Укр
Рус
Поділитися

Вгамувати голод і спрагу в літню спеку: як правильно готувати іспанський гаспачо?

Новини
02 Квітня 2019 Вгамувати голод і спрагу в літню спеку: як правильно готувати іспанський гаспачо?

Вгамувати голод і спрагу в літню спеку: як правильно готувати іспанський гаспачо?

Зовсім небагато часу залишилося до такого довгоочікуваного і щедрого сезону свіжих овочів і зелені. І хоч до річного палючого сонця нам ще далеко, пропонуємо вам вже почати планувати меню для жарких днів. Одним з кращих освіжаючих і одночасно ситних страв у світовій кулінарії є іспанський холодний суп гаспачо. Це неймовірно смачне і корисне частування оцінять всі члени сім'ї. Якщо ви ще його не пробували, читайте нашу статтю, щоб дізнатися, як правильно готувати цей шедевр середземноморської кухні.

Від селянського столу до високої кухні

Перші рецепти гаспачо відрізнялися від сучасних і сягають корінням в початок нашої ери. Тоді в районі Андалузії селяни, які працювали на полях, готували освіжаючу і поживну страву, змішуючи воду, оцет, білий хліб, часник і оливкове масло. Назву цей суп з простих продуктів, які були завжди під рукою, міг отримати від слова caspa (в перекладі - «залишки»). Адже його дійсно можна було приготувати з того, що залишилося в домашніх запасах.

Більш сучасна версія овочевого гаспачо з'явилася набагато пізніше - коли завезені Колумбом помідори та перці прижилися в європейській кухні. Зараз суп являє собою суміш з перетертих до пюреобразного стану сирих овочів: томатів, огірків, перцю (солодкого і чилі), цибулі. У нього обов'язково додають класичні інгредієнти - часник і оливкове масло, а також різні спеції і добавки до смаку. Найбільш популярні з них - сіль, орегано, базилік, сік лимона, бальзамічний оцет, томатний соус. 

Єдино вірного рецепту приготування гаспачо просто не існує. Це перша страва пішла в народ і розділилася на безліч видів. Одне можна сказати з упевненістю: правильний іспанський суп обов'язково повинен бути холодним, освіжаючим і овочевим.

Види гаспачо

Давайте розглянемо популярні види цієї корисної і незамінної в спеку овочевої страви.

1. Ахобланко - самий класичний, давній варіант супу білого кольору, саме той, що готували Андалузії селяни. Сьогодні рецепт трохи еволюціонував, і в нього можуть додавати тертий мигдаль, виноград, анчоуси, огірки, вершки.

2. Червоний гаспачо - найбільш поширений і затребуваний вид, обов'язково включає томатне пюре. Для того, щоб його приготувати, необхідно зняти з помідорів шкірку і видалити насіння, після чого подрібнити їх у блендері. Решту овочів до томатів додають за бажанням. Найчастіше це огірки, перець і цибулю. Не обходиться і без головних інгредієнтів - оливкового масла, хліба і часнику. Цей рецепт ще називається «по-андалузьки», хоча, як ми вже з'ясували, до споконвічного андалузького варіанту він має опосередковане відношення.

3. Зелений гаспачо - цей вид готують в Сьєрра-Морені і Уельві. Насичений і життєрадісний колір свіжої зелені йому забезпечують овочі (огірки, перець, авокадо) і трави: петрушка, кінза, зелена цибуля (за смаком).

4. Жовтий (золотий) - як зрозуміло з назви, приготувати такий смачний і красивий холодний суп можна з овочів жовтого кольору. Це може бути болгарський перець, гарбуз, жовті помідори, морква і навіть диня. Все залежить від обраного вами рецепта.

Крім цих видів, які відрізняються інгредієнтами і кольором, але мають загальну технологію приготування - подрібнення сирих рослинних інгредієнтів в пюре, - деякі кухарі готують ще інші варіанти. Серед них гаспачо-коктейль - рідкий суп, в який за бажанням можна додати алкоголь. Тоді страва плавно переходить в категорію напоїв. Також існують інші варіації на тему цього середземноморського делікатесу у вигляді запеченого в горщиках з тостами, салату і навіть десерту.

До речі, десертні варіанти, хоч і не дуже стосуються оригінальної страви, все ж дуже сподобаються дітям і дорослим. Це відмінний варіант для літнього застілля, і найпопулярніший в цій категорії - полуничний.

Секрети правильного гаспачо

1. Для того, щоб ваш суп мав однорідну, ніжну консистенцію, не забувайте видаляти шкірку і насіння з овочів. З помідорів зняти шкірку буде легше, якщо ви зробите кілька надрізів на місці плодоніжки і помістіть їх на хвилину в окріп. Для перестраховки можна протерти вже подрібнені овочі через сито або друшляк.

2. Перед приготуванням гаспачо не забудьте приготувати лід: подрібніть його блендером, додайте в суп і відправте каструлю в холодильник. Перед подачею він повинен настоятися не менше години.

3. Спеції кладіть перед охолодженням - так вони встигнуть краще розкрити свої аромати і смаки.

4. Подавати іспанську «окрошку» потрібно тільки холодною. В окремих ємностях можна поставити сухарики, насіння, горіхи, насіння, сметану або вершки (на ваш вибір).

Не бійтеся експериментувати і пробувати нові, незвичні для вас страви - і життя точно буде яскравим і різноманітним, як іспанський гаспачо!

Всі новини