Вершкове масло багате на вітаміни (А, Е, В, К, D), мікроелементи (селеном, фосфором, кальцієм і йодом), корисні і необхідні для нашого організму амінокислоти (лауринової і олеїнової). Щоденне його вживання в розумних кількостях (10-30 г в день) підвищує імунітет, поліпшує роботу головного мозку і нервової системи, сприяє регенерації пошкодженої слизової шлунка при виразці і гастриті. Головне, щоб на стіл потрапляв якісний продукт, а не замаскований маргарин, що містить рослинні жири, консерванти, стабілізатори та смакові добавки. На що звертати увагу і як вибрати справжнє вершкове масло, ми вам зараз розповімо.
Щоб уникнути розчарувань від покупки і отримати максимальну користь від ранкового бутерброда, слід знати, чим якісний продукт відрізняється від спреду. Перше, що необхідно враховувати - жирність продукту. Дана величина вказується виробником на упаковці. У традиційного вершкового масла частка молочного жиру не менше 82,2%. Однак на полицях магазинів можна зустріти брикети і з іншими цифрами: 78% жирності будуть вказані на пачці «аматорського» масла, 72,5% -73% говорять про те, що перед вами масло «селянське», 61,5% - показник для «бутербродного» і 50% - для «чайного». Останні два продукти складно назвати «справжнім» вершковим маслом. Таку частку молочних жирів містять спреди і бутербродні маси, в складі яких значну частину займають пальмовий або інші рослинні жири, стабілізатори смаку і інші добавки.
Якщо ви хочете купити якісний продукт, звертайте увагу на колір і смакові характеристики. Справжнє вершкове масло світло-жовтого відтінку. Якщо вміст пачки занадто білий - при виробництві не обійшлося без рослинних добавок. Яскраво-жовтий колір сигналізує, що, швидше за все, використовувався харчовий барвник.
Звичайно, колір натурального масла теж може бути різним, що залежить від якості молока. Якщо ви купуєте фермерський виріб, враховуйте сезонність. У літню пору корівки пасуться на луках і харчуються свіжою травою, тому збите масло виходить жовтуватим. У зимовий період для годування використовуються сіно і сухі концентрати, отже олія, виготовлена в цей період, - більш світла. Різниться і смак продукту. Солодкуватий присмак натурального молока ви відчуєте при дегустації, якщо масло зроблено з пастеризованих вершків. А ось слабкою молочною кислинкою відрізняється продукт, який збивали з сквашеної основи. Інших нехарактерних і хімічних присмаків бути не повинно. Якщо ви їх відчули - перед вами стовідсотковий фальсифікат!
Купуючи вершкове масло на ринку, не соромтеся попросити у продавця шматочок на пробу. Покладіть його в рот і прислухайтеся до своїх смакових відчуттів. Натуральний продукт, на відміну від маргарину, не липне до неба і зубів, миттєво тане в роті, залишаючи приємний молочно-вершковий післясмак. У спреда буде солонуватий присмак або виражений жировий.
Якщо ви не знаєте, як вибрати справжнє вершкове масло в магазині, довіртеся упаковці. Згідно з чинним законодавством виробник зобов'язаний вказувати на ній точний склад, дату виробництва, терміни та умови зберігання. Інформація повинна наноситься чітко в доступній для зорового сприйняття формі. До речі, у натурального вершкового масла термін зберігання не більше 30 діб. Все, що може зберігається більш тривалий час, має в складі консерванти.
Закон України «Про молоко та молочні продукти» говорить, що при виробництві вершкового масла повинні використовуватися лише коров'яче молоко, вершки і продукти їх переробки. Будь-які рослинні домішки - виключені. Дані правила регламентуються державним стандартом якості і в обов'язковому порядку зазначаються на упаковці (ДСТУ 4399: 2005), якщо продукт відповідає нормам виробництва. Звертайте увагу на вигляд упаковки. Вона (бажано з фольги) повинна бути цілою, а форма шматка - рівною без вм'ятин. Це свідчить про те, що товар зберігався правильно і не піддавався розморожуванні і повторному заморожуванню.
Принісши вершкове масло додому, простіше переконатися, купили ви якісний продукт або фальсифікат. Допоможуть в цьому нескладні маніпуляції:
1. Покладіть придбаний шматок в морозилку. Натуральні молочні жири дуже чутливі до низьких температур. Справжнє масло швидко затвердіє і нарізати його буде проблематично (стане кришитися). Якщо продукт через 1 годину залишився м'яким - ви купили підробку.
2. При розморожуванні на поверхні масла не повинен з'являтися конденсат. Краплі говорять про те, що з метою економії сировину розбавляли водою, або при виробництві використовували не тільки тваринні, а й рослинні жири. Натуральний продукт при кімнатній температурі починає злегка розтікатися і легко намазується на хліб.
3. Розчиніть чайну ложку масла в половині склянки гарячої води. Справжнє вершкове масло при перемішуванні утворює рівний шар жиру на поверхні, а маргарин через час дасть осад.
4. Визначити якість продукту допоможе розігріта сковорода. Покладіть на неї невеликий шматочок масла. Якщо воно перетворюється в густу рідину, рівномірно розтікається і видає приємний характерний аромат - можна не сумніватися в якості. Маргарин при нагріванні шипить і бризкається по сторонам.
Сподіваємося, наші поради допоможуть вам вибрати справжнє вершкове масло, і ви отримаєте справжнє гастрономічне задоволення від улюбленого бутерброда!
Всі новини