Азіатська кухня дуже багата різноманітністю традицій і смачних страв. Серед них - відома страва, що нагадує наші голубці, але в виноградному листі, та й варіанти начинки можуть трохи варіювати. Звичайно, в Грузії жоден стіл не обходиться без фаршированого виноградного листя зі свіжими спеціями. Запасайтеся м'ясом і свіжими травами, а також рисом і виноградним листям, і будемо готувати долму в домашніх умовах.
Для початку підготуйте всі необхідні інгредієнти для майбутньої страви. Ретельно помийте під проточною водою зелену цибулю, якої в наявності повинно бути досить багато. Викладіть цибулю на обробну дошку і дрібно наріжте.
Далі очистіть від лушпиння червону цибулю (нічого страшного, якщо заміните звичайною ріпчастою цибулею) і теж наріжте якомога дрібніше. Очистіть від лушпиння часник і наріжте його дрібними квадратами або ж видавіть через чеснокодавку.
Помістіть глибокий сотейник на плиту, налийте в нього оливкову чи рослинну олію і добре розігрійте. Покладіть в розігрітий сотейник раніше подрібнені овочі і обсмажуйте, постійно помішуючи, до їх розм'якшення і отримання насиченого аромату.
Далі засипте в сотейник круглий рис і, постійно помішуючи, смажте ще близько 10 хвилин, а потім залийте вміст сотейника водою, щоб повністю покрилося, закрийте кришкою і залиште томитися ще приблизно на 7 хвилин. Потім вимкніть вогонь, і відставте сотейник на час в сторону.
А самі помийте під проточною водою свіжий кріп, зелень петрушки і м'яту. Потім наріжте зелень по черзі на обробній дошці, натріть на самій дрібній тертці до них цедру лайма і, ретельно все перемішавши, відправте всі ці інгредієнти в сотейник до рису.
Далі посоліть вміст сотейника, приперчіть чорним меленим перцем і ще раз все ретельно перемішайте до об'єднання всіх продуктів.
Тепер в глибоку каструлю на дно викладіть заздалегідь вимите і трохи просушене виноградне листя, зверху викладіть попередньо помитий і нарізаний кільцями лимон, ну і на цьому етапі також рясно полийте укладені листя свіжовичавленим лимонним соком.
Далі приступайте до приготування самої страви. На обробну дошку викладіть підготовлене виноградне листя, по центру кожного укладіть раніше підготовлену начинку і акуратно загорніть лист в так званий конверт, сховавши рис всередину.
Підготовлені заготовки з начинкою укладіть в каструлю, тісно притуляючи один до одного і залийте великою кількістю оливкового або рослинного масла. Потім накрийте вміст каструлі перевернутою тарілкою, створюючи прес, залийте водою, до повного покривання, і відправте на плиту.
На слабкому вогні томіть страву приблизно 1.5 години, а потім зніміть каструлю з плити викладіть готову долму приготовлену в домашніх умовах на блюдо, полийте ще невеликою кількістю оливкової олії, приправте сметаною, прикрасьте часточками лимона з м'ятою і швидше подавайте до столу.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти