Кого приваблює кавказька кухня, той напевно погодиться зі мною в тому, що грузинська кухня просто разюча своїми простими і дивовижними поєднаннями інгредієнтів і смаків. А тим, хто особливо любить випічку, найбільше запам'ятається знаменитий сирний пиріг - ачма, який настільки смачний, ароматний і ситний, що забути його смак просто нереально. Цей листковий пиріг з ніжною мереживною м'якоттю та хрусткою скоринкою - справжнє лакомство, яке можна приготувати у себе на домашній кухні, хоча для досконалості все ж знадобиться певний досвід приготування. Тому дотримуйтесь наших рекомендацій і докладно дізнаєтеся, як це зробити.
Звичайно, щоб полегшити собі роботу, можна обрати більш простий варіант, тобто, використовувати готовий лаваш або покупне тісто для лазаньї. Але, якщо ви хочете по-справжньому навчитися кулінарному грузинському мистецтву, будемо робити тісто самостійно. Відразу хочу попередити, що воно повинно бути круте і еластичне. Отже, беремося за тісто. В першу чергу беремо глибоку миску і розбиваємо в неї яйця, а одне акуратно розбиваємо і відокремлюємо білок в загальну масу, а жовток викладаємо в окрему маленьку посудину.
Тепер яйця збиваємо вінчиком, додаємо сіль і продовжуємо збивати в однорідну масу. Потім додаємо воду і ще збовтуємо до стану пишної піни.
Далі починаємо додавати борошно, продовжуючи інтенсивно змішувати вінчиком масу, поступово замішуючи тісто. Далі ще додаємо трохи борошна і продовжуємо вимішувати тісто руками.
Потім посипаємо поверхню столу борошном і переклавши на нього грудку тіста, продовжуємо його добре вимішувати, поки воно стане пружним і еластичним.
У глибоку посудину сиплемо трохи борошна, викладаємо туди тісто, зверху теж потрушуємо борошном і накриваємо харчовою плівкою. Відправляємо миску з тістом в холодильник на півгодини.
По закінченню цього часу дістаємо тісто з холодильника, знову перекладаємо на стіл і формуємо з нього рулет довгастої форми.
Далі нарізаємо тісто скибочками однакового розміру. Кожен шматочок трохи посипаємо тістом і формуємо акуратними товстими коржиками.
Тепер нам потрібно підготувати начинку. Беремо сир і натираємо на крупній тертці.
Пачку масла викладаємо в сотейник і ставимо на плиту, розтоплюємо масло і доводимо його до кипіння.
Великий деко за допомогою кулінарного пензлика змащуємо розтопленим маслом і застилаємо листом пергаментного паперу.
Беремо одну скибочку тіста і розгортаємо його в тонкий пласт за розміром дека. Тонко розкатаним листом тіста застилаємо деко так, щоб накрити і його боки, змащуємо розтопленим маслом.
Далі розгортаємо в тонкі пласти наступні скибочки тіста і склавши їх вчетверо, викладаємо на тацю, посипану борошном.
Після цього ставимо на плиту велику каструлю з водою, яку солимо і доводимо до кипіння. У киплячу воду опускаємо пласт тіста і трохи його проварюємо, повертаючи шумівкою. Після цього тісто виловлюємо за допомогою сита і опускаємо в холодну воду.
Потім виймаємо з ємності з холодною водою, відціджуємо воду і викладаємо тісто на деко акуратними складочками, які будуть чітко видні в розрізі, знову змащуємо маслом.
Таким чином викладаємо ще один пласт вареного тіста, мажемо маслом і посипаємо тертим сиром. Далі знову укладаємо таким же чином два шари тіста і знову сирна начинка.
Накриваємо сир вареним тістом, поливаємо олією, а зверху закриваємо розкатаним шаром тіста вже не вареним, і за допомогою ножа акуратно заправляємо краї тіста всередину листа по всьому периметру. Зверху поливаємо розтопленим маслом.
У зв'язку з тим, що ця страва подається до столу дуже гарячою, розрізати її після випічки просто неможливо. Тому, перш ніж відправити ачму в духовку, нарізаємо її квадратами і ще раз змащуємо маслом. І тільки потім поміщаємо деко в духовку.
Випікаємо в духовці при температурі 200 градусів протягом 40-50 хвилин. Коли ачма трохи підрум'яниться, змащуємо її зверху сумішшю яєчного жовтка і молока. Потім знову відправляємо деко в духовку і запікаємо нашу чарівну страву до золотистої скоринки. Готову ачму розрізаємо на шматочки і переклавши на тарілку, подаємо до столу.
Випадкові рецепти