Укр
Рус
Поділитися

Улюблена з дитинства страва: холодець - калорійність, користь і шкода

Новини
21 Грудня 2018 Улюблена з дитинства страва: холодець - калорійність, користь і шкода

Улюблена з дитинства страва: холодець - калорійність, користь і вред

Без цього традиційного частування важко уявити традиційне святкове застілля. Домашній холодець, або, як його ще називають, студень варили наші бабусі і мами, а тепер готуємо і ми. При цьому з огляду на моди на здорове харчування, багато хто став замислюватися: скільки калорій в холодці і чи не шкодить він здоров'ю й фігурі? Ми вирішили розвіяти ваші сумніви і відповісти на ці питання.

Опис і види

Друга страва з охолодженого і загустілого бульйону з додаванням овочів і спецій, яку готують з одного або відразу декількох видів м'яса і субпродуктів . Їх варять на повільному вогні протягом декількох годин. Потім готовий бульйон проціджують через сито в піалу або судок, додають до нього розібране на невеликі шматочки м'ясо і овочі (найчастіше варену моркву, селеру і свіжий часник). А потім відправляють на ніч застигати на балкон або в холодильник.

Від ще однієї популярної в наших краях страви, заливного, холодець відрізняється тим, що в нього не кладуть сторонні загусники (желатин або агар-агар). Тому так важливо вибирати правильні м'ясні інгредієнти. Наведемо кілька порад, які допоможуть вам в приготуванні. 

1. Якщо хочете, щоб холодне вийшло смачним, вибирайте домашні яловичину, свинину, курку, качку, півня, індичку. У таких м'ясних продуктах більше жиру. Тому бульйон буде більш наваристим.

2. Щоб ваш холодець добре застиг, використовуйте частини, багаті колагеном: свинячі або яловичі вуха, хвости, ноги, курячі або індичі крила і лапки.

3. Перед тим, як почати варити бульйон, частини туші потрібно добре вимити, залити холодною водою і залишити на кілька годин, краще на ніч. Так з них витече зайва кров, і ваш холодець буде прозорим, як сльоза.

4. М'ясо обов'язково варіть на кістці, хрящі і жили під час приготування бульйону не прибирають.

5. Соліть тільки в кінці, щоб не перешкодити процесу желювання.

Калорійність в залежності від виду

Безумовно, холодець можна назвати дієтичною стравою. Зробити його низькокалорійним не вийде, оскільки зовсім знежирений бульйон без застосування желатину просто не застигне. Але кількість калорій можна знизити, знаючи, яке м'ясо для цього використовувати. Ми розглянемо калорійність найпопулярніших видів.

Скільки калорій в холодці із яловичини?

Якщо питання здоров'я і стрункості для вас принципово важливий, то рекомендуємо використовувати яловиче м'ясо на кістці і желюючі компоненти (вуха, хвости ). У студне, зварене з таких інгредієнтів, найменше калорій: приблизно 80 ккал на 100 г. Але якщо ви візьмете яловичу ніжку зі шкірою або інші жирні частини, то цей показник виросте до 130-180 ккал на 100 г.

Скільки калорій в холодці зі свинячих ніжок?

Цей рецепт холодцю також дуже популярний. Але готувати його краще у свята, тому як для щоденного меню він занадто калорійний - в середньому 350 ккал на 100 г. Якщо ви зварите бульйон не з ніжок, а з менш жирних частин свинини, то калорійність складе близько від 200 до 330 ккал.

Скільки калорій в холодці з півня?

Цю птицю часто беруть за основу холодцю, оскільки вона відмінно желює холодець навіть без додавання субпродуктів і лап. До того ж холодець виходить не дуже калорійним - близько 120 ккал на 100 г.

Якщо у вас не знайшлося півня, то приблизно така ж кількість калорій (в залежності від рецепту від 80 ккал до 200 ккал ) міститься в холодці з курки або індички. Щоб не довелося додавати желатин, використовуйте лапки - в них багато колагену.

Таблиця калорійності холодцю

М ясо

Ккал в 100 г готового продукту

Яловичина на кістці (нежирна)

80,0

Яловичі ніжки

130-180 (залежить від рецепта)

Свинина

200-330

Свинячі ніжки

350

Петух (куриця, індичка)

80-200

Користь і шкода холодцю

Без сумнівів, в невеликих кількостях ця друга страва дуже корисна. Через високий вміст колагену його вживання позитивно впливає на стан шкірних покривів, нігтів, волосся, м'язів, кісток і суглобів. У цьому будівельному білку міститься безліч цінних амінокислот: гліцин, аргінін, лізин, пролін і аланін. У комплексі вони роблять благотворний вплив на стан кісткової, м'язової, нервової систем. Крім того, в м'ясі є багато вітамінів (вся група B, A, E, PP) і мінералів.

Вред холодцю в тому, що виварені кістки і жир віддають бульйону велику кількість холестерину. Ця речовина звужує судини і, накопичуючись, може привести до їх закупорки. Також часте вживання холодцю шкодить здоров'ю печінки.

Але якщо ви будете дотримуватися помірності, готувати це апетитне частування у свята або зрідка по вихідним, то ви і вся ваша сім'я будете здорові і щасливі. Адже в невеликих порціях холодець приносить тільки користь і задоволення.

Всі новини