Смачні, ніжні, повітряні і дуже пишні пампушки, які прекрасно підходять і до чаю, і чудово виглядають з супом - це баурсаки. Родом ці ласощі з казахської кухні, і без цього простого, але дуже смачного і ароматного лакомства не обходиться жодне застілля в тих краях. Дуже цікаво, що баурсаки готуються простіше, ніж звичайні пончики, але виходять набагато ніжніше. Від цих смачних кульок неможливо відірватися, вони обов'язково припадуть до смаку всім членам вашої сім'ї. Про те, як приготувати класичні баурсаки, читайте в цьому рецепті.
Що стосується процесу приготування, то він не вимагає якихось особливих здібностей, все просто і легко. Досить просто дотримуватися інструкції, і все обов'язково вийде. Отже, для початку в сотейник наливаємо свіже молоко і ставимо його на вогонь. Підігріваємо молоко хвилинку, не потрібно його кип'ятити або сильно нагрівати, досить, щоб воно було теплим. Це потрібно для того, щоб дріжджі швидше і краще грали.
Тепер переливаємо молоко в ємність, в якій будемо вимішувати тісто, і додаємо в нього сухі дріжджі. Перемішуємо вміст і залишаємо хвилин на 10. Цього часу цілком достатньо, щоб дріжджі почали свій процес бродіння. Після цього кидаємо пару ложок цукру, перемішуємо все.
Потім відразу ж додаємо стакан просіяного борошна і розмішуємо його. Не потрібно перемішувати до повної однорідності, щоб не було грудочок, досить просто з'єднати разом весь вміст.
Після цього кидаємо дрібку солі, перемішуємо, далі наливаємо рослинне масло, знову перемішуємо, а потім додаємо ще один стакан муки. Вимішуємо вміст за допомогою лопатки, в результаті у нас виходить маса середньої консистенції, що нагадує густу сметану.
Тепер додамо ще один стакан муки, і починаємо вимішувати тісто вже руками. У процесі вимішування нам стане в нагоді ще один стакан муки, який ми поступово додаємо, щоб вийшло досить густе тісто.
Викладаємо його з миски, а самі змажемо її рослинним маслом, після чого знову помістимо шматок нашого тіста, накриємо харчовою плівкою і залишимо на 2-3 години в теплому місці, щоб тісто підходило.
По закінченню цього часу маса збільшиться, тісто виросте і стане набагато м'якше і ніжніше. Посипаємо поверхню борошном, потім викладаємо наше тісто і розгортаємо його качалкою в тонкий корж. Товщина коржа приблизно пів сантиметра. Тепер розрізаємо його на смужки, а потім ще на ромбики розміром приблизно 5 см.
Також робимо круглі баурсаки, які можна сформувати за допомогою звичайної чарки. Якщо ви хочете, щоб баурсаки вийшли більш об'ємними, тоді товщину коржа робіть трохи більше. Ви можете зробити свої баурсаки будь-якої іншої форми, яка тільки прийде вам на розум, але все ж круглі пончики - це класика.
Тепер ставимо на вогонь сковорідку і наливаємо в неї рослинне масло. Масла у сковорідці має бути багато, щоб пончики плавали в ньому. Обсмажуємо баурсаки з обох боків до золотистого кольору, після чого дістаємо з допомогою шумівки. Щоб позбутися від зайвого жиру, рекомендуємо спочатку викласти баурсаки на паперові рушники.
Класичні баурсаки, приготовані за таким простим рецептом, - це дуже вдалий і бюджетний варіант порадувати смачною випічкою вашу сім'ю. Таке лакомство ніжне, повітряне, ароматне і дуже апетитне на вид. Посипавши його цукровою пудрою, баурсаки перетворюються в шикарний десерт, а поставивши на стіл разом з першою стравою - це відмінне доповнення до супу.
Випадкові рецепти