Бігус - це чудова страва слов'ян і балтійських народів. В основу страви входить квашена капуста і м'ясний продукт. Але можна додати свіжу капусту, ковбаску, чорнослив, цибулю, моркву і гриби.
Для приготування цієї страви вам знадобиться велика каструля. На дно киньте кілька ложок несолоного вершкового масла. Одним з головних інгредієнтів бігусу є квашена капуста. Відіжміть з неї зайву рідину і відправте в каструлю з маслом.
Візьміть невеликий качан свіжої зеленої капусти, зніміть пошкоджені листя, якщо такі є, і сполосніть під проточною водою. Покладіть капусту на кухонну дошку, розріжте на чотири частини, а потім дрібно наріжте. Подрібнену свіжу капусту відправте до квашеної. Каструлю поставте на плиту, нехай капуста в ній готується на маленькому вогні. Періодично помішуйте.
Тим часом займіться підготовкою м'яса. Дістаньте сковорідку і поставте її на невеликий вогонь. Смужки бекону наріжте пластинками по 2,5 см. Надішліть їх в сковорідку і підсмажте з двох сторін.
Підсмажений бекон за допомогою кухонних щипців перекладіть зі сковорідки в каструлю з капустою. Жир нехай залишається на сковороді.
Візьміть шматочок свіжої свинячої лопатки, помийте під краном. Наріжте на кухонній дошці шматочками приблизно по 2,5 см. Надішліть в сковорідку, де смажився бекон, трохи посоліть. Помішуючи, підрум'яньте свинину з усіх боків.
За допомогою кухонних щипців, залишаючи жир на сковорідці, перекладіть підсмажені шматочки свинячої лопатки в каструлю з капустою і беконом. Таким же чином поступіть і з яловичою вирізкою. Надішліть шматочки на ту ж сковорідку, посоліть і підрум'яньте з усіх боків.
Підсмажені шматочки яловичини щипцями перекладіть в каструлю з капустою, беконом і свининою.
Візьміть ковбаски і наріжте їх. Можете використовувати будь-які ковбасні вироби, наприклад, сосиски чи ковбасу. Надішліть ковбаски на сковорідку і трохи підрум'яньте їх. Перекладіть підрум'янені ковбаски в каструлю до решти інгредієнтів.
Дістаньте велику цибулину, зніміть з неї лушпиння. Сполосніть під прохолодною водою. Наріжте кубиками середньої величини і киньте в сковорідку. Періодично помішуючи, підсмажте цибулю до золотистого кольору.
Заздалегідь замочені до м'якості білі гриби наріжте на кухонній дошці. Те ж саме зробіть і з чорносливом. Подрібнені гриби і чорнослив киньте в сковорідку з цибулею, трохи підсмажте.
У сковорідку з цибулею, грибами і чорносливом налийте вказану в рецепті кількість червоного сухого вина. Збільште вогонь і протушкуйте, щоб основна маса рідини випарувалася.
Вміст сковорідки перекладіть в каструлю з капустою і м'ясом. Додайте паприку, сушений чебрець, кмин, запашний перець, великий лавровий лист. Приправте свіжомеленим чорним перцем і посоліть за смаком.
Всі інгредієнти в каструлі ретельно перемішайте. Накрийте кришкою і готуйте на повільному вогні, поки м'ясо не стане м'яким. Час від часу помішуйте. Буде ідеально, якщо ви приготуєте бігус за день до подачі. А перед тим, як подавати до столу, збризніть невеликою кількістю води і розігрійте. Смачного!
Схожі рецепти
Випадкові рецепти