Укр
Рус
Поділитися

З турботою про фігуру: калорійність борщу і корисні властивості

Новини
18 Липня 2018 З турботою про фігуру: калорійність борщу і корисні властивості

З турботою про фігуру: калорійність борщу і корисні властивості

Літо - час пляжу і купальних костюмів, а значить, харчування має бути низькокалорійним. Адже так хочеться похвалитися гарною фігурою. Якщо ви любите їсти перші страви кожен день, а особливо наш український борщ, але не знаєте, чи допоможе він зберегти стрункість, читайте нашу статтю.

Скільки в борщі калорій?

Рецепти борщу відрізняються варіативністю і різноманітністю інгредієнтів. Його готують на м'ясному бульйоні з яловичини, свинини, баранини, курки, кісток або субпродуктів або просто на воді. Саме від складу і кількості інгредієнтів і залежить те, скільки калорій в тарілці борщу.

Калорійність пісного борщу

В середньому в 100 грамах червоного українського борщу міститься близько 50 ккал. Якщо ви хочете зменшити калорійність борщу, то готуйте його на овочевому або курячому бульйоні. Адже без м'яса це традиційне блюдо української кухні уявити можна, а ось без овочів - ні.

Які овочі обов'язково повинні входити до складу червоного борщу? Самий головний інгредієнт - буряк, на другому місці за важливістю - томатний сік або паста, можна також використовувати свіжі перетерті помідори. Також, щоб страва вийшла смачною і ситною, в неї додають картоплю, квасолю, капусту, солодкий перець, зажарку з цибулі, моркви і часнику, зелень. У 100 грамах такого вегетаріанського борщу міститься близько 26 ккал. При цьому його можна назвати дійсно дієтичним, адже білків в ньому тільки 1,1 г на 100 г, жирів - 0,8 г, а вуглеводів - 3,3 г.

При бажанні можна ще більше знизити кількість калорій в червоному борщі, замінивши картоплю квасолею і не пасеруючи овочі на рослинному маслі.

Калорійність м'ясного борщу

Борщ на м'ясному бульйоні більш калорійний, жирний і поживний. Найпоширеніший рецепт - зі свининою: можна використовувати реберця або м'ясну вирізку. Калорійність бульйону для борщу на реберцях становить близько 52 ккал, на свинині - приблизно 60 ккал.

Якщо ви любите борщ з м'ясом, але хочете знизити його калорійність і кількість жиру, готуйте на м'ясі птиці, наприклад, курки. У такому випадку кількість кілокалорій в 100 г борщу складе 36,8. Вибирайте такий варіант, якщо хочете зберегти струнку фігуру, а також при хворобах шлунка, печінки і підшлункової залози. Підійде борщ на курячому бульйоні і спортсменам, так як білок з нього засвоюється краще. Замінивши філе курки суповим набором, ви збільшите калорійність рідкого страви до 50 ккал на 100 г.

Борщ на яловичому бульйоні - один з найкорисніших і наваристих, так як в яловичині міститься багато сполучних волокон. Тому такий борщ рекомендують людям, у яких є проблеми з суглобами, особливо якщо він приготований на кістках або реберцях, також в ньому багато заліза. Кілокалорій в цій страві приблизно 46 на 100 г.

Зелений борщ містить дуже корисний щавель, а його калорійність всього 40 ккал на 100 г.

Не забувайте враховувати, що стандартна порція борщу становить не 100 мл, а приблизно 300 мл. Так що всі наведені нами цифри потрібно збільшити втричі. А якщо ви додаєте в борщ сметану і їсте з хлібом, пампушками, салом, потрібно ще враховувати калорійність цих інгредієнтів.

Мінеральний і вітамінний склад борщу

Борщ за рахунок великої кількості овочів містить безліч вітамінів і мінералів. Наприклад, тільки буряк містить такі корисні речовини:

● макроелементи: калій, кальцій, магній, фосфор, натрій, хлор, сірку та інші;

● мікроелементи: залізо, йод, кобальт, бор, мідь, рубідій, ванадій та інші;

● вітаміни: A, C, B1, B2, B5, B6, B9, E, PP; < ! - - p --->

● амінокислоти: аргінін, лейцин, лізин, триптофан, гліцин, тірозін і інші.

І це тільки один овоч, адже до складу борщу входять і інші корисні овочі: морква, перець, капуста, картопля, цибуля, часник і зелень.

Користь борщу

Борщ - поживна страва, в якій співвідношення білків, жирів і вуглеводів є ідеальним. Завдяки цьому балансу він забезпечує легкий жовчогінний ефект і сприяє якісному травленню, прискорюючи обмінні процеси.

Ця перша страва корисна і для серцево-судинної системи, так як сприяє розрідженню крові. Також дієтологи кажуть, що борщ виводить з організму токсини.

Отже, підіб'ємо підсумки: український борщ дає всю необхідну організму енергію завдяки ідеальному співвідношенню поживних елементів, насичує вітамінами, мінералами, амінокислотами, допомагає роботі шлунково-кишкового тракту і легко засвоюється. До того ж це улюблена багатьма страва української національної кухні неймовірно смачна і поживна. Готуйте і їжте на здоров'я без шкоди для фігури! < ! - p ->

Ми бажаємо вам гарного і смачного настрою! До нових зустрічей на Recept.ua!

Всі новини