Класичний біфштекс - прекрасний кулінарний подарунок для любителів м'яса з його натуральним смаком і ароматом. Як правило, біфштекс готується з яловичини без особливих добавок і являє собою шматок смаженого м'яса. Сьогодні існує величезна кількість варіацій приготування біфштексів, але все ж більшою популярністю користується класичний варіант.Біфштекс в первинному своєму варіанті готується зі шматка яловичини, обсмаженому на вогні. Сьогодні біфштекс готують на грилі або ж сковорідці, в будь-якому випадку результат виходить відмінний.На перший погляд приготування класичного біфштекса простіше простого, але все ж існує кілька правил, які краще виконати при готуванні, щоб отримати дійсно смачний справжній біфштекс.
Для початку потрібно правильно вибрати м'ясо. Для біфштекса ідеально підходить свіжа яловичина, а саме її вирізка, м'якоть зі спини або стегна, які мають м'яку структуру, без прошарків жиру. Не варто також купувати заморожене м'ясо. У свіжому вигляді його можна придбати на будь-якому ринку, де продавці можуть при вас відрізати необхідні частини.
Наступним важливим моментом є правильна нарізка стейків. Яловичину слід нарізати поперек волокон, роблячи шматки товщиною не більше двох сантиметрів. Це потрібно для того, щоб, по-перше, м'ясо правильно прожарилося, а по-друге, щоб воно потім легко жувалося .
Після того, як ми наріжемо наші стейки, їх потрібно змастити оливковою олією, а потім посипаємо їх сіллю і перцем з усіх боків, можна навіть поплескати долонею, щоб краще усмоктувалися спеції. Дамо м'ясу трохи часу настоятися і визріти, досить буде 10-15 хвилин, а потім приступаємо до найважливішого етапу, а саме обсмажуванні.
Звичайно, найкраще готувати біфштекс на грилі. Якщо у вас є такий пристрій, його потрібно розігріти або розжарити вугілля, дивлячись якого саме виду у вас гриль, потім змащуємо грати маслом, щоб м'ясо не приставало, і викладаємо наші стейки на решітку.
Час готування залежить від того, яке саме м'ясо ви любите. Для стейка з кров'ю досить 2 хвилин, для середнє прожарювання - по 3 хвилини, а для того, щоб стейк вийшов добре прожареним - необхідно 5 хвилин.Ступінь підсмажування можна визначити, використовуючи спеціальний термометр (м'ясо з кров'ю - температура м'яса 55 градусів, середня прожарювання - 65, просмажене м'ясо - 75) або ж за допомогою звичайної зубочистки: проткнув нею м'ясо, з нього просочиться кров, рожевий сік або ж прозорий відповідно .
Якщо ж гриля у вас немає - використовуємо сковорідку, яку добре розігріваємо з рослинним маслом і обсмажуємо м'ясо на сильному вогні також за часом для різного ступеня просмаження.
Важливий момент при обох варіантах приготування - під час обсмажування постійно перевертати шматки м'яса, щоб воно як слід прожарилося і не підгоріло.
Готові стейки знімаємо і даємо їм близько п'яти хвилин постояти. Потім нарізаємо скибочками і запрошуємо всіх до столу.
Подають класичний біфштекс з легким пюре, щоб не псувати первозданний смак смаженого м'яса.
Але також використовують різні соуси і гарніри. Один з найпростіших, але дуже підкреслюючих смак м'яса, соусів є м'яке вершкове масло, змішане з подрібненим часником. Саме цей соус рекомендуємо вам використовувати, коли будете дивувати своїх гостей своїм шедевром - класичним біфштексом.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти