Укр
Рус
Поділитися

Як приготувати смачний омлет

Новини
30 Вересня 2019 Як приготувати смачний омлет

Як приготувати смачний омлет

Простий в приготуванні, але при цьому такий повітряний і апетитний омлет багатьом з нас знайомий з дитинства. Cтрава зі збитих яєць ідеально підходить для сніданку або перекусу, а в залежності від способу приготування і подачі служить як повсякденним, так і святковим частуванням. Набір інгредієнтів, які використовуються для приготування яєчної запіканки, може відрізнятися, тому у кожної господині є свій фірмовий рецепт цього танучого в роті кулінарного творіння. Якщо ви новачок на кухні, ми розповімо, як приготувати смачний омлет і в чому особливості цієї ніжної страви з французькими коренями.

Всі омлети хороші

Згідно з класичним рецептом французьких кулінарів, омлет готується лише з перемішаних яєць, меленого перцю і солі. Компоненти з'єднуються в глибокому посуді, а потім виливаються на розпечену сковороду і до загустіння обсмажуються на вершковому маслі. При цьому накривати жаровню кришкою - не можна ні в якому разі. На думку справжніх майстрів кулінарної справи, справжній омлет не повинен бути пишним, а повинен нагадувати повітряний яєчний корж. Після приготування його перекладають в тарілку, згортають трубочкою або навпіл і подають до столу. Для смаку страву приправляють зеленню або іншою начинкою, яку обсмажують окремо.

У багатьох країнах існує схоже кулінарне творіння, яке також готують на основі збитих або перемішаних яєць, додаючи до суміші овочі, шинку , зелень і інші компоненти. До таких яєчних варіацій відносяться італійська фріттата з пармезаном, іспанська тортилья з картоплею і помідорами, японський омурайсу з рисом і кетчупом, російський омлет на молоці, білоруська драчена, польський омлет з морквою і інші новації, які можна спробувати, подорожуючи по світу.

Головні секрети приготування

Мрієте стати кухарем французького ресторану? Тоді ви просто зобов'язані знати як посмажити смачний омлет. Кулінари Франції впевнені, що справжній майстер насамперед повинен цьому навчитися. У чому ж криються головні секрети приготування найскладнішої страви, на думку французьких кухарів.

1. Якісні інгредієнти. Яйця для смачного омлету повинні бути свіжі. В іншому випадку страва може не вийти або не порадує неперевершеним смаком. В ідеалі використовувати домашній продукт. Якщо немає можливості придбати фермерські яйця, вибирайте в магазині дієтичні або столові добірні. Прийшовши додому, обов'язково проведіть тест на свіжість: покладіть яйце в холодну воду. Свіжі відразу підуть на дно. Такі ж вимоги якості пред'являються і до вершкового масла. Саме воно використовується для піджарки омлету, так як надає неповторний солодкуватий молочний присмак і аромат готової страви. Замінювати його маргарином або рослинним рафінованим маслом не рекомендується. Вибирайте для смаження омлету «Селянське» жирністю не менше 72%.

2. Правильний посуд. Як можна приготувати смачний омлет, не маючи відповідної сковороди? Правильний посуд - головна складова успіху в готуванні ніжного і рівномірно прожареного омлету. Жаровня з тонкого металу з низькими бортиками відразу виключається. Відмінно підійде глибокий товстостінний чавунний посуд, який прогрівається рівномірно. Якщо ви віддаєте перевагу готувати омлет під кришкою, в ній повинен бути отвір для відведення пари, інакше кулінарне творіння вийде занадто водянистим.

3. Особливості приготування. Хочете отримати ніжний і соковитий результат, зверніть увагу на те, як правильно смажити омлет. Збиті яйця виливають на розпечену сковороду і кілька хвилин витримують на сильному вогні. Потім зменшують вогонь і томлять страву до тих пір, поки весь омлет не стане щільним. Якщо ви помітили, що верх ще не схопився, а низ вже підгорає, проткніть омлет дерев'яною шпажкою або виделкою, а краще піддягніть його лопаткою і запустіть вниз рідку складову. Спритні кулінари швидко обсмажують яєчний корж з двох сторін, а потім накривають кришкою, щоб пропарити до готовності. 

Також омлет можна приготувати в мультиварці, що буде особливо корисним для тих, хто рахує калорії, в духовці, якщо не вистачає часу стояти біля плити, і навіть запекти в хлібі, видаливши з нього м'якуш. Останній варіант стане вигідною прикрасою будь-якого святкового столу.

Омлет родом з дитинства

Як вже говорилося, в рецепті традиційного французького омлету відсутнє молоко, а яйця не збиваються, а збовтуються і перемішуються. Але серед гурманів знайдеться чимало любителів пишного омлету, що нагадує за зовнішнім виглядом і консистенції невагомий мус. Саме таку високу і повітряну яєчну запіканку ми їли в дитячому садку на сніданок. Якщо ви належите до числа шанувальників «дитсадівського» омлету-суфле, розповідаємо, як приготувати омлет пишний і повітряний. Головний секрет в тому, що білки і жовтки потрібно збивайте окремо і чітко дотримуватися пропорції інгредієнтів (на 6 яєць використовують 1,5 склянки молока). Готуйте омлет в такій послідовності:

Кілька порад з приготування вдалого омлету

Щоб не розчаруватися в результаті, прислухайтеся до підказок досвідчених кухарів. Кілька нехитрих порад і омлет стане вашою коронною стравою. 

● Від правильного з'єднання компонентів залежить пишність омлету. Якщо хочете, щоб запіканка не втратила легкості, начинку додайте в останній момент на етапі, коли збиті білки вже з'єднали з жовтками, змішаними з молоком.

● Ворог смачного омлету - пригоріла нижня скориночка. Щоб цього не сталося, періодично струшуйте сковороду або піднімайте корж лопаткою. До готовності страву необхідно доводити на мінімальному вогні. Можна накрити кришкою з отвором для виходу пари.

● Щоб надати омлету вершковий смак, додайте пару ложок сметани або використовуйте для приготування жирне молоко.

● Яйця і молоко обов'язково повинні бути кімнатної температури, тому, якщо ви плануєте готувати омлет, заздалегідь вийміть ці продукти з холодильника .

Експериментуйте зі смаками. Бажаємо цікавих кулінарних відкриттів і приємного апетиту!

Всі новини