Укр
Рус
Поділитися

З димком і у веселій компанії: як правильно замаринувати м’ясо для шашлику

Новини
30 Листопада 2018 З димком і у веселій компанії: як правильно замаринувати м’ясо для шашлику

З димком і у веселій компанії: як правильно замаринувати м'ясо для шашлику

Один тільки аромат шашличка може звести з розуму і завжди асоціюється з безтурботним відпочинком в колі сім'ї та друзів на природі. Що може бути краще м'яса з димком? Смачним, соковитим, ароматним і пікантним його робить маринад. Від нього залежить, наскільки ніжним воно вийде. У цьому матеріалі ми детально розглянемо, як правильно маринувати шашлик і які продукти вам будуть потрібні для цієї відповідальної місії.

Визначення маринаду

Це рідкий соус, який, як правило, готується з рослинної олії, оцту або лимонного соку, прянощів і спецій. Але в його склад можуть додаватися й інші альтернативні інгредієнти. Завдяки йому навіть жорстке м'ясо стає м'яким, ароматним, а його смак - більш насиченим. Традиційно він складається з таких компонентів.

● Кислота - пом'якшує і запобігає розвитку бактерій. З цією метою застосовують сік лимона, натуральний оцет, сухе вино.

● Рослинна олія - пом'якшує дію кислоти, не дає м'ясу пересохнути і служить «провідником» для спецій. З її допомогою краще розкривається їх аромат. Для маринадів підходить будь-яка рослинна олія, яку ви любите. Але найчастіше використовують оливкову.

● Спеції - без приправ, ароматних трав і солі м'ясо буде прісним. Досвідчені шашличники радять під час відсутності великого їх вибору на вашій кухні застосовувати універсальну приправу для свинини, яку можна купити в будь-якому магазині.

Найбільш часто шашлик готують з баранини (особливо в східних країнах), свинини і курки. Деякі вважають за краще дієтичну яловичину або індичку. Для птиці рідина для маринування повинна бути досить делікатної структури, для інших видів м'яса - більш насиченою.

Які є види маринаду для шашлику

У кулінарних книгах і в інтернеті ви знайдете безліч різних заправок - є з чого вибрати і прихильникам класики, і любителям оригінальних кулінарних шедеврів. Розглянемо найсмачніші і поширені рецепти.

Класичний

Якщо ви запитаєте у будь-якого професіонала справ шашличних, в чому краще маринувати шашлик, то напевно він назве цей набір інгредієнтів: оцет, нашатковану кільцями ріпчасту цибулю, сіль і чорний перець. Однак будьте уважні: цю суміш дуже легко зіпсувати неправильним кількістю оцту. Також не затягуйте з витримкою, інакше ризикуєте сильно просочити м'ясо і зробити його занадто сухим. Якщо ви не можете відміряти оцет з ювелірною точністю, краще спробуйте інший рецепт.

Лимонний

Цей вид ідеальний для свинячого шашличка. У рецепті використовується сік одного або декількох лимонів (в залежності від кількості продукту). Інші складові класичні - нарізану кільцями цибулю, рослинне масло і спеції (лавровий лист, чорний перець і горошком).

На кефірі

Ця заправка для шашлику популярна серед любителів правильного харчування. Кефір використовується як альтернатива майонезу з магазину. Основними складовими є нежирний кефір, ріпчаста цибуля, спеції за смаком. Такий маринад підходить для курячого шашлику, також добре поєднується з нежорсткою яловичиною. Кефір можна замінити несолодким йогуртом.

Медово-гірчичний

Цей варіант - порятунок для тих, у кого немає часу, так як м'ясо з ним маринується всього за кілька годин. Гострота гірчиці і солодкість меду дають незвичайний, пікантний смак. Якщо ви замислюєтеся, як правильно замаринувати курку для шашлику, спробуйте це зробити за допомогою медово-гірчичного маринаду.

На основі гранатового соку

Маринад з соку граната, лука, кінзи, м'яти, базиліка і меленого перцю найчастіше використовують на сході. Він ідеально підходить для свинини і баранини.

Лайфхак і секрети

● Любіть кулінарні експерименти - спробуйте оригінальні поєднання і продукти. Щоб надати маринаду солодкий смак, використовуйте мед і соєвий соус. Для того, щоб м'ясо мало легку кислинку, використовуйте ківі, гранатовий і лимонний сік.

● Пам'ятайте, що в процесі маринування виділяється багато соку, тому маринаду не повинно бути занадто багато.

● М'ясо можна маринувати в алюмінієвому посуді. Якщо у вас немає емальованої каструлі, краще скористайтеся великим поліетиленовим пакетом або обрізаною пластиковою пляшкою.

● Якщо у вас мало часу для маринування шашлику, вибирайте більш насичені рецепти (наприклад, медово-гірчичний). Якщо не можете обійтися без цибулі, не нарізайте її кільцями, а натріть на дрібній тертці - це прискорить процес на кілька годин.

● Чим жорсткіше м'ясо, тим довше його треба витримувати в маринаді.

● Сіль додавати в суміш небажано, так як вона може зробити шашлик занадто сухим.

Тепер ви знаєте, як зробити смажене на відкритому вогні м'ясо надзвичайно смачним за допомогою маринаду. Приємного апетиту!

Всі новини