Як стверджують прихильники цієї дієти, завдяки низьковуглеводній системі харчування ви не тільки з легкістю скинете зайві кілограми, але і очистите організм від шлаків і токсинів. Тим, хто зважився на феноменальне перетворення до пляжного сезону, розповідаємо, що таке дієта Дюкана, в чому її переваги і недоліки.
Автор модної білкової дієти і світового бестселера «Я не вмію худнути» - П'єр Дюкан - дипломований французький лікар, який розробив ефективну методику харчування для схуднення. Початок медичної кар'єри доктора Дюкана було пов'язано з терапією і невропатологією, проте з часом він відкрив в собі талант дієтолога і став спеціалізуватися в цій галузі.
До переходу на дієтологічну практику фахівця в галузі неврології підштовхнув один з пацієнтів, який лікувався від депресії і відчайдушно боровся із зайвою вагою. Він і попросив лікаря будь-якими способами позбавити його від ожиріння. Радою стражденному було: збільшити в раціоні кількість білкової їжі і споживання води. Результат не змусив себе чекати. Так з'явилася на світ одна найпопулярніших в світі дієт, що дозволяє без голодувань і особливих зусиль скинути зайві кілограми і надовго закріпити отриманий результат.
Харчування «по Дюкану» передбачає зменшення в раціоні кількості вуглеводів і жирів, спираючись на протеїн. Перехід на новий режим харчування відбувається в чотири етапи:
1. Повна відмова від вуглеводів і заміна їх білком.
2. Чергування овочів і білкових продуктів.
3. Введення в раціон вуглеводів, але не більше 10% від загального числа вживається в добу їжі.
4. Споживання звичних і улюблених страв.
Пройшовши всі етапи дієти, можна без виснажливих і гнітючих заборон не тільки домогтися бажаного результату і скинути більше 10 кг, а й утримати ідеальну вагу тривалий період часу.
Перший етап - «Атака» (активація процесу розщеплення жирів). Тривалість його залежить від того, скільки кілограмів потрібно скинути: якщо менше 10 кг - потрібно 2-3 дні, до 20 кг - 3-5 днів, 20 кг і більше - максимум 10 днів.
Основна їжа на цей період часу - білкові продукти в будь-який час і в необмеженій кількості. Доступні до вживання:
● субпродукти і пісне м'ясо всіх видів, відварене, приготоване на пару, на грилі або запечене в духовій шафі;
● індичатина, курятина, перепел, куріпка і інша нежирна пташка;
● прісноводна і морська риба;
● морепродукти;
● курячі та перепелині яйця;
● знежирені свіжі і кисломолочні продукти.
У розумних кількостях також допускаються:
● чай і кава без цукру;
● соєвий соус;
● прянощі, спеції і запашні трави;
● солоні або мариновані огірки (не більше одного в день);
● газовані напої, що не містять цукру;
● натуральна томатна паста;
● рафіноване рослинне масло для заправки страв.
Під суворою забороною:
● жирна свинина, баранина і яловичина;
● жирна птиця (гусятина і качатина);
● яєчні жовтки більше 3-4 шт. в тиждень.
Головне правило білкової дієти: пити якомога більше води (не менше 2-3 л на добу) і додатково приймати аптечні вітамінні препарати.
Другий етап - «Круїз» (або як його ще називають «Чергування»). Тепер до протеїнових днів додаються овочеві, що значно полегшує переносимість дієти. Тривалість другого періоду і схема чергування м'ясних і овочевих днів залежать від того, скільки кілограмів ще необхідно скинути до бажаного результату.
До переліку допустимих продуктів першого етапу додаються:
● свіжі помідори, редис, перець, селера, шпинат, огірки, відварні, приготовані на грилі або на пару гарбуз, баклажани, кабачки та інші овочі;
● артишоки, морква і буряк в невеликих кількостях;
● натуральні рибні консерви;
● соєвий сир тофу.
В якості заправки страв і додаткових інгредієнтів в мінімальній кількості допускаються:
● соєві вершки;
● рослинне масло;
● сухе вино;
● натуральні спеції та прянощі.
● сухе знежирене молоко;
● кетчуп;
● знежирені бульйонні кубики.
Заборонені:
● продукти, що містять крохмаль (картопля, кукурудза, бобові);
● авокадо;
● оливки і маслини.
