Укр
Рус
Поділитися

Як приготувати домашній сир

Новини
17 Жовтня 2019 Як приготувати домашній сир

Як приготувати домашній сир

Домашній сир - смачна і корисна страва, адже в його складі тільки натуральне молоко, відсутні барвники, стабілізатори смаку, консерванти і інші шкідливі добавки. Готувати такий делікатес зовсім не складно. Головне, мати під рукою якісний молочний продукт і ферментовану закваску. Отже, які сири можна створити на власній кухні і як приготувати домашній сир правильно, ми вам зараз розповімо.

Все простіше простого

У селах по всьому світу господині, у яких на подвір'ї була корова, готували крім традиційних сметани, сиру і масла всілякі сири на основі свіжого або поквашеного молока. Смачний домашній продукт вживали як самостійну страву, використовували для приготування сирників, десертів, начиняли їм млинці і пироги. Для смаку і аромату сири присмачували пряними духмяними травами, часником і гострими спеціями.

Суть всіх рецептів приготування домашніх сирів зводиться до того, що свіже молоко з'єднують з кисломолочним продуктом (сиром, сметаною, кефіром) і нагрівають на повільному вогні до тих пір, поки не стане відділятися сироватка. Після цього дають стекти рідині, викладаючи сир під прес або підвішуючи в марлі, а далі або відправляють в холод для дозрівання, або подають до столу. Розповідаємо, як готувати домашній сир без зайвого клопоту: 

Вершковий. Для нього буде потрібна натуральна домашня сметана на основі жирних вершків. Чим вище відсоток жирності, тим ніжніше і смачніше вийде сир. Приготувати домашній сир вершковий легко. Сметану перекладають в марлю і на 24 години підвішують над ємністю, щоб стекла сироватка. Через добу смачний і поживний продукт для сніданку буде готовий. Для аромату можна попередньо змішати сметану з рубаним кропом або будь-якою іншою пряною зеленню.

Філадельфія. Цей сорт сиру відрізняється найніжнішою кремовою текстурою, тому може використовуватися не тільки для намазування на бутерброд, а й в якості крему для тортів, булочок і тістечок. Як і попередній варіант його готують з жирної сметани (не менше 20% жирності), але з додаванням ряжанки та кефіру (не менше 2,5% жирності). Інгредієнти кімнатної температури змішують, підсолюють, перекладають в друшляк з марлею, щоб не завітриться, накривають кришкою або тарілкою і відправляють на пару днів в холодильник. Через зазначений час сироватка стече, а сирна маса ущільниться.

Бринза. Цей кисломолочний сир з приємним солонуватим смаком теж готується швидко і легко. Закип'ятіть свіже молоко, посоліть і знову доведіть до кипіння. Потім влийте в каструлю необхідну кількість дев'ятивідсоткового оцту (з розрахунку 3 ст. л. на 3 л молока), і, як тільки з'являться пластівці, зніміть з вогню. Тепер злийте сирну масу в друшляк з марлею і відправте під прес на ніч в холодильник. До ранку зайва рідина стече, і до сніданку у вас буде смачний і свіжий слабосолений сир. Можна нарізати готовий продукт шматочками, помістити в банку і залити сироваткою, що виділилася. Сир буде ще смачніше.

Моцарелла. За класичним рецептом сир в формі невеликих пружних кульок готують виключно з молока чорних буйволиць. Однак в домашніх умовах можна використовувати звичайне коров'яче. Важливий інгредієнт для моцарели - сичужний фермент пепсин, який зі шлунка кіз і телят. Саме він бере участь в процесі сквашування. Молоко підігрівають до 35 градусів (щоб не перегріти використовують кухонний термометр) і з'єднують з пепсином. Через півгодини в каструлі утворюється маса, що нагадує за консистенцією желе. Отриманий продукт нарізають на кубики і залишають на чверть години при кімнатній температурі, щоб стекла сироватка. Потім перекладають кожен шматочок в спеціальну форму з отворами і залишають ще на 2 години. Наступним етапом буде посол. Ту, що тсекла сироватку збирають, солять, заливають нею сирні шматочки і залишають просолюватись на ніч. Вранці сир можна дегустувати, хоча найбільш смачним він буде через кілька днів, а то і пару тижнів, коли остаточно дозріє.

Плавлений. Тепер розповімо, як готувати домашній сир плавлений. Щоб його зварити, буде потрібно не більше 30 хвилин вільного часу. За рецептом рекомендується використовувати домашній сир і натуральне фермерське молоко. З'єднайте ці два компоненти і доведіть до кипіння на середньому вогні. Коли з'явиться сироватка, відкиньте на друшляк з марлею і дайте рідині стекти. В окремому посуді збийте яйця з 1 ч. л. соди і 1 ч. л солі, додайте до суміші вершкове масло і з'єднайте з сирною масою. Тепер знову ставимо на вогонь і помішуючи уварюємо до густоти і появи жовтого кольору (близько 10 хвилин). Перекладаємо сир в форму, охолоджуємо і відправляємо в холодильник на зберігання.

Маскарпоне. Якщо ви є прихильником тірамісу, запам'ятовуйте, як приготувати домашній сир маскарпоне. Цей вишуканий італійський продукт теж легко зварити на власній кухні. Знадобляться свіже молоко і сметана, які розтирають до однорідної маси, ставлять на плиту і нагрівають, безперервно помішуючи, але не кип'ятять. Потім до варива додають 2 ст. л. лимонного соку і на повільному вогні продовжують нагрівати до тих пір, поки не створожиться вміст. Після каструлю відставляють убік, витримують сир в сироватці ще 5 хвилин, а після закінчення часу перекладають в друшляк на марлю, щоб стекла рідина. Через годину готовий продукт акуратно віджимають, перекладають в ємність з кришкою і відправляють в холодильник. Сир готовий до вживання, а також до використання для приготування ласих десертів.

Декілька порад для новачків

Досвідчені кулінари і професійні кухарі діляться секретами, як правильно приготувати домашній сир. Скористайтеся їх нехитрими підказками, якщо ви новачок в сироварінні.

1. Щоб приготувати домашній сир, потрібний набір певного кухонного приладдя: нержавіюча каструля з товстим дном, ваги й мірні ємності, термометр, марля, сирна серветка або мішечок з лавсану, прес для сиру. Все це спростить приготування і допоможе отримати в домашніх умовах продукт не гірше промислового.

2. Не забувайте, що в домашньому сирі немає консервантів. Зберігайте його в холодильнику не більше 7 днів.

Якщо ви не пробували готувати домашній сир, не відкладайте цей кулінарний експеримент в довгий ящик. Повірте, результат перевершить всі очікування. Приємного апетиту!

Всі новини