Укр
Рус
Поділитися

Як смажити картоплю з грибами

Новини
30 Серпня 2021 Як смажити картоплю з грибами

Як смажити картоплю з грибами

Від рум'яної смаженої картопельки та ще з ароматними грибочками відмовитися складно. Це просте і універсальне частування відмінно вписується в повсякденне і святкове меню, готується досить швидко і просто і нікого не залишає байдужим. Якщо для вас приготування цієї страви в новинку, і ви не знаєте які вибрати гриби, як підготувати картоплю, скільки часу смажити, коли солити, накривати кришкою чи ні, розкладемо процес готування по поличках. Отже, як смажити картоплю з грибами і які рецепти найсмачніші, розповімо прямо зараз.

Які використовувати гриби

Як стверджують професійні кулінари, найсмачніша і ароматна смажена картопля виходить з грибами, зібраними в лісі. В ідеалі використовувати гриби декількох видів, наприклад, боровики і лисички або польський гриб в поєднанні з маслятами. Звичайно, можна взяти і звичні магазинні печериці або гливи, але добитися справжнього грибного смаку і запаху буде складніше. Пояснюємо: щоб садові гриби зробити смачними, їх потрібно нарізати обов'язково крупно і довго томити на маленькому вогні. Тільки коли випарується волога, і гриби підсохнуть і підрум'яняться на сковороді, вони придбають насичений грибний смак.

Грузді, сироїжки і рижики також відмінно підходять до смаженої картоплі. Єдине, що слід врахувати господині, ці грибочки відрізняються гіркуватим смаком, тому перед їх приготуванням рекомендується вимочування у воді. Так же поступають з підосичники і опеньками, які відносяться до  умовно їстівних  грибів. Після вимочування їх проварюють близько 5 хвилин, потім зливають воду, а вже потім викладають на сковорідку і обсмажують.

М'ясисті білі гриби і пластинчасті лисички - прекрасне поєднання, якому віддають перевагу багато професійних кухарів. Свіжі або розморожені гриби чистять від забруднень, обдають окропом і нарізають шматочками середнього розміру, що важливо. Дрібно нарізані, гриби, опинившись в жаровні, почнуть виділяти багато вологи і в процесі приготування будуть не смажитися, а варитися в утвореній юшці. У той же час, дуже крупно порізані - навпаки, можуть не просмажитися і залишитися сирими.

Можна використовувати для смаження і сушені лісові гриби, які зберігають всі свої смакові властивості і аромат. Попередньо їх замочують на кілька годин в підсоленій воді або гарячому молоці. Коли гриби наситяться вологою і збільшаться в розмірі, їх промивають під проточною водою і відправляють на розігріту сковорідку.

Як підготувати картоплю

Картоплі для смаження потрібно приблизно в два рази більше, ніж грибів. Ідеальний варіант для нашої страви - великі бульби з високим вмістом крохмалю. У процесі приготування крохмалиста картопля набуває злегка вловимий солодкуватий смак, що відмінно поєднується зі смаженими грибочками.

Нарізати очищені бульби рекомендується брусками однакової форми і розміру (як для картоплі фрі). Тоді кожен шматочок буде прожарюватися рівномірно (на відміну від брусків різної форми і товщини), а готова страва буде виглядати на тарілці ефектно і естетично.

Перед цим нарізану картоплю необхідно добре промити під проточною водою, щоб змити крохмаль з поверхні брусків. Справа в тому, що крохмаль утримує вологу, яка при випаровуванні на сковороді змусить картоплю томитися, але не смажитися. Після промивання нарізку викладають на тканинний або паперовий кухонний рушник і дають обсохнути протягом 15 хвилин. Тепер можна приступати до смаження.

Як правильно смажити

Смажити картоплю і гриби краще окремо. Для цього знадобляться дві сковороди.

Почнемо з грибів. Залежно від того, які гриби ви використовуєте (свіжі, заморожені або сухі) буде різним і час приготування. Досвідчені господині радять лісові гриби попередньо відварити в солонуватій воді. Це прискорить процес обсмажування. Без попереднього проварювання білі і лисички смажать близько 20 - 25 хвилин, печериці та гливи - приблизно 10 хвилин. В кінці смаження в сковорідку, як правило, кладуть пару гілочок чебрецю і дрібно нарізаний часник, які надають рум'яним грибочками особливий аромат. Не забудьте перекласти готові гриби зі сковороди на паперову серветку, щоб прибрати надлишки жиру.

Переходимо до картоплі. Спочатку її необхідно запечатати. Лише в цьому випадку у вас вийде ніжна картопелька з хрусткою рум'яною скоринкою. На розігріту сковороду покладіть топлене масло в такій кількості, щоб брусочки картоплі занурилися в нього приблизно на половину. Викладати картоплю в жаровню необхідно виключно після повного і гарного прогріву посуду. Не насипайте в сковороду картоплю з гіркою, інакше буде важко домогтися рівномірного прожарювання: нижня картопля підгоратиме, середня варитися, а верхня залишиться сируватою. Якщо картоплі багато, а діаметр сковороди невеликий, готуйте її частинами.

Головна порада: в процесі смаження не потрібно постійно перемішувати вміст сковорідки, а тим більше накривати її кришкою. Дайте брусочкам підрум'янитися, потім зменшіть вогонь і, акуратно перемішуючи, доведіть до готовності (в середньому на це йде 20 - 25 хвилин). За цей час крохмаль, який є полисахаридом, під впливом температури додасть картопельці не тільки красивий золотистий відтінок, але і солодкуватий смак.

Зверніть увагу: ні гриби, ні картоплю в процесі приготування солити не потрібно. Картопля від солі стає жорсткою, а гриби виділяють багато вологи, яка буде довго википати. Кришкою сковороду теж не накривайте, інакше смаження перетвориться в тушкування.

Завершальний етап приготування

Коли гриби і картопля обсмажені, переходимо до збірки страви. У сковороду з гарячою картоплею висипаємо гриби, солимо і перчимо до смаку, даємо настоятися пару хвилин. Тепер страва готова. Залишиться перекласти її на тарілку сервіровки, прикрасити свіжою рубаною зеленню і подати до столу!

Смачні рецепти смаженої картоплі з грибами

Як правильно смажити картоплю з грибами - тепер зрозуміло, а ось як урізноманітнити цю страву? Дуже просто! Варіацій приготування - безліч.

З цибулею

Рецепт відрізняється від класичного лише додаванням цибулі. Нарізану дрібно цибулю, картоплю і гриби смажать окремо, потім змішують в сковороді, солять, перчать і залишають на 5 - 10 хвилин просочитися ароматами один одного. Подають частування до столу в гарячому вигляді.

Зі шкварками

Для цієї страви знадобиться свиняче сало з прорізом. Наріжте його тонкими скибочками і обсмажте на розпеченій сковороді до рум'яного кольору. Викладіть шкварки на тарілку, а в натопленому жирі на максимальному вогні підрум'яньте брусочки картоплі. В окремій сковороді обсмажте гриби. З'єднайте інгредієнти, посоліть за смаком і можете пригощати гостей.

В сметані

Відмінний варіант для ситного обіду. Печериці наріжте пластинками і смажте на сковороді до тих пір, поки не випарується волога і гриби не підсохнуть. За цей час в іншій жаровні на сильному вогні обсмажте картоплю, додавши в кінці смаження нарізану півкільцями цибулю. Готові гриби перекладіть до картоплі, приправте спеціями і залийте густою сметаною. Томіть під кришкою 2 - 3 хвилини, а потім ще пару хвилин без кришки, і страва готова!

З вершками

Для приготування знадобиться дрібна молода, вершки, гриби, кілька зубчиків часнику і пучок свіжої петрушки. Гриби смажаться окремо. Картоплю очищають, використовують цілком або нарізають рівними кружечками, обсмажують 5 - 10 хвилин до золотистої скоринки з усіх боків. Потім вливають в сковороду вершки, додають подрібнений часник і дають протушкуватися до готовності. Коли рідина випарується, додають обсмажені гриби, посипають рубаною зеленню і подають до столу.

З гарбузом

Зробити страву ще корисніше і цікавіше допоможе гарбуз. Наріжте його рівними за величиною з картоплею брусочками, обсмажте разом з грибами, а потім з'єднайте з готовою рум'яною картоплею. Ідеальний яскравий гарнір - готовий!

З корейською морквиною

Це частування оцінять любителі пікантного смаку. Крім основних інгредієнтів знадобляться ріпчаста цибуля, соєвий соус і морква по-корейськи. Цибулю і гриби обсмажують разом до золотистого кольору, потім в сковороду додають моркву і смажать ще 5 - 7 хвилин. Картоплю, нарізану брусками, смажать окремо. Готові інгредієнти з'єднують, заправляють страву невеликою кількістю соєвого соусу і теплою подають до столу. Для надання більшої гостроти смаку можна додати мелений імбир або перець чилі.

Тепер ви знаєте, як швидко і правильно смажити картоплю з грибами. Вибирайте рецепт і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!

Всі новини