Укр
Рус
Поділитися

Корисно і смачно: як правильно варити буряк для салату?

Новини
03 Лютого 2019 Корисно і смачно: як правильно варити буряк для салату?

Корисно і смачно: як правильно варити буряк для салату?

Здорове і збалансоване харчування важливо для нашого організму в будь-який час року. Найскладніше його забезпечити взимку, адже свіжих рослинних продуктів, просочених сонцем, стає все менше. Забезпечити себе і свою сім'ю вітамінами і іншими цінними елементами можна за рахунок овочів осіннього врожаю, які відмінно зберігаються. Одним з таких незамінних продуктів є буряк. У нашій статті ми розповімо про те, як правильно вибрати і зварити цей овоч, щоб приготовані з нього салати вийшли смачними і корисними.

Чому варто включити буряк в свій раціон?

Цей рослинний продукт, без сумнівів, корисний для здоров'я. З нього можна приготувати безліч різноманітних дієтичних і святкових салатів (від простих і відомих вінегрету і оселедця під шубою до дієтичних і корисних зі свіжими овочами та зеленню), борщі, холодні супи, закуски і навіть напої. У їжу можна вживати не тільки сам коренеплід, а й його молоде бадилля. Наприклад, в Грузії з нього готують чудове пхалі.

Особлива перевага використання буряка в кулінарії в тому, що при термічній обробці ті, що входять до складу складу цінні речовини зберігаються. А їх в ньому чимало:

● вітаміни групи B, A, P, PP, фолієва і аскорбінова кислоти;

● мікро- і макроелементи: кальцій, залізо, цинк, калій, магній, йод, марганець, рубідій, мідь, хлор, натрій;

● амінокислоти: аргінін, гістидин, бетанин;

● антиоксиданти;

● клітковина.

До того ж це абсолютно дієтичний продукт, в 100 грамах якого міститься всього 40 ккал. При цьому його вживання добре впливає на роботу серцево-судинної системи, є профілактикою атеросклерозу і залізодефіцитної анемії, а також допомагає тримати в нормі холестерин.

Як вибрати буряк для салату

Не кожен коренеплід підійде для приготування страв. Для цього він повинен бути яскравого бордового кольору і невеликого розміру. Сорти з білими прожилками всередині для салатів не підійдуть. 

Вибираючи овочі на ринку або в магазині, звертайте увагу на форму, розмір, пружність і товщину шкірки. Саме ці параметри допоможуть вам вибрати ідеальний буряк - той, який швидко готується. Він повинен бути середнього розміру і твердою, без тріщин, з досить тонкою, негрубою шкіркою темного відтінку. Якщо говорити про форму - найкраще для салатів підходять довгасті коренеплоди з хвостиками.

Як і скільки готувати буряк для салату

Щоб зберегти всю користь овоча, необхідно знати, як його правильно підготувати до відправки в салат. Адже в сирому вигляді коренеплід досить твердий. Час приготування залежить від його розміру та способу, яким ви його готуєте. Давайте їх розглянемо.

Варка в каструлі або на пару (від 30 хвилин до 2 годин)

Самий класичний спосіб, що дозволяє зберегти практично всі вітаміни, але і один з найдовших. Час приготування буряка буде варіюватися в залежності від його розмірів: для маленьких коренеплодів досить буде 30 хвилин, для середніх - від 40 хвилин до години, для великих може знадобитися 2 години.

Має значення і спосіб відварювання. Можна помістити буряк в каструлю з холодною водою і залишити до готовності, перевірити який можна, проткнувши вилкою або ножем. Якщо вістря легко входить в овоч, то можна діставати його з каструлі шумівкою. Для того, щоб зберегти яскравий колір коренеплоду і легко очистити, обов'язково помістіть його після варіння в холодну воду приблизно на 15 хвилин. Весь процес може зайняти до 2 годин, але зате практично не потребує вашої участі. Опускаючи буряк в киплячу воду, ви скоротите час його приготування до однієї години.

На професійних кухнях часто використовують такий спосіб: варять коренеплід півгодини в киплячій воді, виймають і хвилин на 15 залишають під струменем холодної води. Такий різкий температурний перепад дає овочу можливість «дійти» і стати м'яким. Це один з найшвидших способів варіння.

Якщо є бажання готувати тільки максимально корисні салати з буряком, ви можете скористатися пароваркою. Це займе досить багато часу. Щоб прискорити процес, зніміть шкірку і поріжте на шматочки.

Запікання в духовці

Цей спосіб також прекрасно підходить, якщо ви не обмежені в часі і не хочете стояти над буряками протягом її приготування. До того ж він дуже простий і прекрасно зберігає користь продукту. Вимийте коренеплід, загорніть у фольгу або помістіть в рукав для запікання і відправте в розігріту до 180 градусів духовку мінімум на годину. Час залежить від розміру вашого буряка. Перевищувати рекомендовану температуру можна в тому випадку, якщо ви хочете пожертвувати користю заради швидкості. Тому як вітамін С руйнується при температурі 190 ° C.

Запікання в мікрохвильовій печі

За допомогою цієї техніки ви можете швидко отримати буряк потрібної для салату консистенції, але зберегти всю користь навряд чи вийде. Вимитий овоч помістіть в звичайний пакет-маєчку або рукав для запікання, помістіть в мікрохвильовку і запікайте на максимально потужному режимі від 7 до 20 хвилин в залежності від розміру.

Екстремальний спосіб

Зверніть увагу, всі перераховані вище варіанти припускали готування буряка в шкірці. Це єдино правильний підхід. Але якщо ви дуже поспішаєте, наприклад, на порозі гості, то можна очистити його, нарізати на частини або соломкою і приготувати в такому вигляді в духовці, мікрохвильовій печі, мультиварці або скороварці. На користь і соковитість розраховувати в такому випадку не доведеться, але смак і колір зберегти вдасться.

Всі новини