Існує безліч рецептів житнього хліба на заквасці. Багато з них є поєднанням жита і пшениці, в тому числі і цей. Традиційний хліб може бути досить трудомістким і займати багато часу на приготування. Цей рецепт чорного хліба з житнього та пшеничного борошна в духовці дуже простий.
У великій скляній мисці збийте закваску з водою до повного розчинення і спінювання. Додайте житнє борошно і перемішайте все ложкою, поки не залишиться сухих шматочків. Суміш буде досить густою.
Накрийте миску з вмістом рушником і залиште при кімнатній температурі, поки він не стане пузирчастим і «м'яким». Це може зайняти від 4 до 12 годин, в залежності від температури, але зазвичай житня ферментація швидше, ніж пшенична, тому що в ній більше поживних речовин, ніж дріжджі і бактерії.
Тепер приготуйте основне тісто: змішайте початкове тісто з водою і житнім борошном. Потім додайте в миску пшеничне борошно, трохи какао і патоки. Далі посоліть вміст, посипте коріандром і ретельно все перемішайте, до однорідної густої маси.
Накрийте знову миску кришкою і залиште при кімнатній температурі на 4-10 годин. За допомогою ложки або кухонної лопатки добре перемішайте утворене тісто і перекладіть його в спеціальну форму для випічки, вистелену пергаментним папером. Використовуйте глибоку форму для випічки (хліба) і бажано з прямими сторонами, але така кількість теіста не заповнить її повністю навіть після випічки. Розгладьте верх тіста мокрою рукою.
Залиште тісто в формі для випічки не довше ніж на 30 хвилин. Але не довше - якщо ви дозволите йому занадто довго підніматися в формі, під час випікання воно зруйнується. Далі відправте форму з випічкою в попередньо розігріту духовку до 180 градусів і випікайте протягом 45-50 хвилин. Потім викладіть готову випічку на спеціальні грати і охолодіть.
Тепер наріжте готовий чорний хліб з житнього та пшеничного борошна, запечений в духовці, на тонкі скибочки і подавайте до обіду. Такий хліб подавайте до першої страви або використовуйте в якості основи для бутербродів або грінок.
Випадкові рецепти