Лаваш - тонкий коржик з прісного тіста, поширений у народів Кавказу і Середньої Азії. Він відмінно поєднується з різними начинками, які перетворюють його в швидку і апетитну закуску, основну страву і навіть десерт. Як урізноманітнити перекус і здивувати гостей швидким і незвичайним кулінарним шедевром, ми вам зараз розповімо. Пропонуємо 10 найсмачніших начинок для лаваша.
Приготувати справжню східну шаурму легко своїми руками. Для початку необхідно підготувати інгредієнти. Запечіть в духовці або обсмажте на сковороді куряче філе цільним шматком (це дозволить зберегти всередині сік, і м'ясо не буде сухим), а потім ще теплу курку наріжте поперек волокон на невеликі тонкі шматочки. Помідори наріжте часточками, а свіжі або консервовані огірки (у залежності від ваших гастрономічних уподобань) - соломкою. Білокачанну капусту дрібно наріжте і злегка присоліть. Тепер переходимо до складання: центр лаваша змастіть соусом з майонезу і кетчупу, викладіть зверху капусту, наступним шаром - помідори і огірки. На овочі розкладіть шматочки курячого філе, зверху полийте соусом. Поверніть лаваш трубочкою і обсмажте на сухій сковороді або на грилі до рум'яної скоринки. Можна пробувати!
На приготування цієї смачної і корисної страви йде не більше 20 хвилин. Для начинки знадобляться свіжі шампіньйони, твердий сир, зелень петрушки і кропу, майонез. Гриби нарізають невеликими шматочками і обсмажують на сковороді на вершковому маслі, зелень подрібнюють, сир натирають на крупній тертці. Коли інгредієнти готові, залишається змастити лист лаваша майонезом, викласти на нього пошарово сир, гриби і зелень, скачати рулет і приступати до трапези. Якщо ви плануєте подавати страву до столу, наріжте лаваш на порційні шматочки.
Прихильникам здорового харчування радимо приготувати лаваш, фарширований зеленню і яйцем. Нарубаєте шпинат, зелену цибулю і петрушку. Відварені яйця поріжте кубиками. Лист лаваша розріжте на 4 частини. В середину кожної покладіть шпинат і зелень, потім яйце, зверху приправте сметаною і посипте тертим сиром, загорніть конвертиками і обсмажте з двох сторін на сковороді до рум'яної скоринки. Смачна і корисна страва - готова!
Любителям фастфуду розповідаємо, як приготувати справжній чікен-рол на домашній кухні. Наріжте куряче філе соломкою, посоліть, поперчіть, умочіть у збите сире яйце, потім в панірувальні сухарі і обсмажте на олії до золотистої скоринки. На край листа лаваша викладіть остиглі м'ясні шматочки, на них - салат з білокачанної капусти, полийте кетчупом і майонезом, накрийте часточками помідорів чері. Останній шар - тонкі скибочки будь-якого твердого сиру. Тепер поверніть лаваш рулетом і злегка обсмажте на сухій сковороді або підігрійте в мікрохвильовці. Чікен-рол - готовий!
Окрасою святкового столу стане закуска з червоної риби і вершкового сиру. Лист лаваша змащуємо тонким шаром сиру ніжної консистенції (Філадельфія, маскарпоне, бурсит і т. п.), Зверху посипаємо нашаткованим свіжим кропом. Потім викладаємо невеликі шматочки слабосоленої сьомги, форелі або іншої червоної риби і акуратно скачуємо тугий рулет. Відправляємо закуску на 3 години в холодильник, а перед подачею на стіл нарізаємо на порційні шматочки. Також для смаку можна додати в начинку скибочки свіжого огірка.
Пікантна страва за кілька хвилин виходить з лаваша, начиненого гострою морквою. Крім основних інгредієнтів знадобляться пару кілець вареної ковбаси, твердий сир і майонез. Мариновану моркву викладають на сито (щоб добре стекла рідина) і подрібнюють ножем, ковбасу нарізають дрібними кубиками, сир натирають на крупній тертці. Лист лаваша розрізають на дві рівні за величиною частини. Одну частину змащують майонезом, зверху викладають моркву і накривають другою частиною коржа. Її також змащують майонезом, зверху викладають ковбасу і посипають тертим сиром. Згортають лаваш рулетом і нарізають на порційні шматочки.
Не чули про таку страву? А багато хто вже оцінили по достоїнству цей симбіоз шаурми і лазаньї. М'ясний бухлаваш з сиром і ароматною зеленню ідеально підійде на друге в якості самостійної страви. Для приготування знадобляться 2 тонких лаваша, свинячо-яловичий фарш, обсмажений з цибулею і морквою і змішаний з рубаною зеленню, твердий сир, соус зі сметани і гірчиці. Тепер збираємо страву: лист лаваша посипаємо тертим сиром, зверху викладаємо м'ясну заготівлю і поливаємо приготованим соусом. Акуратно скачуємо рулет, підвернувши в середину краї, обертаємо його в ще один лист лаваша і викладаємо на деко для запікання. Перед відправкою в духовку необхідно змастити рулет залишеним сметанно-гірчичним соусом і посипати сиром. Запікають бухлаваш в духовій шафі близько 20 хвилин, подають на стіл в гарячому вигляді.
Любителям солоної рибки рекомендуємо спробувати чудову закуску, основний інгредієнт якої - слабосолений оселедець. За складом і способом приготування страва нагадує салат «оселедець під шубою». На лист лаваша, змащений майонезом, тонким шаром укладаєте картопляне пюре і натертий на дрібній тертці відварний буряк. Накриваєте ще одним листом лаваша, на який викладаєте подрібнену рибу і мариновану цибулю. Зверху кладете ще один корж, а на неї - терту відварну моркву і дрібно нарізані яйця круто. Змащуєте останній шар майонезом і звертаєте рулет, розрізаєте на порційні «барила» і подаєте до столу.
Гарячий сирний пиріг - відмінний варіант для швидкого сніданку. На приготування піде не більше 20 хвилин. На великій тертці натріть улюблений вами твердий сир, змішайте його з сирим яйцем і чвертю склянки молока. У форму для запікання покладіть лист лаваша, зверху - сирну начинку, потім лаваш, потім сир. Так чергуйте 5-6 разів. Надішліть пиріг в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин. Їсти сирний пиріг краще гарячим, хоча і в холодному вигляді він буде не менш смачним.
Навіть з прісного лаваша можна приготувати незвичайний десерт. Вам знадобляться натерті на крупній тертці яблука, сир, густа сметана, мелені волоські горіхи, трохи ароматної кориці і цукрового піску. Змішайте сир і сметану до однорідності і рівномірно розподіліть по листу лаваша. Поверх сирного шару викладіть яблука, приправлені корицею і цукром, зверху посипте горіхами. Тепер поверніть рулет, змажте верх збитим сирим жовтком і відправте на 30 хвилин в духовку. Соковитий і корисний яблучний десерт - готовий!
Тепер ви знаєте, скільки смачних страв можна приготувати зі звичайного лаваша. Вибирайте начинку і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!
Всі новини