Ароматне курча по-грецьки запікається в духовці разом з овочами, тому окремо готувати гарнір до нього не доведеться. Ароматним курчам робить спеціальна суміш спецій, приготування якої докладно описано в рецепті. У складі приправи є негрецький компонент – соєвий соус. Але цей інгредієнт став настільки популярним, що зустрічається практично в кожній кухні. А в іншому курча по-грецьки — цілком європейська страва, апетитна і фантастично смачна!
Випотрошену тушку курчати ретельно вимийте і просушіть паперовими рушниками. Покладіть курча спинкою вгору і виріжте хребет.
Грудну кістку із внутрішньої сторони розріжте ножем по центру. Після цього тушка стане плоскою, що пришвидшить приготування. Протріть курча зсередини паперовим рушником і зріжте шматочки шкіри, що звисають, з боків.
Зробіть суміш спецій для курчати по-грецьки. Для цього відправте в ступку насіння фенхелю та коріандру, кумін (зіру), перець горошком та сіль. Придуште їх маточкою до однорідності.
Відсипте приблизно ¼ частина суміші, що вийшла. Після цього додайте в ступку очищені зубчики часнику, нарізану зелену цибулю і стручки перцю чилі.
Знову придушіть все маточкою, щоб вийшла однорідна кашка. Влийте в неї соєвий соус і перемішайте.
Кашкою, що вийшла, зі спецій спочатку натріть курча з внутрішнього боку. Потім переверніть його грудкою нагору і введіть кашку під шкіру.
Зверху присипте курча сухою приправою, яку ми спеціально для цього відклали, і утріть її в шкіру. У такому вигляді відправте тушку на ніч у холодильник.
На наступний день підготуйте овочі, які запікатимуться разом із курчам.
Гарбуз вимийте, розріжте навпіл і видаліть насіння. Наріжте м'якуш невеликими слайсами.
Моркву вимийте, очистіть від шкірки і наріжте вздовж тонкими слайсами. Вимиту та очищену картоплю наріжте часточками. Так само зробіть з бататом.
Підготовлені овочі викладіть рядами на лист і збризкайте оливковою олією.
Вийміть з холодильника курчата, що промаринувалося, і покладіть поверх овочів.
Зубчики часнику очистіть, перемішайте з невеликою кількістю оливкової олії та хаотично розкидайте по деку. Розігрійте духовку до 220 градусів і відправте туди лист з овочами та курчам на 40 хвилин.
Для приготування глазурі змішайте соєвий соус із рідким медом.
Через 40 хвилин вийміть курча з духовки і змастіть глазур'ю, що вийшла. Поверніть його в духовку ще на 10-15 хвилин. Якщо наприкінці приготування курча почне горіти, накрийте його фольгою.
Перекладіть запечене курча на тарілку, накрийте фольгою і відставте на 15 хвилин. Овочі, що залишилися на деку, приправте за смаком куміном, меленим перцем чилі і сіллю і запікайте ще 5 хвилин.
Сервіруйте страву. Спочатку викладіть на тарілку запечені овочі. Зверху покладіть курча, а навколо нього запечені зубчики часнику. Ароматне курча по-грецьки готове, але потрібно ще зробити соус.
У деко, де запікалася страва, влийте гарячу воду і розчиніть у ній соки, що виділилися з м'яса та овочів. Потім влийте туди змішаний з водою крохмаль кукурудзяний і підігрійте соус на плиті до загусання.
Додайте соєвий соус та сіль. Перемішайте інгредієнти до однорідності. Масу, що вийшла, перетріть через сито. Подавайте курча по-грецьки на стіл разом із соусом. Страва дуже ніжна та ароматна. Смачного!
Випадкові рецепти