У кожного з нас буває такий момент, коли звичні страви рідної кухні надокучають. У такі дні так хочеться порадувати себе і близьких чимось смачним і оригінальним. Прекрасне рішення - приготувати террін, який у Франції називають «м'ясним хлібом». Хоча сучасні варіанти бувають не тільки з м'яса.
Ця закуска може стати прикрасою святкового столу або послужити інгредієнтом для бутербродів і брускетти замість шкідливих промислових ковбас і паштетів. Але багатьох, хто стежить за своїм здоров'ям і фігурою, цікавить питання, скільки калорій в терріні, чи він корисний для організму і може завдати шкоди. На ці питання ми спробуємо відповісти в нашій статті.
Перш за все, відзначимо, що французький паштет у вигляді рулету має неоднорідну структуру (зустрічаються цільні шматочки продуктів) і обов'язково готується з застосуванням желеючої речовини (наприклад, желатину). Крім того, згідно з класичною рецептурою, його запікають в спеціальній формі, в честь якої і названа страва.
Калорійність терріна залежить від виду і того, з чого його готують. Як правило, в якості основного інгредієнта використовують м'ясо, птицю, рибу, субпродукти, овочі. З них роблять фарш і для збагачення смаку додають в нього інші продукти (наприклад, горіхи, яйця, сир, моркву, перець, цибулю, горошок, шинку), зелень і спеції. Виходить дуже вишуканий, смачний паштет з найніжнішою структурою, за який готові продати душу всі гурмани світу.
Завдяки тому, що террін відноситься до категорії закусок, його їдять маленькими порціями, намазуючи на хліб або просто шматочком. Тому назвати страву калорійною не можна - багато з'їсти не вийде.
Отже, в 100 грамах курячого терріна з різними овочами міститься від 90 до 140 ккал. Закуска з свинини, яловичини або іншого м'яса містить не менше 200 ккал. Самими ж калорійними можна вважати продукт, виготовлений із субпродуктів і качки - від 200 до 350 ккал.
Дієтичним можна вважати варіанти з нежирної риби. Також зустрічаються десертні види з сиру, фруктів, ягід, які подають в сирому вигляді. Кількість калорій в таких десертах потрібно прораховувати самостійно, використовуючи таблиці калорійності.
Террін - однозначно корисна закуска, оскільки готується виключно з натуральних продуктів. При помірному вживанні і відсутності індивідуальної непереносимості будь-якого інгредієнта шкоди вашому організму вона не заподіє. Склад вітамінів, мінералів та інших цінних елементів залежить від конкретного обраного вами рецепта. Особливо корисними можна вважати рибні та овочеві види, а також з яловичини і субпродуктів.
Безсумнівну користь організму принесе входячй до складу желатин, який містить гідролізований білок колаген і цінні амінокислоти. Він зміцнює волосся, нігті, покращує стан кісток, суглобів і хрящів, допомагає зменшити ознаки старіння шкіри і відновлюватися після інтенсивних тренувань.
Якщо у вас немає хронічних захворювань нирок, серця, підвищеного згортання крові, сечокам'яної і жовчнокам'яної хвороб, а також підвищеної чутливості до желатину, то можете без страху вживати террін. Однак, як і у випадку з іншими продуктами і стравами, головне - знати міру.
Бажаємо вам приємного апетиту!
Всі новини