Укр
Рус
Поділитися

Як правильно і смачно готувати картопляне пюре

Новини
05 Грудня 2019 Як правильно і смачно готувати картопляне пюре

Як правильно і смачно готувати картопляне пюре

Повітряне картопляне пюре - один з найпопулярніших і улюблених гарнірів у багатьох народів. В Ірландії його подають з зеленою цибулею і називають «чамп», в Канаді готують з запеченої в духовці картоплі, в Греції заправляють оливковою олією, лимонним соком і часником, у Франції замість молока використовують вершки, а для аромату додають мускатний горіх. Пюре з картоплі із задоволенням готують і в нашій країні практично в кожній родині. До застілля його подають до м'ясних і рибних вишукувань, запеченої курки або індички. Звичайно, у кожної господині свій фірмовий рецепт приготування цього ситного частування з картоплі. Але якщо ви новачок на кухні, ми розповімо, як правильно і смачно приготувати пюре в домашніх умовах, щоб кулінарне творіння приносило задоволення як зовнішнім виглядом, так і смаком.

Класика жанру

Згідно з традиційним рецептом, описаного в багатьох кулінарних книгах, щоб приготувати картопляне пюре, знадобляться всього три інгредієнти:

● відварну картоплю;

● коров'яче молоко;

● вершкове масло.

Картоплю в гарячому вигляді товчуть спеціальною картоплем'ялкою або дерев'яним товкачем, поступово вводячи в каструлю нагріте молоко і вершкове масло. Часто на столах крім традиційного рецепту можна зустріти картопляні варіації зі смаженою цибулею, шкварками, рубаною зеленню. Все залежить від гастрономічних уподобань їдців і фантазії кухаря. Також картопляне пюре в багатьох рецептах є основою для інших, не менш смачних страв: вареників, зраз, галушок, гнізд з м'ясом і інших кулінарних витворів.

Пюре починається з вибору картоплі

Знаєте, як правильно готувати картопляне пюре? Необхідно ретельно поставитися до вибору основного інгредієнта - картоплі, тоді результат вийде повітряним, ніжним і смачним. Досвідчені кулінари радять вибирати для частування бульби з високим вмістом крохмалю, які добре розварюються і товчуться без грудочок. 

Перевірити на придатність куплену в магазині картоплю можна прийшовши додому. Розріжте бульбу навпіл і потріть половинки один об одну. Якщо зрізи злипаються, значить крохмалю в картоплі досить, якщо виділяється вода, краще таку картоплю відкласти для салатів або смаження. Вибирайте для пюре білі і жовті сорти картоплі з грубою шкіркою. Вони борошнисті, приємні на смак і миттєво розварюються. 

Також не годиться для приготування картопляного пюре молодий урожай. Ранні бульби ще не накопичили достатню кількість крохмалю, тому навіть дуже привабливі на вигляд вони зіпсують страву. Таку картоплю краще відварити і подати з маслом, часником і кропом, або запекти в духовці, але не товкти.

Правильне відварювання картоплі - половина успіху

Щоб смачно приготувати картопляне пюре, необхідно правильно відварити картоплю. Бульби очищають від шкірки, видаляють «глазки» і добре промивають водою. Професіонали радять варити картоплю цілком (так з неї не виварюється крохмаль). Однак велику картоплю можна розрізати на кілька частин, щоб вона швидше зварилася.

Головне правило варіння: картоплю необхідно закладати в киплячу воду, а не заливати холодною і ставити на плиту. Солять воду відразу після закипання, трохи зменшують вогонь і варять картоплю до готовності під кришкою. Коли картопля звариться, воду повністю зливають, а каструлю повертають на плиту на мінімальний вогонь, щоб пару хвилин «підсушити» картоплю, тобто дати випаруватися залишкам рідини.

Переходимо до приготування пюре

Не знаєте, як приготувати картопляне пюре ніжним, однорідним і смачним? Відповідаємо: товкти картоплю необхідно в гарячому вигляді, порційно додаючи в нього вершкове масло і гаряче молоко (від холодного пюре може потемніти). Кількість продуктів розраховують так: на 1 кг картоплі - 200-250 мл коров'ячого молока, 50-100 г вершкового масла.

Досвідчені кухарі шматочок масла розчиняють в молоці, а потім за кілька прийомів вводять готову суміш в картоплю в процесі розминки. При такому підході картопляне пюре вийде приємного кремового відтінку, повітряної і однорідної консистенції. Можна для збивання пюре скористатися міксером (але не блендером), проте професіонали рекомендують робити це звичайною дерев'яною ложкою або товкачиком. Тоді картопля збереже цінний вітамін С, який, на думку експертів, руйнується при взаємодії з металом.

Тонкощі і секрети приготування

Думаєте, що кожен знає, як правильно готувати смачне картопляне пюре? Зовсім ні. Незважаючи на те, що страва на вигляд проста і зрозуміла, у нього є свої тонкощі і секрети. Професійні кухарі поділяться порадами, як домогтися ідеального смаку. 

1. Води для відварювання картоплі беруть стільки, щоб вона лише покривала картоплю в каструлі, і очищені бульби «парилися» до готовності.

2. Для картопляного пюре дуже важлива консистенція. Як вже говорили, товкти картоплю найкраще вручну звичайними м'яльницею і товкачем. Від блендера варто категорично відмовитися. Обертаючись з високою швидкістю, ножі-лопаті вибивають з картоплі крохмаль, перетворюючи масу в тягучий і липкий клейстер сіруватого відтінку.

3. Французькі кухарі рекомендують додати в картопляне пюре трохи меленого мускатного горіха. Це поліпшить смакові якості страви. Щоб спеція віддала весь аромат, її додають в гаряче молоко, змішане з вершковим маслом, так як ефірні масла добре розчиняються в жирах, присутніх в цих компонентах.

4. Ще одну професійну пораду: щоб отримати максимально ніжне пюре, потрібно добре вимиті картопляні очистки проварити 5-7 хвилин в підготовленому для пюре молоці. Це збільшить кількість крохмалю, що в свою чергу покращить консистенцію страви.

5. Деякі господині додають в пюре сире яйце. Професійні кулінари радять робити це лише в тому випадку, якщо ви плануєте використовувати картопляну масу для приготування інших страв, наприклад, галушок або маффінів.

6. Подавайте пюре до столу відразу після приготування. Як стверджують кухарі, термін придатності у цього частування - 2 години, тому розігрівати кулінарне творіння не рекомендується. Холодне пюре краще використовувати в якості начинки для пирога, вареників і т. д.

Скористайтеся нашими порадами, і у вас вийде картопляне пюре не гірше, ніж подають в ресторані. Приємного апетиту!

Всі новини