Зовсім небагато часу залишилося до такого довгоочікуваного і щедрого сезону свіжих овочів і зелені. І хоч до річного палючого сонця нам ще далеко, пропонуємо вам вже почати планувати меню для жарких днів. Одним з кращих освіжаючих і одночасно ситних страв у світовій кулінарії є іспанський холодний суп гаспачо. Це неймовірно смачне і корисне частування оцінять всі члени сім'ї. Якщо ви ще його не пробували, читайте нашу статтю, щоб дізнатися, як правильно готувати цей шедевр середземноморської кухні.
Перші рецепти гаспачо відрізнялися від сучасних і сягають корінням в початок нашої ери. Тоді в районі Андалузії селяни, які працювали на полях, готували освіжаючу і поживну страву, змішуючи воду, оцет, білий хліб, часник і оливкове масло. Назву цей суп з простих продуктів, які були завжди під рукою, міг отримати від слова caspa (в перекладі - «залишки»). Адже його дійсно можна було приготувати з того, що залишилося в домашніх запасах.
Більш сучасна версія овочевого гаспачо з'явилася набагато пізніше - коли завезені Колумбом помідори та перці прижилися в європейській кухні. Зараз суп являє собою суміш з перетертих до пюреобразного стану сирих овочів: томатів, огірків, перцю (солодкого і чилі), цибулі. У нього обов'язково додають класичні інгредієнти - часник і оливкове масло, а також різні спеції і добавки до смаку. Найбільш популярні з них - сіль, орегано, базилік, сік лимона, бальзамічний оцет, томатний соус.
Єдино вірного рецепту приготування гаспачо просто не існує. Це перша страва пішла в народ і розділилася на безліч видів. Одне можна сказати з упевненістю: правильний іспанський суп обов'язково повинен бути холодним, освіжаючим і овочевим.
Давайте розглянемо популярні види цієї корисної і незамінної в спеку овочевої страви.
1. Ахобланко - самий класичний, давній варіант супу білого кольору, саме той, що готували Андалузії селяни. Сьогодні рецепт трохи еволюціонував, і в нього можуть додавати тертий мигдаль, виноград, анчоуси, огірки, вершки.
2. Червоний гаспачо - найбільш поширений і затребуваний вид, обов'язково включає томатне пюре. Для того, щоб його приготувати, необхідно зняти з помідорів шкірку і видалити насіння, після чого подрібнити їх у блендері. Решту овочів до томатів додають за бажанням. Найчастіше це огірки, перець і цибулю. Не обходиться і без головних інгредієнтів - оливкового масла, хліба і часнику. Цей рецепт ще називається «по-андалузьки», хоча, як ми вже з'ясували, до споконвічного андалузького варіанту він має опосередковане відношення.
3. Зелений гаспачо - цей вид готують в Сьєрра-Морені і Уельві. Насичений і життєрадісний колір свіжої зелені йому забезпечують овочі (огірки, перець, авокадо) і трави: петрушка, кінза, зелена цибуля (за смаком).
4. Жовтий (золотий) - як зрозуміло з назви, приготувати такий смачний і красивий холодний суп можна з овочів жовтого кольору. Це може бути болгарський перець, гарбуз, жовті помідори, морква і навіть диня. Все залежить від обраного вами рецепта.
Крім цих видів, які відрізняються інгредієнтами і кольором, але мають загальну технологію приготування - подрібнення сирих рослинних інгредієнтів в пюре, - деякі кухарі готують ще інші варіанти. Серед них гаспачо-коктейль - рідкий суп, в який за бажанням можна додати алкоголь. Тоді страва плавно переходить в категорію напоїв. Також існують інші варіації на тему цього середземноморського делікатесу у вигляді запеченого в горщиках з тостами, салату і навіть десерту.
До речі, десертні варіанти, хоч і не дуже стосуються оригінальної страви, все ж дуже сподобаються дітям і дорослим. Це відмінний варіант для літнього застілля, і найпопулярніший в цій категорії - полуничний.
1. Для того, щоб ваш суп мав однорідну, ніжну консистенцію, не забувайте видаляти шкірку і насіння з овочів. З помідорів зняти шкірку буде легше, якщо ви зробите кілька надрізів на місці плодоніжки і помістіть їх на хвилину в окріп. Для перестраховки можна протерти вже подрібнені овочі через сито або друшляк.
2. Перед приготуванням гаспачо не забудьте приготувати лід: подрібніть його блендером, додайте в суп і відправте каструлю в холодильник. Перед подачею він повинен настоятися не менше години.
3. Спеції кладіть перед охолодженням - так вони встигнуть краще розкрити свої аромати і смаки.
4. Подавати іспанську «окрошку» потрібно тільки холодною. В окремих ємностях можна поставити сухарики, насіння, горіхи, насіння, сметану або вершки (на ваш вибір).
Не бійтеся експериментувати і пробувати нові, незвичні для вас страви - і життя точно буде яскравим і різноманітним, як іспанський гаспачо!
Всі новини