Аджика з помідорів на зиму є «обов'язковим» продуктом в холодильнику, де вона займе не останнє місце. Це завжди допоможе вам збагатити смак м'ясних страв, макаронів або гарнірів взимку, коли овочі не мають такої свіжості і корисності.
Дуже важливо, які сорти помідорів використовуються: вибирайте їх щільні, солодкі і обов'язково сорти з м'ясистою м'якоттю, інакше вони сильно розваляться до кипіння, і ви не зможете заповнити банки. Поставте велику каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. Окремо приготуйте велику миску з дуже холодною водою. Червоні помідори, трохи надріжте по шкірці.
Надішліть помідори в каструлю з киплячою водою і варіть протягом 30 секунд (максимум 1 хвилина), а потім перекладіть шумівкою в миску з холодною водою. За рахунок цього шкіра буде видалена дуже легко. Помідори очистіть від шкірки, а саму м'якоть наріжте невеликими кубиками.
Очищену від лушпиння цибулю наріжте невеликими кубиками, дрібно наріжте скибочками або подрібніть через чеснокодавку часник. Нагрійте масло в каструлі, додайте цибулю, часник і дрібку солі і обсмажуйте, помішуючи, на повільному вогні до м'якості.
Додайте в каструлю помідори в кубиках, дрібно нарізаний червоний перець чилі і обсмажуйте на повільному вогні під кришкою протягом 30 хвилин. За цей час перевіряйте вміст каструлі кілька разів, щоб не занадто сильно горіло, і при необхідності додайте трохи гарячої води.
Нарешті, помідори, повинні будуть за цей час перетворитися в соус з ще очевидними шматочками. Додайте в нього подрібнений базилік, приправте сіллю, червоним меленим перцем і чорним подрібненим перцем за смаком і, якщо соус занадто кислий, додайте трохи цукру.
Для того, щоб аджика на основі помідор добре зберігалася протягом зими, фактично для успіху будь-якого консервування дуже важлива стерильність банок, в яких буде зберігатися соус, використовуваний посуд і спосіб роботи. Ось чому дуже важливо правильно стерилізувати банки і кришки. Розігрійте духовку до 150 градусів. Ретельно помийте банки (можна навіть окропом) добре їх очищаючи, в декількох водах. Помістіть кришки і банки на деко для духової шафи на деякій відстані між ними і відправте в духовку не менше ніж на 15 хвилин, протягом цього часу вони висохнуть і стерилізуються. Гарячу аджику розлийте в стерилізовані банки.
Помістіть банки на металевий піднос або укладіть лезо ножа під ємність, щоб витримати тепловий удар при розливі гарячого продукту, інакше вона може лопнути. Розливши аджику в банки, загвинтіть щільно кришки, помістіть на деко і відправте в духовку, вже нагріту до 150 градусів. Через 15 хвилин вимкніть духовку і дайте банкам повністю охолонути (кілька годин або краще на ніч) в духовці. Аджика прекрасно зберігається в коморі кілька місяців, якщо банки щільно закриті.
Випадкові рецепти