Долма - це фаршировані виноградні листи. Різноманітність трав, використовуваних в долма, робить її цінним джерелом антиоксидантів і вітамінів. Долма містить велику кількість вітаміну В12, заліза, селену і цинку.
В першу чергу натріть в глибоку миску на крупній тертці попередньо очищену від лушпиння цибулю і часник. Подрібніть на обробній дошці заздалегідь вимиту холодною водою і просушену зелень: цибулю-порей, кінза, кріп, петрушка. Промийте рис проточною водою.
Змішайте нашатковану зелень і терту цибулю з часником у великій мисці. Додайте так само в миску раніше промитий рис і яловичий фарш (можна приготувати самому або придбати в магазині готовий).
При необхідності додайте в утворену суміш сіль, мелений перець чилі, куркуму, суміш спецій до м'яса, порошок чорного перцю. Додайте так само в миску трохи сухого лимонного порошку (можна використовувати лимонний сік або лимонну кислоту в невеликій кількості) і ретельно все перемішайте, до об'єднання всіх інгредієнтів.
Залийте трохи рослинного або оливкового масла в приготовлену суміш і перемішайте ретельно ще раз. Вимийте під проточною водою виноградне листя. Потім помістіть їх в пакет, відправте в мікрохвильовку і розігрійте протягом 30 секунд.
Візьміть один (або більше) великий виноградний лист і накрийте дно невеликої каструлі, це охоронить майбутню долму від прямого нагрівання і пригорання.
Візьміть наступний теплий виноградний лист, обріжте його черешок, покладіть приблизно одну столову ложку суміші на лист і щільно оберніть його навколо суміші, покладіть утворений начинений конвертик в каструлю, підготовлену раніше. Закріпіть всі листя з начинкою, склавши їх один навпроти одного, в каструлю.
Додайте в каструлю киплячу воду, поки вона повністю не покриє долму. Накрийте каструлю кришкою і відправте на плиту і готуйте долму на повільному вогні протягом 120-150 хвилин. Класичну долму, приготовлену за цим рецептом подавайте зі свіжою зеленню кінзи і томатами.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти