Так, як для німців берлінері, для англійців - бейгли, для казахів, звичайно ж, баурсаки - це невід'ємна частина традиційної кухні. Кожна, поважаюча себе казашка має свої секрети приготування цих невеликих пончиків, без яких не проходить жодне святкове застілля, навіть весільне торжество. І хоч я не є представником азіатських народів, все ж баурсаки простий рецепт можу запропонувати.
Баурсаки готуються по-різному, в залежності від того, який народ готує ці вироби з борошна, і тісто для них використовують як прісне, так і дріжджове. Ну, ми з вами все ж будемо займатися дріжджовим тістом, тому давайте підготуємо всі необхідні інгредієнти і візьмемося за процес готування. У глибоку миску наливаємо теплу воду, додаємо молоко і засипаємо цукор. Потім трохи солимо і додаємо сухі дріжджі.
Після цього додаємо вершкове масло і збите яйце. Все добре перемішуємо і виливаємо цю суміш в ємність з просіяним борошном.
Добре замішуємо тісто і накривши посудину рушником, залишаємо в теплому місці на 20 хвилин, максимум на півгодини. За цей час тісто має добре підійти і ми викладаємо його на плоску поверхню. Наше тісто має бути досить м'яким, але ні в якому разі не прилипати до рук. Чим м'якше тісто, тим легше буде наша майбутня випічка. Тепер його добре обминаємо і залишаємо ще на 30 хвилин.
Після цього ніжне, повітряне тісто розгортаємо на пласт товщиною не більше 0,5 см.
Тепер з розкачаного пласта за допомогою склянки видавлюємо кружки, а також гострим ножем нарізаємо тісто прямокутниками середньої величини.
Підготовлені фігурні вироби з тіста обсмажуємо у фритюрниці або в казані, у великій кількості рослинного масла, щоб вони практично кипіли в ньому, до золотистого кольору, з обох сторін.
Готові баурсаки викладаємо на блюдо і подаємо до столу. Завдяки круглій формі і золотистого кольору, ці повітряні колобки виглядають на столі дуже апетитно і заманливо. Смачні баурсаки, приготовані пр нашому простому рецепту, дуже добре підійдуть і до перших страв, і до других, але якщо прикрасити їх цукровою пудрою. То вийде чудовий десерт до чаю. А все завдяки тому, що тісто для наших борошняних ласощів універсальне.
Випадкові рецепти