Є хороша можливість використовувати надлишки овочів, зберігши їх до зимових холодів в якості борщової заправки.
Для приготування борщової заправки в першу чергу вам знадобиться буряк. Помийте його під проточною водою, помістіть у велику каструлю і залийте водою. Поставте на вогонь. Варіть буряк близько 30 - 40 хвилин. Після зніміть з плити, злийте рідину і залиште остигати.
Наступний продукт, який необхідно підготувати, це кабачки. Ретельно помийте їх під краном. Візьміть велику миску і натріть в неї кабачки на крупну тертку.
Необхідну кількість ріпчастої цибулі очистіть від лушпиння і сполосніть під прохолодною водою. Помістіть на кухонну дошку і наріжте півкільцями. Дістаньте чисту каструлю і налийте в неї невелику кількість рослинної олії. Коли вона нагріється, відправте в каструлю нарізану цибулю. Трохи її обсмажте, додайте сушені трави - орегано і базилік, ретельно перемішайте з допомогою лопатки.
Через деякий час додайте до цибулі натерті кабачки. Киньте цукор і сіль. Ретельно перемішуйте лопаткою, нагріваючи до розчинення цукру, але не даючи закипіти. Коли цукор повністю розтане, зніміть каструлю з овочами з вогню.
Поки займіться вареним буряком. Очистіть його від шкірки, обріжте краї. Натріть буряк на крупній тертці. Роблячи це, обов'язково користуйтеся гумовими рукавичками, інакше буряк покрасить вам руки.
З'єднайте в одній великій каструлі натертий на крупній тертці буряк і обсмажену цибулю з кабачками. Відміряйте вказану в рецепті кількість оцту і рослинного масла, додайте в каструлю з овочами. Приправте чорним меленим перцем за смаком. Краще використовувати мелений перець.
Всі інгредієнти в каструлі ретельно перемішайте. При необхідності підкоректуйте смак. Розкладіть отриману овочеву масу по стерильним банкам. Щільно закрийте кришками.
Помістіть банки в чисту каструлю і залийте водою, щоб вода не діставала до кришок. Поставте на вогонь. Нагрівайте близько 10 хвилин, щоб маса всередині добре прогрілася. Потім пастеризуйте ще близько 20 хвилин. Дістаньте банки з води і остудіть. Зберігайте борщову заправку в прохолодному темному місці. Смачного!
Випадкові рецепти