Укр
Рус
Поділитися

Як правильно і смачно готувати кукурудзу

Новини
29 Червня 2019 Як правильно і смачно готувати кукурудзу

Як правильно і смачно готувати кукурудзу

Спекотне літо у багатьох асоціюється з морем, сонцем, освіжаючим морозивом і улюбленими літніми ласощами - гарячою цукровою кукурудзою. Ароматні і соковиті качани, присипані сіллю, з задоволенням гризуть і дорослі і діти, отримуючи не тільки гастрономічне задоволення, але і необхідні організму вітаміни і мікроелементи, що містяться в зерні. Кому ми зобов'язані появою золотистого чуда і як правильно і смачно приготувати кукурудзу на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Гостя з далекої Мексики

Батьківщиною маїсу (саме так називають цю хлібну сільськогосподарську культуру в більшості країн світу) вважається Центральна Америка. Саме тут на території сучасної Мексики протягом багатьох тисячоліть індіанці вирощували і культивували рослину, яка вважалася найціннішим даром богів. Завдяки Христофору Колумбу в кінці XV століття кукурудза потрапила в Іспанію, звідки почала свою подорож по Європі і Азії. У Росії злак з'явився за часів російсько-турецької війни (середина XVIII століття) і називався «турецьке зерно», потім поширився в Бессарабії і Україні.

Завдяки різноманітності сортів маїс широко використовується в кулінарії. Існує безліч способів, як приготувати смачно кукурудзу. Її запікають, варять, готують на відкритому вогні, поєднують з молоком, м'ясом і фруктами, додають в салати, супи і гарніри, отримуючи смачні та поживні страви. Найпоширеніший і простий рецепт приготування - відварювання молодих качанів. З таким завданням впораються навіть початківці кулінари. Якщо все зробити правильно, вийде соковите лакомство, перед яким не встоїть жоден гурман.

Як вибрати качани

Щоб приготувати апетитну і смачну кукурудзу, необхідно правильно вибрати качани. Оцініть зовнішній вигляд качанів і купуйте тільки ті, які туго «упаковані» в зелені пружні листки. Природна «обгортка» зберігає ніжне молоде зерно від пошкоджень і пересихання. У свіжого та якісного злаку зернятка будуть округлої однакової форми, світло-жовтого кольору (чим яскравіше і темніше забарвлення, тим «старше» кукурудза), без цвілі, лисин і пошкоджень шкідниками. Якщо листя пожовкло, а зерно сплющилося з боків, набуло колір яєчного жовтка і ямочки зверху - значить качан перезрів. Таку кукурудзу купувати не варто. Після варіння вона буде жорсткою і несмачною.

Підготовчий процес

Перед тим, як відправити качани в каструлю, необхідно прибрати рильця і ​​листя і на 1 годину залити качани холодною водою (завдяки вологи зерно набуває додаткову м'якість і соковитість). Якщо кукурудза перезріла, її 4 години вимочують у молоці, а потім доводять до готовності в окропі.

Хороші і чисті листки не викидають, а встеляють ними дно ємності, в якій буде варитися кукурудза. Це додасть неповторний аромат готової страви. Великі качани рекомендується розрізати навпіл, щоб скоротити час приготування.

Варіанти приготування

Багато господинь вже знають, що свіжу молоду кукурудзу можна готувати не тільки традиційним способом - в каструлі на плиті. На допомогу приходить кухонна техніка, яка полегшує і прискорює процес. Отже, як можна смачно зварити кукурудзу, використовуючи електроприлади:

● У мікрохвильовці. Помістіть качани в поліетиленовий пакет, додайте туди 50 мл води і щільно зав'яжіть. Для виходу пара проколіть кілька невеликих отворів. Включивши СВЧ-піч на максимальну потужність, виставите на таймері 7-10 хвилин. Через цей час ви отримаєте соковиту і ароматну варену кукурудзу.

● В пароварці. Прихильникам здорового харчування цей спосіб ідеально підходить. На пару початок звариться за 25 хвилин і збереже всі корисні речовини і мікроелементи.

● У скороварці. Приготування в електрокастрюлі мало чим відрізняється від традиційного варіння на плиті. Єдиний бонус - час скорочується в два рази.

Дивуємо гостей незвичайними рецептами

Запікати кукурудзу, як виявилося, теж можна. Очищені качани натирають сумішшю з вершкового масла, сметани, соєвого соусу, лимонного соку і прованських трав, герметично обгортають пергаментним папером, зверху - фольгою і відправляють в духовку, розігріту до 180 градусів. Через 40-80 хвилин (в залежності від ступеня зрілості качанів) викладаєте з дека ідеальну страву для перекушування.

Відмінне частування вийде, якщо підсмажити «царицю полів» на грилі. Розгорніть початок, видаліть рильця, натріть зерно сумішшю солі, оливкової олії і часнику, акуратно закрийте листочками і відправте на решітку. Коли качан обвуглиться з усіх боків, посуньте його на край, накрийте фольгою або кришкою і дайте потомиться над вугіллям 20 хвилин. Любителі гострого можуть поекспериментувати зі спеціями - перцем чилі або іншими пекучими приправами.

Маринована з гвоздикою, оцтом і запашним перцем кукурудза - незвичайна і дуже смачна зимова заготівля. Відкривши банку, ви можете обсмажити її на сковороді або мангалі і подати як гарнір до тушкованого м'яса. Консервувати можна як цілі качани, так і нарізані на «шайби».

Кукурудза, смажена на смальці - незвичайне поєднання солодких соковитих зерен і жирного бекону. Провареним 10-15 хвилин в окропі качанів дають стекти, потім викладають на сковороду, де витоплюється сало, і обсмажують з усіх боків до рум'яної скоринки. Після виймають на тарілку, обертають копченою грудинкою або беконом і подають до столу.

Секрети досвідчених кухарів

Скориставшись підказками і порадами професіоналів, як приготувати кукурудзу правильно, у вас вийде справжній кулінарний шедевр:

● Воду в каструлі солити не слід, так як сіль робить зерно жорстким, а ось підсолодити качани половиною чайної ложки цукру - можна. 

● Початки закладають не в холодну, а в киплячу воду.

● Головне правило - не переварити. Молоді кочанчики варяться не більше 20 хвилин, а зрілі - не довше 2 годин. Збільшення часу призводить до твердості зерна і втрати смаку.

● Після закінчення варіння злийте воду і укутайте ємність товстим рушником, тоді кукурудза «упріє» і буде ще м'якше і смачніше.

Як подавати

Варена або запечена кукурудза - відмінна закуска або гарнір до основної страви. Подавати її можна в холодному або гарячому вигляді, попередньо приправивши спеціями і пряною зеленню або просто натерти сіллю і вершковим маслом. Приготовану в качані їдять без використання столових приладів. Для зручності вживання можна насадити качани на дерев'яні шпажки.

Експериментуйте зі смаками! Приємного вам апетиту!

Всі новини