Цілком може бути, що ви не раз у своєму житті готували білу молочну підливу до грибів або млинців, але швидше за все, і не підозрювали, що це може бути прототип соусу з красивою назвою «Бешамель». Звичайно ж, розповідати про те, що соус бешамель - це винахід французької кухні, зовсім немає необхідності, адже на сьогоднішній день його застосовують до величезної кількості європейських страв. Головним секретом такого соусу є не те що він готується просто і підходить до багатьох страв, а то, що на його основі можна приготувати багато інших соусів. Якщо в процесі приготування додати різні добавки, виходить новий відтінок смаку, тому пропоную спробувати рецепт - бешамель з мускатним горіхом.
Незважаючи на те, що готувати соус бешамель можна різними способами, основою для нього є молоко і борошно. Ну а всі інші інгредієнти надають якийсь особливий присмак і особливість. У нашому рецепті нам знадобиться цибуля ріпчаста, тому з неї і почнемо. Очистимо жовту цибулину від лушпиння і обполоснемо в холодній воді.
Беремо приготовлену цибулину і прикріплюємо до неї за допомогою зерен гвоздики лавровий лист. Тепер поміщаємо цибулю з листком в каструлю і заливаємо молоком.
Ставимо каструлю на плиту і на середньому вогні доводимо вміст до кипіння, варимо буквально хвилину. У сотейник кладемо вершкове масло і розтоплюємо його на слабкому вогні. Засипаємо в розтоплене масло просіяне борошно і швидко змішуємо дерев'яною лопаткою, поки борошно не з'єднається з маслом.
З кип'яченого молока дістаємо цибулину з лавровим листом, а молоко поступово вливаємо в сотейник з борошном.
За допомогою вінчика все ретельно перемішуємо, поки не утвориться однорідна маса. Хочу відразу зауважити, якщо ви хочете, щоб соус був більш рідким, молока можна використовувати більше, причому жирність молока безпосередньо впливає на густоту соусу бешамель. Ще потрібно дуже ретельно стежити за тим, щоб маса ні в якому разі не підгоріла, інакше смак соусу буде зіпсований. Так, і грудочок в готовому соусі бешамель не повинно бути, в іншому випадком соус доведеться натягти.
Тепер додаємо до соусу сіль, краще кошерну, втім, потрібно не перестаратися, щоб соус не був солоним. Також всипаємо мелений перець. Через дрібну тертку прямо в сотейник тремо мускатний горіх.
Все це добре перемішуємо і знімаємо сотейник з плити. Соус бешамель з мускатним горіхом готовий. Тепер ви без проблем зможете приготувати справжню лазанью або ж жульен. Ну а що стосується м'ясних чи рибних страв, а також овочевих запіканок, то тут у вас взагалі не буде проблем, маючи приготований соус бешамель.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти