Укр
Рус
Поділитися

Улюблена страва мільйонів: калорійність і користь курячого супу

Новини
01 Серпня 2018 Улюблена страва мільйонів: калорійність і користь курячого супу

Улюблена страва мільйонів: калорійність і користь курячого супу

Курячий суп люблять і готують у багатьох країнах світу. Він не тільки смачний, ароматний і поживний, але і корисний: бульйону з курки завжди приписували цілющі властивості і рекомендували вживати при простудних і вірусних захворюваннях. Навіть дієтологи і лікарі включають його до складу дієтичного харчування своїх пацієнтів. Тим часом багатьох хвилює калорійність курячого супу, адже рідкі страви на м'ясних бульйонах - досить жирні.

Ми розповімо вам, скільки калорій в курячому бульйоні і інших видах супу з курки, а також поділимося секретом, як знизити ці показники, зробивши страву більш легкою і цінною для організму.

Види і калорійність курячих супів

Хоча м'ясо курки вважається одним з найбільш пісних, це все-таки досить жирна птиця. Калорії в курячому супі можуть значно коливатися і залежать від того, яку саме частину тушки ви використовуєте для приготування, а також домашня це птиця або бройлерна - в середньому в 100 г готової страви міститься від 45 до 100 кал.

Звичайно, варіант, зварений на домашній курочці з шкіркою, буде самим жирним. Додати ще більше калорій допоможуть картопля і локшина. Готувати страву за таким рецептом можуть собі дозволити здорові люди без схильності до повноти.

Якщо хочете, щоб суп був не так жирним, купуйте курку в магазині. Цей варіант буде менш калорійним, але і менш корисним. Щоб шкідливі речовини, вколюючі в бройлера під час вирощування, не потрапили в ваш організм, перший бульйон через 15-20 хвилин після закипання необхідно злити.

Значно нижче буде калорійність овочевого супу, приготовленого на бульйоні з магазинного курячого філе. Цей дієтичний легкий і одночасно ситний супчик можна їсти спортсменам і тим, хто дотримується здорового харчування. Калорій в такій страві буде близько 60 кал.

Самим низькокалорійним вважається курячий бульйон без додавання будь-яких інших інгредієнтів. Щоб ви самостійно могли прорахувати його калорійність, нижче наведена таблиця. Всі дані в ній вказані з розрахунку, що м'яса і води в бульйоні буде в співвідношенні 1: 1 і що ви з'їсте цей бульйон разом з м'ясом. Якщо ж просто пити його як напій, то ваш організм отримає набагато менше калорій - в середньому 18-40 кал на 100 г. При цьому порахувати їх можна за такою формулою: з калорій сирого м'яса відняти калорії відвареного, помножити на масу курки і розділити на кількість води.

Частина тушкиКкал в сирому виглядіКкал в готовому вигляді
Стегенця 185 175,75
Філе 113 95
Окорок 195 184,6
Шиї 297 175,33
Крильця 222 166,50
Спинка 319 160

Як зменшити кількість калорій в курячому супі

Щоб знизити кількість жиру і калорій в першій страві з курки, потрібно знати кілька секретів.

●Зніміть з курки шкірку, оскільки ця жирна складова птиці до того ж найменш корисна.

● Відріжте хвостову частину птиці - так звану гузку, в ній також дуже багато жиру.

● Не варіть суп на крильцях - в них багато жирної шкірки і дуже мало корисного м'яса.

● Щоб зробити бульйон менш концентрованим, води наливайте мінімум в 2 рази більше, ніж м'яса.

● Готуйте страву на «другому» бульйоні, злив перший, в якому закипіла курка. Так ви не тільки зменшите калорійність, але і знизите шкоду і вміст холестерину.

● Не кладіть в суп картоплю, локшину і каші - це самі калорійні інгредієнти, крім самого м'яса. Замініть їх овочами: морква, цибуля, перець, баклажани, кабачки, цвітна капуста відмінно доповнять смак страви.

Мінеральний і вітамінний склад

У курячому бульйоні міститься безліч корисних речовин. Він відрізняється високим вмістом білка і низьким вмістом холестерину. Його склад буквально наповнений вітамінами, серед яких холін, А, С, група В (В1, В2, В5, В6, В9, В12), D, Е, PP. Мінеральному і хімічному складу цієї страви також позаздрять багато інших: калій, фосфор, натрій, магній, рубідій, сірка, хлор, кальцій, фтор, залізо. Список можна продовжувати довго. І це все тільки з курки, але ж корисність супу можна доповнити ще й овочами. Так що дану страву сміливо можна рекомендувати для дитячого, спортивного харчування, а також людям, які важко фізично працюють.

Користь курячого супу

Наукові дослідження довели безперечну користь цієї першої страви для нашого організму. Завдяки протизапальним властивостям, легкості і поживності курячий бульйон радять пити при простудних захворюваннях, що супроводжуються температурою.

Також завдяки м'якій обволікаючій дії цей суп добре впливає на людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, особливо з гастритом. Незамінна ця страва при переломах кісток, так як сприяє їх більш швидкому зрощенню.

Якому б виду курячого супу ви не віддали перевагу, пам'ятайте, що найкорисніший готується все ж з домашньої птиці з овочами і зеленню.

Ми бажаємо вам гарного і смачного настрою! До нових зустрічей на Recept.ua!

Всі новини