Такому продукту, як картопля, популярності не позичати, адже різновидів страв з цього коренеплоду, напевно більше всіх в кулінарії. І ось серед цього розмаїття існує страва, яку можна сміливо вважати справжньою паличкою виручалочкою для швидкої і поживної вечері - деруни картопляні. Це дуже універсальна, без жодних надмірностей, тим самим і привертаюча своєю простотою, а також досить економна страва, яка має багато різних варіацій, виходячи з традицій кухонь світу. Загалом, якщо вам набридли макарони або гречка, можете сміливо скористатися нашим рецептом і приготувати деруни, які відмінно підійдуть вам як гарнір, як до м'ясних страв, так і до риби.
Думаю, всім відомо, що для дерунів насамперед потрібна картопля, причому терта на тертці. І хоча ця страва вважається по суті незрівнянно простою і без жодних надмірностей, все ж деякі кулінарні тонкощі знати просто необхідно. Інакше в результаті можна отримати не смачні, повітряні і з тонкою, ніжною, хрусткою скоринкою деруни, а млинці з синюватим відтінком і липкою сумішшю. Відразу хочу сказати, що кожна господиня має свої переконання з приводу готування картопляних дерунів. Деякі натирають картоплю на крупній тертці, добре віджимають сік і смажать млинці без додавання борошна. Дехто додає в тісто молоко або сметану. Але ми зробимо абсолютно по іншому. Беремо великі бульби картоплі, чистимо, миємо й натираємо на дрібну терку.
Велику цибулину очищаємо від шкірки і теж тремо тією ж теркою, перемішуємо, щоб натерта картопля не потемніла.
Після цього в миску з потертою картоплею вбиваємо яйця, засипаємо борошно, потім солимо і посипаємо меленим перцем.
Далі всі інгредієнти добре перемішуємо. До речі, консистенцію тіста для дерунів регулюємо борошном. Тобто, якщо воно занадто рідке, додаємо трохи борошна і знову перемішуємо.
Тепер ставимо на плиту сковорідку, наливаємо рослинне масло і розігріваємо. Викладаємо ложкою в киплячу олію приготовлену картопляну масу і формуємо млинчик.
Підсмажуємо деруни до золотистої скоринки і за допомогою двох вилок перевертаємо на інший бік і теж добре підсмажуємо до золотистого.
Готові деруни картопляні не тільки дуже смачна страва, але ще і поживна, тому невеликою кількістю виробів можна легко нагодувати всю сім'ю. Подавати деруни з картоплі можна зі смаженмим салом і цибулею, також квашеною капустою або маринованими грибами, але найсмачніше, звичайно ж, зі сметаною.
Випадкові рецепти