Укр
Рус
Поділитися

Як правильно готувати суп харчо: кулінарні секрети

Новини
08 Серпня 2018 Як правильно готувати суп харчо: кулінарні секрети

Як правильно готувати суп харчо: кулінарні секрети

Любите пряні, гострі і наваристі перші страви? Тоді вам обов'язково потрібно дізнатися, як правильно приготувати смачний суп харчо, який прийшов до нас з національної грузинської кухні. У нас його варять за рецептами, які часто не мають нічого спільного зі справжнім харчо. Давайте розберемося, як правильно варити суп харчо, які інгредієнти в ньому незамінні, а якими можна знехтувати.

Описання страви

У національній кухні Грузії немає суворої інструкції приготування цієї страви. Рецепти західної частини країни відрізняються від східної, тому ви можете вибрати будь-який вподобаний вам варіант. Однак деяких правил все ж варто дотримуватися, щоб суп вийшов наваристим і ситним з пікантною кислинкою, ніжним горіховим смаком і ароматом пряних трав.

Класичний рецепт грузинського харчо обов'язково включає три основних інгредієнта і прянощі. Це яловичина, дрібно порубані волоські горіхи і найцікавіший і пікантний інгредієнт - пластини сушеного пюре сливи під назвою тклапі. Чому слива є обов'язковою складовою рецепта супу харчо? Тому що саме цей фрукт надає страві характерну кислинку і ні з чим незрівняний смак. З трав і спецій в страву традиційно кладуть: часник, гострий перець, різну свіжу зелень за смаком (петрушку, розмарин, кінзу), хмелі-сунелі.

Трохи пізніше до цих трьох обов'язковим продуктам додався рис - він надає супу густоти. Адже для харчо правило, що в супі рідини має бути в два рази більше, не працює. Ця перша страва має бути по-справжньому густою.

Крім цих інгредієнтів, в різних рецептах супу харчо додають ріпчасту цибулю, моркву, солодкий перець, томати. Однак, якщо ви все ж хочете приготувати традиційну грузинське страву, ці інгредієнти вам не знадобляться.

Підготовка інгредієнтів

Для того щоб зрозуміти, як правильно приготувати харчо, необхідно знати особливості попередньої підготовки інгредієнтів.

М'ясо для супу вибирайте жирне - найкраще підійде яловичина на кості, наприклад, грудинка. Ідеально, якщо це буде молоде телятко. М'якоть потрібно відокремити від кісточки, прибрати з нього зайві плівки, а потім нарізати на шматочки вздовж волокон. Припустимо також зварити його цілим, але не відділить від кістки, - тоді бульйон вийде більш наваристим. Після того як проварите яловичину близько двох годин, дістаньте її, і порвіть або поріжте на шматочки. При такій технології приготування не забудьте процідити бульйон ..

Рис найкраще вибирати круглий. Єдина умова - він не повинен бути пропарений. Тоді крупа не тільки органічно доповнить смак страви і загустить його, але і додасть йому естетичний зовнішній вигляд.

Волоські горіхи перед закладанням в суп необхідно трохи обсмажити, а потім подрібнити.

Тонкощі приготування: поради господиням

1. Для приготування справжнього грузинського супу харчо використовуйте тільки яловичину. Якщо ж для вас цей момент не є принциповим і у вас немає мети повторити класичний кавказький рецепт, то можете замінити це м'ясо куркою, свининою, бараниною або телятиною.

2. М'ясо для харчо потрібно варити в невеликій кількості води, щоб бульйон вийшов наваристим і насиченим - півтора літра на шматок яловичини на мозковій кістці.

3. Солити бульйон не потрібно, це потрібно зробити, коли страва буде практично готова.

4. Якщо готуєте страву влітку або теплою осінню в сезон врожаю, тклапі (або, як його ще називають, кислий лаваш) можна і навіть потрібно замінити м'якоттю свіжої сливи і аличі. Також допустима заміна у вигляді сливового соусу ткемалі. Замінювати ці інгредієнти помідорами, томатною пастою, чорносливом або ж гранатовим соком, як радять в деяких рецептах, ми не рекомендуємо, якщо ви хочете приготувати правильний харчо.

5. Після закінчення приготування перед подачею на стіл дайте супу настоятися не менше 20 хвилин - від цього його смак тільки виграє.

Подавати першу страву потрібно, посипавши її свіжою зеленню, з ароматним домашнім хлібом або лавашем. Приємного апетиту!

Всі новини