Готуєтеся до важливої ділової зустрічі в неформальній обстановці, збираєтеся на побачення або хочете вразити гостей своїми вишуканими манерами і знаннями етикету? Тоді наша стаття для вас. Ви дізнаєтеся, як подавати різні види десертів, якими приладами користуватися і як їх правильно їсти.
Цю головну прикрасу будь-якого святкового столу перед подачею обов'язково потрібно розрізати на порційні шматочки трикутної форми. Дане правило стосується всіх тортів, крім весільних. Шматочок торта, який вам дістався потрібно їсти по напрямку від тонкої до широкої частини десертною виделкою або ложкою. Якщо частування не бісквітне, а має тверді коржі (безе, вафельний, пісочний) - використовуйте не тільки десертну вилку, а й ніж.
З цим десертом не все так просто, як може здатися на перший погляд. Його подають кульками в креманках. Для початку потрібно ложкою відокремити від кульки маленький шматочок - такий, який зможете з'їсти за раз. Потім трохи розім'яти його, щоб він підтанув, і тільки потім їсти. При цьому на вашій ложці не повинні залишатися залишки морозива.
Дуже багато десертів мають структуру крему або желе. До них відносяться, серед інших, желе, тірамісу, панакота, кисіль, крем-брюле. Подавати їх рекомендують в красивих скляних піалах на тонкій ніжці на підставній тарілочці, а їсти - ложкою (десертною або чайною). Особливо делікатним потрібно бути з поїданням ягідних киселів. Вишневу кісточку випльовувати акуратно, ледь помітно, а допивати залишившийся напій ні в якому разі не потрібно - це вважається моветоном.
Пончики, кекси, рогалики, пиріжки, згідно з етикетом, їдять руками з порціонної тарілки, відкушуючи невеликими шматочками. Таке ж правило застосовується до ніжних еклерів і профітролі. Їжте ці тістечка акуратно, щоб з них не випадав крем.
Якщо на урочистому фуршетному столі присутні цукерки, не поспішайте з підноса або коробки, на яких вони лежать, відразу відправляти собі в рот. Спочатку потрібно покласти цукерку на свою десертну тарілку і тільки потім їсти. Якщо цукерка шоколадна або липка, не беріть її руками - скористайтеся спеціальними шпажками або виделкою.
З сухими солодощами на зразок печива все максимально просто. Їх їдять руками. При цьому печиво великого розміру, яке не можна покласти в рот цілим, акуратно відламують по шматочку.
Сподіваємося, наші поради допоможуть вам бути вихованим гостем на будь-якому урочистому фуршеті або з шиком прийняти важливих гостей на своїй території!
Всі новини