Укр
Рус
Поділитися

Як стерилізувати банки для консервування

Новини
09 Листопада 2020 Як стерилізувати банки для консервування

Як стерилізувати банки для консервування

Щоб праці господинь не були змарновані, необхідно ретельно очистити тару для консервування від забруднень і бактерій. Чому це так важливо і як стерилізувати банки для консервування правильно, ми вам зараз розповімо.

Навіщо потрібна стерилізація

У неправильно підготовленій тарі для бактерій і грибів створюється сприятливе середовище. Вони активно виробляють токсини і отрути, що відбивається на зовнішньому вигляді законсервованого продукту. Через деякий час розсіл каламутніє, випадає осад, кришка здувається. Такий продукт не тільки несмачний, але і небезпечний для здоров'я, тому правильна обробка тари вкрай важлива.

Стерилізація - знищення з різних поверхонь шкідливих мікроорганізмів (бактерій, грибів, вірусів і т. д.) І продуктів їх життєдіяльності . Виконується термічним, хімічним і іншим способом. Найбільш поширена в побуті термообробка скляних ємностей і кришок. Це запобігає бродіння продуктів і бомбаж банок і дозволяє протягом довгого часу зберегти заготовки в придатному до вживання вигляді.

Як підготувати тару

1. Огляньте банки з усіх боків. Посуд має бути без видимих ​​тріщин, шийка - без пошкоджень і в'їдаючих забруднень, кришки - рівними, без подряпин і слідів корозії.

2. Вимийте тару і кришки содою або господарським милом (не використовуйте засіб для миття посуду, воно містить хімічні компоненти) і ретельно промийте водою. Робіть це новою губкою, яка ще не була у використанні.

3. Витріть банки насухо чистим пропрасованим кухонним рушником або залиште просушуватись на столі.

Можна вимити тару в посудомийній машині без використання миючих засобів.

Чотири перевірених способи

Якщо ви не знаєте, як стерилізувати банки для консервації правильно, візьміть на замітку підказки досвідчених господинь.

1. Гарячою парою. Поширений «бабусин» спосіб дезінфекції посуду. Для цих цілей використовують сито, друшляк, чайник для плити або кришку-стерилізатор з отворами. Каструлю з киплячою водою накривають, а над отворами шийкою вниз розміщують банки, залишаючи між ними невеликий вільний простір. Час розраховують залежно від об'єму тари (великі бутлі близько 20 хвилин). Про закінчення процесу свідчить поява великих крапель води всередині на стінках.

Можна використовувати пароварку або мультиварку в режимі «Приготування на пару». Час стерилізації такий же, як при пропарюванні банок над звичайною каструлею.

2. Окропом. Спосіб ідеальний, якщо необхідно продезінфікувати пару-трійку невеликих банок. У каструлю покладіть банки, заповніть її холодною водою, щоб тара була повністю покрита і поставте на вогонь. З моменту закипання відрахуйте 15 хвилин, потім акуратно вийміть за допомогою спеціальних щипців, щоб не обпектися.

3. В електричній духовці. Ще один простий і популярний спосіб. На деко в холодну духовку встановіть вимиті содою банки (сухі - догори дном, вологі - догори шийкою), розкладіть кришки (без гумок). Закрийте духовку і встановіть терморегулятор на 120-150 градусів, а таймер на 15 хвилин. Щоб не обпектися, радимо виймати банки після їх охолодження.

4. У мікрохвильовці. Стерилізацію проводите на потужності 800-900 Вт. Чим більше банок поміщається в камеру СВЧ-печі, тим довше відбувається стерилізація (до 7 хвилин). Щоб в процесі нагрівання тара не лопнула, налийте води, покривши дно. Пам'ятайте, металеві кришки стерилізуються окремо в каструлі з окропом.

Стерилізація банок з заготовками

Часто в рецептах потрібно стерилізація не пустих банок, а поміщених в них продуктів. Як правило, це відноситься до салатів, м'ясних і рибних консервів, кабачкової ікри, грибів, кетчупів, соусів і т. д. У цьому випадку тара не вимагає попередньої термообробки. Досить добре вимити її содою і протерти насухо. Для даного виду стерилізації використовують відповідну за обсягом ємність з водою (каструлю, таз з високими бортами, відро).

1. Посуд ставлять на холодну плиту.

2. Дно застеляють полотняною серветкою.

3. Ставлять наповнені банки, накриті кришками, але не закочені.

4. Акуратно заливають холодну воду по «плічка» банок. 

5. Включають вогонь і доводять до кипіння.

6. Після закипання кип'ятять протягом часу, зазначеного в рецепті.

7. Виймають банки щипцями або чистою сухою прихваткою і відразу герметично закупорюють.

Можна відправити заготовки на чверть години в духовку при температурі 120 градусів.

Поради та підказки!

Щоб стерилізація пройшла правильно, скористайтеся підказками досвідчених господинь:

● Важливо дотримуватися температурного режиму обробки, інакше бактерії і гриби можуть зберегти життєздатність.

● Не перегрівайте тару, скло лопне і розлетиться в сторони.

● Після стерилізації протирати банки можна тільки сухим чистим пропрасованим рушником. В іншому випадку ризикуєте занести в чистий посуд мікроби. 

● Після термообробки ємність зберігає стерильність не більше 1-2 годин. Тому проводите стерилізацію безпосередньо перед закладанням продуктів.

● Гарячі продукти накладайте в теплі банки, щоб не лопнули.

Правильна стерилізація тари - запорука того, що ваші заготовки простоять довго. Бажаємо успіхів!

Всі новини
?>