Баранина - досить специфічне м'ясо, що має свій оригінальний смак, наваристість. У приготуванні бульйону з баранини, як правило, використовують частини м'яса на кістці, а м'якоть найчастіше залишають для використання в інших стравах. Крім того досвідчені кулінари рекомендують готувати бульйон з молодої баранини, тому що вважається, що чим старше м'ясо, тим менш приємний колір має зварений з нього бульйон.Деякі радять також віддавати перевагу м'ясу самки, воно м'якше за своєю структурою. Отже, вибравши на ринку найякіснішу баранину, приступимо до приготування смачного бульйону. Ще однією характерною особливістю баранини є її специфічний запах. Щоб нейтралізувати його в страві з баранини завжди додають багато різних спецій.
Для приготування бульйону з баранини вам знадобляться баранячі кістки. Найкраще використовувати свіжі мозкові кістки. Сполосніть їх під проточною водою, обсушіть, викладіть на деко. Розігрійте духовку до 180 градусів. Надішліть в неї деко з кістками на 20 хвилин.
Поки запікаються в духовці кістки, підготуйте овочі. Моркву ретельно помийте, розріжте поперек на кілька частин. Візьміть ріпчасту цибулю і зніміть не всю, а лише верхню частину лушпиння. Розріжте кожну цибулину на чотири частини. З часнику так само зніміть частину лушпиння і розріжте головку на дві частини поперек зубів. Всі овочі розкладіть в довільному порядку на чистому листі. Коли звільниться духовка, запікайте овочі протягом 30 - 45 хвилин при температурі 180 градусів.
Візьміть велику чисту каструлю і складіть в неї запечені кістки. Туди ж відправте і овочі, які тільки що дістали з духовки.
Помийте під холодною водою цибулю-порей і стебла селери. Розріжте поперек на кілька частин. Надішліть в каструлю до кісток з овочами. Туди ж киньте лавровий лист, горошки чорного перцю, налийте потрібну кількість яблучного оцту.
Залийте вміст каструлі холодною водою, щоб рідина злегка покрила продукти. Зверху покладіть пучок вимитої свіжої петрушки і листя селери. Накрийте каструлю кришкою і поставте на вогонь. За допомогою шумівки ретельно зніміть утворену при закипанні піну. Варіть на повільному вогні протягом 4 годин, періодично помішуючи.
По закінченню цього періоду, зніміть каструлю з бульйоном з вогню. Виловіть ополоником всі кістки в окрему миску. Візьміть металеве сито і процідіть через нього бульйон в іншу каструлю. Залиште бульйон остигати.
Коли бульйон стане желатиновим, зверху застигне шар жиру. Цей жир ретельно зніміть ложкою або лопаткою в окрему ємність. Розлийте бульйон з баранини по порціях. Подавайте до столу або використовуйте як основу для супів та інших різних страв. Смачного!
Випадкові рецепти