Укр
Рус
Поділитися

Універсальний інгредієнт - м’ята в кулінарії

Новини
28 Марта 2018 Універсальний інгредієнт - м’ята в кулінарії

Універсальний інгредієнт - м'ята в кулінарії

У природі налічується близько 25 видів м'яти. Її застосовують всюди, особливо широко в медицині, фармацевтиці, косметичній промисловості та, звичайно ж, в кулінарії. Які види м'яти і в яких стравах найбільш органічні, розповімо в цій статті.

Найбільш популярні види м'яти, які застосовуються в кулінарії, - перцева, польова, довголиста, кучерява, яблучна і пряна. При використанні свіжої м'яти на своїй кухні пам'ятайте, що вона швидко в'яне, тому зберігати гілочки варто в холодильнику, в ідеалі - поставити в банку з водою. А в гарячі страви слід додавати м'яту в кінці приготування, щоб пряність не втратила свіжість. Тепер про кожен вид докладніше.

Перцева м'ята

Це найпоширеніший на наших землях вид. Ментол і ефірна олія, одержувані з цієї рослини промисловим способом, використовують при виробництві смачних м'ятних лікерів, а також для ароматизації інших алкогольних напоїв.

Користуються неймовірною популярністю рецепти літніх освіжаючих напоїв з додаванням м'яти - мохіто, лимонади, морси, чай. Вони не тільки смачні, але і дуже корисні. Адже м'ята надає легку заспокійливу дію, має бактерицидні, протизапальні і ранозагоювальні властивості.

Свіжу і суху мелену перцеву м'яту можна додавати в м'ясні страви з птиці, баранини, в овочеві страви. Особливо добра ця приправа до помідорів, картоплі, капусти, огірків, моркви, бобових. Головне знати міру, яка у випадку зі свіжою м'ятою становить 1-5 г на одну порцію страви, а у випадку з сушеною - 0,2-0,5 г.

Польова і кучерява м'ята

Ці види м'яти відрізняються ніжним запахом і відсутністю холодячого смаку. Багату корисними речовинами траву можна використовувати в якості інгредієнта салатів зі свіжих літніх овочів, легких супів і рибних страв.

Можна також додавати польову м'яту в консервацію, так як вона має властивість подовжувати термін зберігання. З цієї ж причини її кладуть в кваси, компоти і морси.

Довголисткова м'ята

Цей вид використовують в різних національних кухнях в якості ароматної пряності для м'ясних, рибних страв, а також борошняних виробів: пряників, пиріжків. Іноді рослину навіть використовують в приготуванні сирів, а також, як і попередні види м'яти, кладуть в напої і маринади.

Яблучна м'ята

Цей вид росте в країнах Азії, Єгипті, на півдні Європи і на Північному Кавказі. Тому в якості прянощів її використовують в кухнях східних країн. Наприклад, в Грузії додають в різні національні соуси, у Вірменії - застосовують в сироварінні, а в країнах Середньої Азії приправляють яблучною м'ятою баранину.

У нашій повсякденній домашній кулінарії м'яту використовують нечасто і, як бачимо, даремно. Адже її освіжаючий, пряний, насичений аромат зробить більш пікантними і смачними багато страв.

Ми бажаємо вам гарного і смачного настрою! До нових зустрічей на Recept.ua!

Всі новини