Укр
Рус
Пироги Випічка Грузинська кухня

Ачма

( 4.8235 4 517 17 оцінок)

2779 - переглядів
90 хвилин порцій - 4 складність - 3 з 5
Ачма - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Грузинська кухня

Рецепти до свят: На святковий стіл

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Літо, Осінь

Смакові якості: Солодкі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Гарячі

Спосіб приготування: Випікати

опис

Кого приваблює кавказька кухня, той напевно погодиться зі мною в тому, що грузинська кухня просто разюча своїми простими і дивовижними поєднаннями інгредієнтів і смаків. А тим, хто особливо любить випічку, найбільше запам'ятається знаменитий сирний пиріг - ачма, який настільки смачний, ароматний і ситний, що забути його смак просто нереально. Цей листковий пиріг з ніжною мереживною м'якоттю та хрусткою скоринкою - справжнє лакомство, яке можна приготувати у себе на домашній кухні, хоча для досконалості все ж знадобиться певний досвід приготування. Тому дотримуйтесь наших рекомендацій і докладно дізнаєтеся, як це зробити.

Інгредієнти

Харчова цінність страви "Ачма" (на 100 грам)

  • Білки14.4 гр.
  • Жири16.9 гр.
  • Вуглеводи24.3 гр.
  • Калорії316 ккал.
РОЗДРУКУВАТИ

Покроковий рецепт з фото

01

Звичайно, щоб полегшити собі роботу, можна обрати більш простий варіант, тобто, використовувати готовий лаваш або покупне тісто для лазаньї. Але, якщо ви хочете по-справжньому навчитися кулінарному грузинському мистецтву, будемо робити тісто самостійно. Відразу хочу попередити, що воно повинно бути круте і еластичне. Отже, беремося за тісто. В першу чергу беремо глибоку миску і розбиваємо в неї яйця, а одне акуратно розбиваємо і відокремлюємо білок в загальну масу, а жовток викладаємо в окрему маленьку посудину.

Крок - 1
02

Тепер яйця збиваємо вінчиком, додаємо сіль і продовжуємо збивати в однорідну масу. Потім додаємо воду і ще збовтуємо до стану пишної піни.

Крок - 2
03

Далі починаємо додавати борошно, продовжуючи інтенсивно змішувати вінчиком масу, поступово замішуючи тісто. Далі ще додаємо трохи борошна і продовжуємо вимішувати тісто руками.

Крок - 3
04

Потім посипаємо поверхню столу борошном і переклавши на нього грудку тіста, продовжуємо його добре вимішувати, поки воно стане пружним і еластичним.

Крок - 4
05

У глибоку посудину сиплемо трохи борошна, викладаємо туди тісто, зверху теж потрушуємо борошном і накриваємо харчовою плівкою. Відправляємо миску з тістом в холодильник на півгодини.

Крок - 5
06

По закінченню цього часу дістаємо тісто з холодильника, знову перекладаємо на стіл і формуємо з нього рулет довгастої форми.

Крок - 6
07

Далі нарізаємо тісто скибочками однакового розміру. Кожен шматочок трохи посипаємо тістом і формуємо акуратними товстими коржиками.

Крок - 7
08

Тепер нам потрібно підготувати начинку. Беремо сир і натираємо на крупній тертці.

Крок - 8
09

Пачку масла викладаємо в сотейник і ставимо на плиту, розтоплюємо масло і доводимо його до кипіння.

Крок - 9
10

Великий деко за допомогою кулінарного пензлика змащуємо розтопленим маслом і застилаємо листом пергаментного паперу.

Крок - 10
11

Беремо одну скибочку тіста і розгортаємо його в тонкий пласт за розміром дека. Тонко розкатаним листом тіста застилаємо деко так, щоб накрити і його боки, змащуємо розтопленим маслом.

Крок - 11
12

Далі розгортаємо в тонкі пласти наступні скибочки тіста і склавши їх вчетверо, викладаємо на тацю, посипану борошном.

Крок - 12
13

Після цього ставимо на плиту велику каструлю з водою, яку солимо і доводимо до кипіння. У киплячу воду опускаємо пласт тіста і трохи його проварюємо, повертаючи шумівкою. Після цього тісто виловлюємо за допомогою сита і опускаємо в холодну воду.

Крок - 13
14

Потім виймаємо з ємності з холодною водою, відціджуємо воду і викладаємо тісто на деко акуратними складочками, які будуть чітко видні в розрізі, знову змащуємо маслом.

Крок - 14
15

Таким чином викладаємо ще один пласт вареного тіста, мажемо маслом і посипаємо тертим сиром. Далі знову укладаємо таким же чином два шари тіста і знову сирна начинка.

Крок - 15
16

Накриваємо сир вареним тістом, поливаємо олією, а зверху закриваємо розкатаним шаром тіста вже не вареним, і за допомогою ножа акуратно заправляємо краї тіста всередину листа по всьому периметру. Зверху поливаємо розтопленим маслом.

Крок - 16
17

У зв'язку з тим, що ця страва подається до столу дуже гарячою, розрізати її після випічки просто неможливо. Тому, перш ніж відправити ачму в духовку, нарізаємо її квадратами і ще раз змащуємо маслом. І тільки потім поміщаємо деко в духовку.

Крок - 17
18

Випікаємо в духовці при температурі 200 градусів протягом 40-50 хвилин. Коли ачма трохи підрум'яниться, змащуємо її зверху сумішшю яєчного жовтка і молока. Потім знову відправляємо деко в духовку і запікаємо нашу чарівну страву до золотистої скоринки. Готову ачму розрізаємо на шматочки і переклавши на тарілку, подаємо до столу.

Крок - 18

Оцінити рецепт



Випадкові рецепти

Спагеті з беконом - покроковий рецепт, фото 1 Спагеті з беконом 40 5 3 з 5 - детальніше -
Простий салат цезар - покроковий рецепт, фото 1 Простий салат цезар 40 5 3 з 5 - детальніше -
Ванільний зефір - покроковий рецепт, фото 1 Ванільний зефір 50 3 3 з 5 - детальніше -
Лечо простий рецепт - покроковий рецепт, фото 1 Лечо простий рецепт 120 1 4 з 5 - детальніше -