Булочки - дуже популярний вид випічки. Це невеликі хлібці, частіше всього круглої форми. Булочки на сироватці - відмінний варіант на сніданок або вечерю. Підійдуть до будь-якої їжі. Пишні, легкі, ароматні вони навряд чи залишать когось байдужим.
Візьміть глибоку миску, влийте туди теплу сироватку. Засипте сухі дріжджі і цукор. Додайте кілька ложок борошна. Все ретельно перемішайте, щоб не було грудочок. Нехай постоїть 5-10 хвилин.
Змішайте решту борошна з сіллю. Окремо збийте виделкою в мисочці яйце.
У миску з сироваткою і дріжджами влийте розтоплене масло. Туди ж додайте яйце. Все добре перемішайте. Додавайте потроху борошно. Ретельно перемішуйте. Можливо ви використаєте трохи більше або трохи менше борошна. Коли тісто вже стане важко місити ложкою, приготуйтеся замішувати його руками.
Робоча поверхня повинна бути чистою і сухою. Рясно посипте її борошном. Все тісто з миски перекладіть на робочу поверхню. Періодично посипаючи борошном, тісто треба ретельно і добре замісити протягом 10-15 хвилин. Додавати борошно в тісто треба до тих пір, поки воно не стане еластичним. Тісто не повинно рватися при розтягуванні і липнути до рук.
З готового тіста сформуйте круглу грудочку. Покладіть її в миску, змастіть маслом, накрийте харчовою плівкою. Дайте піднятися протягом години при кімнатній температурі.
Знову посипте борошном чисту і суху робочу поверхню. Дістаньте тісто з миски і замісіть його протягом декількох хвилин.
Якщо ви хочете, щоб всі булочки мали однаковий розмір, вам знадобляться кухонні ваги. Виміряйте всю масу тіста і поділіть на кількість булочок, яку ви хочете. Використовуючи цей рецепт, ви можете зробити 8 або навіть 10 булочок, розрізаючи і зважуючи кожну на вагах. Якщо ж у вас немає кухонних ваг, можете розділити тісто навпіл. Кожну половину розрізати на дві частини. Вийде чотири шматочки тіста, які легко розрізати ще на дві частини кожен. Таким чином всі булочки у вас вийдуть приблизно однакового розміру.
З кожного шматочка тіста сформуйте кульку, покладіть на деко, застелене папером для випічки і змастіть маслом. Накрийте рушником і залиште ще на 30 хвилин, щоб булочки трохи підросли.
За допомогою кондитерської щітки, змастіть булочки йогуртом (також можете використовувати збите яйце). Злегка посипте сушеним розмарином. Надішліть деко з булочками в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте приблизно 15-25 хвилин до золотистого кольору.
Дістаньте булочки з духовки. Щоб вони стали м'якими, накрийте їх рушником і дайте постояти 5-10 хвилин. За допомогою кондитерської щітки, змастіть булочки розтопленим вершковим маслом. Це додасть їм блиску. Відокремте булочки одну від одної і викладіть їх у кошик. Смачного!
Випадкові рецепти