Хрусткий гарячий хліб з маслом, джемом або шоколадною пастою на сніданок люблять мільйони людей по всьому світу. До того ж дієтологи стверджують, що підсушений хліб більш корисний для здоров'я. Його приготування стало можливим завдяки тостеру. Ким, коли і як був створений цей прилад, розповімо в нашій статті.
Слово tostum ( «тост») перекладається з латині, як «горіти». Підсмажений на багатті хліб любили римські завойовники. Завдяки завоюванню ними нових земель ця кулінарна пристрасть поширилася далі на англійські землі, а звідти дійшла до Америки. У США настільки полюбили підсмажений хліб, що саме тут почала активно розвиватися історія тостера.
Для приготування хрусткого хліба до винаходу електрики американці виготовили спеціальний пристрій. Його встановлювали на розпечений камінь над вогнем. Також хліб смажили над відкритим полум'ям на качанах або в спеціальних держателях. Перші тостери були зроблені з олова. Ковалі прикрашали їх крученими візерунками у вигляді петель, сердець, квітів, роблячи прилади справжніми витворами мистецтва.
Незважаючи на те, що батьківщиною тостеростроенія стала Америка, перший електричний прилад був проведений в Шотландії в 1893 році. Винахід не був вдалим. Нагрівальні елементи з заліза плавилися, були схильні до іржі і іскріння, тому хліб виходив зі смаком гару.
Поліпшення стало можливим після того, як в 1905 році був запатентований никелево-хромовий сплав - ніхром. Виготовлені з нього нагрівальні елементи дозволили створити перший в історії вдалий тостер. Його випустила в 1909 році компанія General Electric. Розеток тоді в будинках ще не було, тому на кінці шнура цього приладу знаходився цоколь, який вкручувався в патрон електролампи.
Але і ця модель тостера мала свої недоліки: тостер сам не відключався, через що хліб часто пригорає. Проблему вирішив Чарльз Страйт - простий механік з Міннесоти - в 1919 році. Першу сотню своїх автоматичних приладів з вбудованим таймером, виготовлену за фінансової допомоги друзів, він продав мережі ресторанів. А потім налагодив серійний випуск, непогано на цьому заробивши. У 1926 році також в Міннесоті з'явилися прилади, тости з яких вискакували. Для того часу це було просто ноу-хау. У 40-60-ті роки популярність таких тостерів стрімко росла по всьому світу. У Радянському Союзі тостер з'явився в 1956 році, правда, за традицією першого млинця хліб в ньому пригорає або був недожареним.
Сучасні прилади дозволяють регулювати потужність, деякі запам'ятовують температуру приготування останнього тосту, щоб приготувати так само наступний. У них з'явилися навіть функції розморожування хліба і підігріву остиглого тосту, булочки, круассана або маффіна. Щоб позбутися від постійних крихт всередині тостера, зараз виготовляють прилади зі знімними піддонами. Ну і в якості приємних булочок деякі девайси випалюють малюнки на хлібі. З'їж такий тост зі смайликом або побажанням доброго ранку - і гарний настрій на весь день гарантовано!
Ми бажаємо вам гарного і смачного настрою! До нових зустрічей на Recept.ua!
Всі новини