Укр
Рус
Поділитися

Труднощі з капустою: готуємо голубці легко і швидко

Новини
11 Листопада 2018 Труднощі з капустою: готуємо голубці легко і швидко

Труднощі з капустою: готуємо голубці легко і швидко

Можливо, ви помітили, що сучасна білокачанна капуста дуже туга і тверда. А ще з дитинства всі пам'ятають, як мами і бабусі вибирали для голубців м'який овоч, знайти який зараз можна тільки серед раннього врожаю. Але ця страва всесезонна, і готують її круглий рік. Щоб ви не відмовляли собі в задоволенні від їх поїдання через труднощі з відділенням капустяних листів, ми розповімо вам кілька нескладних способів, як приготувати капусту на голубці.

Особливості рецепта

Весь процес приготування цієї другого страви з м'яса можна було б назвати простою, якби не труднощі з капустяним листям. Примітно, що в інших країнах м'ясний фарш загортають у виноградне листя. Завдяки цьому, наприклад, східну долму готувати значно простіше. Однак ми не будемо впадати у відчай, адже капуста на голубці, підготовлена особливим чином, теж не є великою проблемою.

Ідеальний лист для загортання фаршу повинен бути цілим, тонким (навіть трохи прозорим), м'яким і при цьому міцним. Домогтися такого результату можна тільки за допомогою термічної обробки, скориставшись одним із способів:

● відварити качан капусти в великій каструлі або в мультиварці; 

● запекти в мікрохвильовці чи духовці;

● заморозити;

● зняти листя руками (підходить тільки для молодого овоча).

Детальніше про переваги і недоліки кожного із способів розповідаємо нижче.

Найпопулярніший і перевірений

Якщо у вас вийшло знайти молоду або м'яку капусту і розібрати на листочки, не пошкодивши їх, вам дуже пощастило. Адже тепер залишиться тільки варити їх близько 5 хвилин в киплячій підсоленій воді. Однак якщо овоч все ж дуже тугий, то старий дідівський спосіб поетапної варки цілого качана ще нікого не підводив. У цьому його перевага. Недолік у тому, що він досить витратний за часом і зусиллям. Розглянемо покроково, як варити капусту на голубці.

1. Візьміть велику каструлю і закип'ятіть в ній 4 л води.

2. Капустяний качан виріжте гострим ножем по периметру, запускаючи ніж на глибину половини качана, але не витягуєте його. 

3. Вставте вилку в качан, щоб вам зручно було діставати овоч з киплячої води.

4. Помістіть капусту в каструлю з киплячою водою. Якщо вода покриває його в повному обсязі, то просто поверніть овоч виделкою. Зніміть верхні листочки і продовжуйте варити. 5. Після того, як таким поетапним чином ви зняли всі потрібні вам для рецепта голубців листочки, їх потрібно скласти в каструльку і проварити ще хвилини 2-3.

6. Твердих частин на листку залишитися не повинно. Якщо вони все ж є, злегка відбийте їх кухонним молотком.

У багатьох початківців кулінарів виникає закономірне питання: скільки варити капусту на голубці? Відповідь така: верхні листочки відпадуть вже після 5-10 хвилин кипіння, на інші верстви потрібно приблизно стільки ж часу. Плюс фінальне приготування вже відокремлених від качана листів.

Підготовка за допомогою кухонної техніки

Якщо на вашій кухні є мікрохвильова піч або мультиварка, то процес розбору і термічної підготовки капусти для голубців значно спрощується.

1. Виріжте качан і приберіть зайві пошкоджені листочки.

2. Поставте качан в мікрохвильовку на 5-6 хвилин і залиште томитися на найвищій потужності.

3. Зніміть верхні шари, які вже легко відділяються, і поставте ще раз на такий же час.

4. Повторювати процедуру потрібно до тих пір, поки ви не розберете всі підходящі рівні листя. Робити це потрібно обережно, щоб не обпектися. Деякі кухарі рекомендують облити овоч холодною водою. Однак досвід показує, що це може ускладнити процес зняття листя.

З мультиваркою теж можна приготувати відмінні голубці. Капусту з вирізаним вилком томіть хвилин 5 на режимі «Скороварка». Далі все по описаній вище схемі.

Якщо ж у вас не було вдома сучасної техніки, не впадайте у відчай. На допомогу прийде стара-добра духовка. Помістіть овоч в рукав для запікання або в звичайний зав'язаний поліетиленовий пакет приблизно на 20 хвилин. Однак з цим способом потрібно проявити обережність, оскільки капуста може почати запікатися і підрум'янюватися.

Замороження - найлегший спосіб-лайфхак

Продвинуті сучасні господині дуже задоволені цим простим способом. Для нього капусту для приготування голубців не потрібно варити, поетапно розбирати, витрачаючи на це багато часу. Досить просто вирізати качан і покласти качан на всю ніч в морозильну камеру. Вранці потрібно дістати овоч з морозилки і розморозити при кімнатній температурі.

Уже ввечері ви переконаєтеся, що капустяне листя при такому способі обробки відділяється дуже легко, стає тонким, еластичним і дуже м'яким. Так що відбивати їх молоточком вам не доведеться. Перевага - в економії сил і в тому, що загортати в заморожені листочки м'ясну начинку дуже легко.

Вибирайте зручний для вас спосіб приготування капусти для голубців і приємного вам апетиту!

Всі новини