Не стану сперечатися, безумовно, бастурма - делікатес той ще. В'ялене зі спеціями м'ясо - кращий популярний винахід середньоазіатської кухні, який досить нескладно приготувати і у себе на кухні, звичайно при бажанні. Безумовно, рецептів бастурми чимало, але все зводяться до одного - м'ясо солиться, приправляється спеціями і в'ялиться. Запасіться терпінням, тому що доведеться трохи повозитися, да і потерпіти, поки ви зможете приготувати бастурму в домашніх умовах.
Може зі мною хто і не погодиться, але я все ж більше схиляюся до того, що кращий вибір для бастурми - яловичина. Тому вибираємо хороший шматок яловичого м'яса, найкраще, можна сказати, ідеально, підійде вирізка м'якоті зі спини. М'ясо добре промиваємо і видаляємо жир, усі прожилки і плівки. Вирізка повинна бути суцільним, ідеально рівним шматком.
Для того, щоб приступити до засолюванні, в окрему посудину засипаємо достатню кількість крупної солі і додаємо цукор, перемішуємо.
Шматок м'яса викладаємо на обробну дошку і дерев'яною шпажкою проробляємо багато проколів з усіх боків. Таким чином воно краще просолиться.
Після цього посипаємо сумішшю солі і цукру яловичину і добре натираємо таким чином, щоб сіль потрапляла всередину проколів.
Після цього дно пластикового контейнера висипаємо сіллю і укладаємо м'ясо, зверху теж засипаємо соляним покровом.
Щільно накриваємо контейнер кришкою і залишаємо на 3 дні для засолювання. Розміщуємо контейнер в холодильник і хоча б раз в день шматок м'яса перевертаємо, щоб просолювалось рівномірно.
Після цього витягаємо м'ясо з соляного розчину і добре промиваємо під проточною водою.
Потім викладаємо яловичину на паперові серветки і добре промокнув, загортаємо в марлю.
Загорнутий шматок яловичини викладаємо на поверхню з отворами, ставимо на піддон, зверху накриваємо вантажем.
Після того, як м'ясо витримуємо в такому положенні в прохолодному місці протягом доби, розгортаємо з марлі, опускаємо його в ємність з водою.
Протримавши так пару годин, дістаємо з води і викладаємо на дошку. Проробляємо вгорі шматка яловичини отвір і простягаємо нитку.
Обертаємо м'ясо марлею і підвішуємо, щоб просушувалось. Витримуємо при кімнатній температурі протягом трьох днів, стежачи, щоб не було протягів і прямого попадання сонця.
Коли процес сушіння завершено, готуємо намазку. У кухоль кидаємо очищені зубчики часнику, додаємо кмин і мелений пажитник. Туди ж засипаємо мелену паприку і перець чилі.
Так само додаємо перець мелений і оливкове масло. Все це заливаємо водою і блендером змішуємо в однорідну масу.
Просолену яловичину обмащуємо приготовленою сумішшю з усіх боків, змочуючи руки у воді, добре розгладжуємо.
Сушимо в обмазаної вигляді м'ясо не менше трьох днів. Після закінчення цього часу пробуємо акуратно придавити шматок яловичини пальцем. І якщо воно нагадує станом сиров'ялені ковбаси, можна процес сушіння завершувати.
Тримаємо готову бастурму ще пару днів в холодильнику і можна вживати. Гострим ножем або за допомогою спеціального пристосування для нарізки нарізаємо бастурму тонкими скибочками і, прикрасивши зеленню петрушки, подаємо до столу.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти