Укр
Рус
Поділитися

Як правильно запекти курку

Новини
27 Квітня 2021 Як правильно запекти курку

Як правильно запекти курку

Запечена курка - універсальна страва, якою можна відмінно урізноманітнити повсякденне меню і вигідно прикрасити святковий стіл. Головне, щоб вона почервоніла і пропеклась рівномірно, а не вийшла сухою або жорсткою. У чому криються секрети приготування і як правильно запекти курку, ми вам зараз розповімо.

Варіанти приготування

Рецептів рум'яної курочки - величезна кількість. Запікати її можна в декількох варіаціях: цілою тушкою, фаршированою різними начинками, порційними шматочками (крильця, стегенця, гомілки) в рукаві з картоплею і грибами, в фользі на вугіллі, на рожні на грилі і т. д. Який би варіант приготування ви не вибрали, частування вийде апетитним і неймовірно смачним.

Для запікання краще використовувати товстостінний чавунний або керамічний посуд. Така жаровня нагрівається рівномірно і зберігає високу температуру протягом усього часу приготування. Час запікання залежить від розміру тушки (40 хвилин на 1 кг ваги при температурі 200 градусів). Окремі, однакові за розміром і вагою частини (гомілка, стегно, крильця) готуються швидше.

Бройлер або домашнє курча?

Для запікання підійде будь-яка куряча тушка ідеальної свіжості - з пружною м'якоттю ніжно-рожевого відтінку. Однак, професійні кулінари і досвідчені господині віддають перевагу добре відгодованій домашній або фермерській птиці, ніж бройлер, вирощений на фабриці і куплений в магазині.

Різниця домашньої і магазинної курятини помітна не тільки на вигляд, але і на смак. Справа в тому, що м'язи бройлерного курчати більш пухкі, так як птах практично не рухається і не може «накачати» мускулатуру. У курки, вирощеної в природних домашніх умовах і має можливість гуляти, клювати камінчики і щипати траву, м'ясо більш щільне, має насичений колір і виразний смак. Якість курятини також пов'язана з видом корму. Якщо домашню птицю відгодовують, в основному, зерном, то для вирощування фабричних бройлерів застосовуються промислові корми.

Як підготувати курку до приготування

Смак запеченої курочки багато в чому залежить від того, які спеції і маринади використовуються в процесі приготування. Можна, звичайно, лише посолити м'ясо, але якщо грамотно підібрати прянощі і перед відправкою в духовку дати курочці ними «насититися», страва виходить неймовірно ароматною і апетитною.

Серед найпопулярніших спецій, які використовують господині, - мелений чорний перець, паприка, майоран, імбир, розмарин, кмин, часник. В якості маринаду найчастіше в хід йдуть мед з гірчицею, соєвий соус, апельсиновий або ананасовий сік, майонез, сметана, йогурт і інші кисломолочні продукти. Час маринування залежить від типу маринаду і від рецепта, але не повинен перевищувати більше 1 доби.

В ідеалі для приготування використовувати охолоджений продукт. Якщо ви будете готувати заморожену птицю, перед маринуванням її необхідно розморозити при кімнатній температурі. Зайву шкіру і жир краще видалити, тушку добре промити, ретельно обсушити паперовим рушником і можна приступати готувати.

Як зберегти соковитість м'яса

Курятина відноситься до дієтичних продуктів. Жир в тушці в основному розподіляється під шкірою, а не між м'язовими волокнами, тому, головне в приготуванні курки в духовці, - не дати м'ясу пересушити. Додати страві соковитість допоможуть наступні хитрості:

● змішайте м'яке вершкове масло зі спеціями і акуратно розподіліть в кишеню між тушкою і шкіркою;

● соліть курятину безпосередньо перед відправкою в духову шафу, щоб сіль не витягнула з м'яса вологу;

● запікаючи грудку (біле м'ясо), покладіть на неї зверху смужки бекону або сала - вони добре наситять м'ясо жиром. 

Як домогтися хрусткої скоринки

Багато хто погодиться, що саме апетитне і ласе у запеченої в духовці курки - рум'яна хрустка скоринка. Щоб вона вийшла ідеальною, скористайтеся наступними підказками:

● за годину перед запіканням натріть шкірку зверху сумішшю з меленого чорного перцю і кам'яної солі, вони витягнуть зайву вологу, і смажена корочка буде хрустіти;

● перед тим, як відправити тушку в духовку, змастіть її соусом з розтопленого меду і гірчиці;

● в процесі запікання кілька разів вийміть лист і полийте курочку зверху виділившимся при готуванні соком;

● щоб домогтися рум'яної скоринки і при цьому не пересушити м'ясо, перші півгодини готуйте курку при температурі 220-250 градусів, а на час, що залишився виставите терморегулятор духовки на 180-200 градусів.

Як смачно запекти курку

Хочете здивувати домочадців і гостей справжнім кулінарним шедевром? Пропонуємо кілька варіантів приготування курки в духовці, які варті того, щоб їх спробувати.

Фарширована курка

Така страва виглядає дуже святково і дозволяє одним махом «вбити двох зайців»: отримати до столу м'ясну страву і готовий гарнір до неї. Існує величезна кількість варіантів начинки, завдяки якій курочка виходить соковитою і з різноманітними смаками. Всередину тушки можна покласти рис, гречку, нарізані кубиками овочі (картопля, гарбуз, кабачок, болгарський перець), гриби, сухофрукти, яблука, апельсини і т. д. Підготовлена ​​начинка щільно закладається всередину курки, отвір закривається шкірою, яка скріплюється зубочистками або зашивається ниткою. Фарширована курочка зверху змащується майонезом або сметаною і відправляється на деко. Перед подачею на стіл грудину акуратно розрізають кухонними ножицями. Виходить дуже ефектна і апетитна страва «2 в 1».

Курочка на пляшці

Цей спосіб запікання знайомий багатьом господиням. Використовувати його можна в тому випадку, якщо духовка перевершує за висотою курячої тушки, що «сидить» на банці з водою. Для приготування знадобиться склотара з широкою шийкою (можна використовувати скляну пляшку з-під молока, йогурту і т. д.). Ємність заповнюють на ¼ холодною водою з додаванням солі і пари часточок часнику. Тушку курки натирають сіллю, спеціями, змащують сметаною і насаджують на пляшку. Отриману «конструкцію» встановлюють на глибоке деко заповнене на ¾ водою, і відправляють в холодну духовку (в гарячій духовці банка може тріснути). Запікають у духовці до готовності. Подавати гарячу рум'яну курочку можна прямо на пляшці, акуратно переставивши з дека на порційне блюдо.

Курка в рукаві

Ще один популярний і простий спосіб приготування курки в духовці. Підготовлену тушку або порційні шматки викладають в рукав для запікання, герметично закріплюють його кінці зажимами, перекладають на деко і відправляють в духовку. Можна разом з м'ясом запекти в рукаві нарізані великими кубиками картоплю, моркву, болгарський перець, кабачки і печериці. Спосіб зручний тим, що страва готується на пару у власному соку. Таким чином зберігаються всі корисні властивості інгредієнтів, а смак виходить більш насиченим, ніж при тушкуванні або приготуванні в пароварці. А щоб домогтися рум'яної скоринки, необхідно за 10 хвилин до готовності розрізати рукав і збільшити температуру приготування.

Курка у фользі

Запікання в фользі, так само як і в рукаві, допомагає зберегти всі поживні речовини, вітаміни, мінерали та мікроелементи, які руйнуються при відкритій термічній обробці, і надає готовій страві ніжність і соковитість. Фольга добре утримує тепло і дозволяє створити імітацію російської печі, тому курочка виходить тушкованою у власному соку, вважається низькокалорійною і ідеально підходить для прихильників дієтичного харчування. Головне, готуючи курку в фользі, ретельно її загорнути, щоб процесі приготування накопичений сік не витікав і м'ясо не вийшло пересушеним.

Тепер ви знаєте, як смачно і правильно запекти курку в духовці. Вибирайте рецепт і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!

Всі новини