Третій етап - «Консолідація» (іншими словами «Закріплення»). Від кількості скинутих за перші два етапи кілограмів буде залежати тривалість третього (на кожен пішовшмй кілограм - 10 днів «закріплення»). Основне правило цього періоду - 1 раз в тиждень виключно білковий раціон.
До вже допустимих продуктів можна додати:
● одну порцію фруктів (виключаючи банани, інжир, черешню та інші плоди з підвищеним вмістом цукру);
● шматочок твердого сиру;
● пару скибочок висівкового або цільнозернового хліба.
Також допускається:
● кілька разів на тиждень їсти смажене м'ясо;
● двічі в тиждень снідати або обідати гарніром з рису, спагетті, картопляним пюре і іншим калорійним гарніром;
● в першій половині періоду закріплення - раз в день з'їдати порцію продуктів, що містять крохмаль, і один раз в тиждень будь-яку високалорійну страву;
● в другій половині періоду закріплення - два рази на день з'їдати крохмальні продукти і два рази в тиждень ласувати калорійною їжею (але не два дні поспіль).
Четвертий етап - «Стабілізація». Коли бажаний результат досягнутий, необхідно постаратися утримати вагу. На цьому етапі допускається вживання всіх улюблених вами продуктів, крім очевидно жирної їжі і великої кількості алкоголю, однак, щоб не дати пійшовшим кілограмам ні найменшого шансу повернутися, доктор Дюка радить:
● випивати не менше 2 л негазованої води в добу;
● один день в тиждень вживати тільки білкові продукти;
● шість днів в тиждень дотримуватися раціону другого етапу;
● додати помірні фізичні навантаження і заняття спортом.
Головне правило дієти: на всіх етапах дієти необхідно обов'язково вживати вівсяні висівки. Це дозволяє поліпшити моторику кишечника і уникнути запорів.
Ті, хто пробували худнути за методикою Дюка, відзначають її високу ефективність, перебувають в захваті від широкого спектра дозволених продуктів і відсутність жорстких рамок (немає необхідності рахувати калорії, вимірювати розмір порцій і харчуватися строго в певні години). Ця білкова дієта не змусить вас голодувати, адже є дозволені дієтологом продукти (близько 100 найменувань) можна в будь-який час і в будь-якій кількості.
Щоб досягти стійкого результату, потрібно, звичайно, попрацювати. Система харчування розрахована на кілька місяців, отже, доведеться виробляти звичку до нового раціону, дотримуючись усіх вимог і дотримуючись рекомендацій. Винагородою за завзятість стануть струнка талія, підтягнута шкіра і відмінний м'язовий тонус.
Як і у будь-якої дієти, у методики Дюка теж є недоліки. В першу чергу - незбалансований раціон. Обмаль вітамінів і мікроелементів під час проходження першого і другого етапів доведеться компенсувати вітамінно-мінеральними комплексами.
Також на початковому етапі можуть спостерігатися занепад сил, запаморочення, втома і апатія. Це пояснюється перебудовою організму і відсутністю в раціоні необхідної мозку глюкози.
Противники білкових дієт підкреслюють, що розробка П'єра Дюка має ряд обмежень і протипоказана:
● людям, що страждають порушенням обміну речовин, панкреатитом, гіпотиреоз і цукровим діабетом;
● особам, які мають захворювання серця, нирок, печінки, жовчного міхура і шлунково-кишкового тракту;
●жінкам з нестабільним менструальним циклом, вагітним і годуючим, що знаходяться в передклімактеричному періоді і в менопаузі;
● юнакам і дівчатам молодше 18 років;
● пацієнтам з нестабільною психікою, так як дефіцит вуглеводів негативно позначається на стані нервової системи.
Як стверджують медики, тривале вживання великої кількості білкових продуктів і недотримання питного режиму (менше 2 л рідини в день) може привести до сечокам'яної хвороби та ниркової недостатності, а похибки в харчуванні і вживання переважно білкової їжі серйозно порушують метаболізм.
Підіб'ємо підсумок: перш, ніж сідати на дієту, зважте всі «за» і «проти», а краще зверніться до фахівця-дієтолога, який підбере ідеальний раціон з урахуванням всіх ваших протипоказань і індивідуальних потреб організму.
Бережіть себе і будьте здорові в гонитві за красою!
Всі новини