Така ситна друга страва, як долма постійно буде популярна серед відвідувачів ресторанів східної кухні. Хоча зовсім не обов'язково відвідувати ресторани для того, щоб насититися цією чудовою стравою. Долму за класичним рецептом спокійно можна приготувати вдома на кухні. Детальніше про те, як це здійснити читайте тут.
В першу чергу займіться підготовкою виноградного листя. У цьому рецепті можна використовувати і консервовані, але будемо використовувати свіжі. Отже, листя винограду помістіть в глибоку ємність, залийте окропом і відставте на час в сторону.
Довгозернистий рис засипте в каструлю, залийте окропом і помістіть на плиту. Відварюйте рис до напівготовності, а потім злийте в дрібне сито і дайте стекти рідині. В цей же час витягніть вимочені листя з води і залиште просохнути.
Помістіть невелику сковорідку на плиту, киньте в неї вершкове масло і розтопіть на середньому вогні. Закиньте в масло заздалегідь очищену від лушпиння і нарізану дрібними кубиками ріпчасту цибулю. Обсмажуйте, періодично помішуючи до розм'якшення цибулі.
Далі в спеціальну ступку для помелу спецій закиньте чорний перець горошок, сухий кмин і трохи солі. Потім подрібніть вміст ступки до порошку.
У велику миску помістіть заздалегідь приготовлений фарш. Його можна купити в магазині або прокрутити м'ясо через м'ясорубку. У цьому рецепті добре використовувати яловичий фарш або баранину.
У миску до фаршу засипте раніше підготовлену суміш спецій, попередньо вимиту і дрібно нашатковану зелень петрушки.
Додайте так само в миску раніше відварений рис і обсмажену ріпчасту цибулю. Ретельно перемішайте все (можна навіть руками) до об'єднання всіх інгредієнтів в мисці.
Далі викладіть трохи просушене виноградне листя на робочу поверхню (стіл), зверху покладіть трохи раніше приготовленої м'ясної суміші і ретельно загорніть лист конвертом, сховавши начинку в середину. Загорніть таким способом все листя до закінчення начинки.
Тепер викладіть дно глибокої каструлі виноградним листям, а зверху укрийте раніше підготовленими заготовками з начинкою (долмой).
Потім накрийте вміст каструлі дрібною мискою і притисніть чимось важким (наприклад банкою). Залийте вміст каструлі водою, повністю покривши, накрийте кришкою і відправте на плиту. Варіть на слабкому вогні близько 1.5 години, а потім вимкніть і залиште страву настоятися ще приблизно 10 хвилин.
А в цей час приготуйте спеціальний соус. Для цього в невелику миску залийте невисокої жирності йогурт, додайте дрібно нарізаний маринований огірок (можна використовувати і свіжий).
Далі засипте в миску до йогурту нашатковану зелень петрушки, і заздалегідь очищений від лушпиння і видавлений через чеснокодавку часник. Посоліть, приперчіть чорним меленим перцем і змішайте все до утворення однорідної густої суміші.
Подавайте готову долму за класичним рецептом на красивому блюді, з раніше підготовленим йогуртовим соусом.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти