Укр
Рус
Поділитися

Як заварювати імбир

Новини
06 Липня 2020 Як заварювати імбир

Як заварювати імбир

Імбир - ароматна гостра пряність, особливо шанована в Азії, де широко використовується для приготування різних страв, напоїв, що бадьорять і в медицині . Лікарі Сходу донині настоями і порошком з висушеного кореневища лікують чоловіче і жіноче безпліддя, простудні захворювання, проблеми з травленням і інші хвороби. У чому особливості і користь популярного у багатьох народів продукту і як заварювати імбир правильно, ми вам зараз розповімо.

Чарівний корінь

Батьківщина багаторічної рослини, назва якої в перекладі санскриту означає «рогатий корінь», - Південна Азія. Саме з Індії та Китаю пряність поширилася по світу.

Про цілющі властивості імбиру людству відомо з незапам'ятних часів. Згадки про це зустрічаються в найдавніших пам'ятках писемності і детально описані в давньокитайських і давньоіндійських трактатах. Так, в «Рамаяні» говориться, що благословенна богами рослина завдяки своєму смаку і аромату очищає як тіло, так і душу, готуючи людину до спілкування з померлими предками і богами.

У Європу дивовижну пряність завезли торговці. У Середньовіччі пекучий запашний корінь вважався головним засобом для профілактики бубонної чуми, а також вишуканою делікатесною приправою, вживати яку могли дозволити собі лише знати і багатії (заморський корінець за ціною прирівнювався до вартості дорослої вівці).

Особливості та корисні властивості

Сьогодні імбир вирощують в Китаї, Індії, Індонезії, Австралії, Західній Африці, на Ямайці та на Барбадосі, а вживають по всьому світу. У подрібненому вигляді його додають в хлібобулочні вироби, випічку, солодощі, перші і другі страви, десерти і т. д. Особливою популярністю користуються гарячі і охолоджені імбирні чаї - підбадьорливі і неймовірно корисні для здоров'я. Лікувальні властивості напоїв пояснюються користю головного компонента, в складі якого присутні:

● Вітаміни А, С, Е, цинк, магній і інші антиоксиданти, які активізують захисні резерви організму, нейтралізують негативний вплив на клітини вільних радикалів, що подовжують молодість і дозволяють зберегти життєву енергію.

● Нікотинова, олеінова і інші амінокислоти, які беруть участь у відновленні клітинного складу і є незамінними для правильної і гармонійної роботи всіх життєво важливих органів і систем нашого організму.

● Ефірні масла та антисептичні компоненти, що знезаражують слизові оболонки, що допомагають боротися з бактеріями, грибками і вірусами, що сприяють зміцненню імунітету.

● Рослинний алкалоїд гингерол (саме він надає кореню характерний пекучий смак), що прискорює обмінні процеси, сприяє зниженню ваги, знімає внутрішні запалення і очищающий організм від токсинів.

Як вибрати хороший корінець

Щоб напій вийшов смачним, ароматним і корисним, необхідно не тільки знати, як правильно заварювати імбир, але і як його вибрати .

● Огляньте корінь. Він повинен бути твердим, сухим і «пухким», з блискучою тугою шкіркою без пошкоджень і подряпин. Зморшкуваті і м'які кореневища вказують на залежаний продукт.

● Частину, яка вам сподобалася, відламайте від великого кореня. Якщо чується легкий хрускіт, а на зрізі побачите виділившийся сік - у вас в руках якісний товар.

● Оцініть вагу продукту. Соковитий свіжий імбир буде важким, а старі підсохлі корінці - легкими (такі купувати не варто).

Заварюємо за всіма правилами

Як стверджують досвідчені кулінари, заварювання імбиру - ціла наука. Лише дотримуючись правил та враховуючи тонкощі процесу, можна отримати максимально корисний для здоров'я напій.

Безпосередньо перед приготуванням чаю керамічним ножем, ложкою або спеціальною щіткою корінь очищають від шкірки. Важливо знати, що при тривалому знаходженні на повітрі з очищеного корінця випаровуються ефірні масла, що позбавляє його більшості корисних властивостей.

Класичний спосіб заварювання

Найпоширеніший, швидкий і простий спосіб заварювання наступний:

1. Попередньо наріжте необхідну кількість очищеного кореня на тонкі слайси або скибочки (натріть на тертці).

2. Покладіть імбир в ємність для заварювання (термос, керамічний чайник і т. Д.).

3. Додайте щіпку чорного або зеленого чаю для додання напою додаткового смаку і відтінку.

4. Залийте інгредієнти гарячою водою і укутайте ємність рушником.

5. Дайте настоятися 10-15 хвилин.

Готуємо чай від застуди

Імбирний чай допомагає боротися з нездужанням. Щоб приготувати лікувальний напій від застуди, знадобляться: імбир, мед, ягоди або листя малини, шипшина. Можна використовувати і інші багаті вітаміном С продукти: лимон, лайм, апельсин.

1. Складіть підготовлені інгредієнти в посуд для заварювання.

2. Залийте гарячою водою і укутайте ємність рушником.

3. Залиште настоюватися на пару годин.

4. Перед вживанням підігрійте і додайте за смаком мед.

Імбирний чай для схуднення

Так як пряність впливає на метаболізм і сприяє спалюванню жирів, імбирний чай з брусницею прискорить зниження ваги. Відомо, що листя лісової ягоди покращують роботу нирок і володіють відмінною сечогінною властивістю. Тому бруснично-імбирний напій позбавить від зайвих калорій і застою рідини в тканинах.

1. У посуд для заварювання покладіть нарізаний очищений корінь і 2-3 ст. ложки подрібненого листя брусниці (свіжих або сухих). 

2. Залийте окропом.

3. Дайте настоятися 20 хвилин.

Можна заварювати з імбиром і ягоди. Покладіть в чайник стиглу брусницю, подрібнені лимон і імбир і залийте окропом. Через 30 хвилин напій готовий. Залишиться злегка підсолодити медом. Напій освіжає, добре втамовує спрагу і блокує апетит. 

Альтернатива ранкової кави

Імбирний чай прекрасно бадьорить і наповнює організм життєвими силами, тому для багатьох він давно став улюбленим ранковим напоєм.

● Очищений корінь нарізають слайсами, відправляють в чайник для заварювання і заливають окропом.

● Дають настоятися 20 хвилин.

● Окремо заварюють улюблений чай (зелений або чорний).

● З'єднують обидва напої, додають за смаком лимон і мед.

Тонкощі і секрети приготування

Температура води, спосіб і тривалість заварювання, по-різному впливають на кількість корисних речовин в імбирному корені. Для максимального збереження вітамінів, мінералів і амінокислот не заливайте імбир окропом, а використовуйте гарячу воду.

Для приготування імбирного чаю підходить не тільки свіжий корінь (подрібнений або цілий), але і сухий імбирний порошок. Враховуйте, що сухе кореневище набагато гостріше, ніж свіже.

Пам'ятайте, що напої з імбиром можна вживати при підвищеному тиску, захворюваннях жовчного міхура і проток, при внутрішніх кровотечах, виразці шлунка і кишечника. Експериментуйте зі смаками. Приємного вам апетиту!

Всі новини