Мед - найдавніша солодкість, знайома людині. Якщо стародавні люди не замислювалися про його природні якості, то більшість наших сучасників добре поінформовані про властивості цієї тягучої ласощі. Що являє собою продукт, корисний чи мед для нашого організму і кому категорично заборонено його вживання, ми вам зараз розповімо.
Мед - продукт бджоловиробництва, який з найдавніших часів люди вживають на всіх континентах нашої планети. Виробляє його злагоджена «бригада» медоносних бджіл. Першими на пошуки відповідних нектарних квіток вилітають бджоли-розвідниці. Знайшовши гарне місце для взятка, вони повертаються у вулик і повідомляють про знахідку бджіл-збиральництва. Робочі бджілки облітають до 1500 медоносів, хоботком викачують з глибини квітки ароматний солодкий сік, в шлуночку переносять його у вулик і передають бджолам-приймальницям. В шлуночку приймальниць нектар звільняється від зайвої води і проходить складну ферментацію. Потім бджола-приймальниця відправляє краплю переробленого нектару в стільниковий осередок, побудований бджолами-трудівницями. Далі в ланцюжок медовиробництва включаються інші працівники вулика. Робочі бджоли помахами крил створюють додаткову циркуляцію повітря, прискорюючи тим самим процес випаровування вологи. І ось, через 8 днів в сотах утворюється густий, ароматний і улюблений нами продукт.
Натуральний мед класифікують за кількома показниками: географічному положенню угідь, типу рослин, нектар яких використовують бджоли, часу збору, консистенції, кольором меду і т. д. Велика розмаїтість видів дозволяє вибрати продукт на будь-який смак. Серед найпоширеніших і популярних - наступні:
● Акацієвий. Світло-прозорий з тонким ароматом і приємним смаком.
● Гречаний. Від темно-жовтого до темно-коричневого відтінку, з сильним ароматом і приємним смаком.
● Липовий. Один з найбільш вітамінізованих, за кольором - світло-золотистий або зеленуватий, за смаком - з легкою гіркуватістю, поступово переходить в солодкість.
● Конюшиновий. Один з кращих видів світлого меду з напівпрозорим кольором і відмінним смаком.
● Квітковий (луговий, різнотрав'я). Збирається з нектару різних одночасно квітучих рослин (кульбаби, мальви, чебрецю, шавлії та інших).
● Соняшниковий. Найбільш поширений вид з терпким солодким смаком і легким квітковим запахом.
●Травневий. Продукт першого викачування сот, який містить корисні речовини первоцвітів, відрізняється підвищеною солодкістю і особливим ароматом.
Багато хто вважає, що за кольором меду, можна визначити його якість (чим темніше, тим краще). Це не так. Відтінок залежить від виду меду і буває від світлого прозорого до темно-коричневого. Рідким мед залишається протягом місяця після викачування. Якщо ви купуєте його в середині осені або взимку, то натуральний продукт до цього часу вже гусне і почне цукруватися. У грудні і січні рідким мед бути не може.
Звертайте увагу на смак і аромат. Відсутність запаху і карамельний присмак говорять про ненатуральність. Якщо в рідкий мед занурити ложку, а потім підняти її вгору, якісний продукт буде повільно стікати вниз безперервною ниткою (фальсифікат ллється швидко).
Мед - джерело корисних речовин. Однак, цілющі властивості притаманні тільки зрілому меду і зберігаються в ньому від 4 до 8 місяців при дотриманні норм зберігання та переробки (мінімальний контакт з киснем, зберігання в темному місці, нагрівання не вище 40 ° C і т. д.). У цьому випадку продукт можна назвати справжнім еліксиром здоров'я. З найбільш цінних мікроелементів і вітамінів в меді містяться калій, кальцій, натрій, магній, нікотинова і аскорбінова кислота, вітаміни Е, К, групи В (В1, В2, В5, В6, В9).
Доведено, що мед має бактерицидні, протизапальні і противірусні властивості, стимулює регенерацію уражених тканин. В офіційній та народній медицині він і препарати на його основі використовуються для лікуванні ран, опіків, герпесу, псоріазу, простудних захворювань, недокрів'я, при авітамінозі і поганому апетиті, хворобах нервової та серцево-судинної системи.
У меді багато антиоксидантів - органічних кислот і флавоноїдів, які захищають клітини від дії вільних радикалів і агресивних молекул. Причому, чим темніше продукт (наприклад, гречаний мед), тим більше в ньому антиоксидантів. З огляду на це, рекомендується вживати мед як профілактичний засіб від онкології, хвороби Крона, вікових захворювань органів зору.
До перерахованих вище властивостей додамо здатність меду розширювати дрібні і великі кровоносні судини (в тому числі коронарні). Це збільшує приплив крові до серцевого м'яза і знижує артеріальний тиск. Вживання 70 г меду в добу знижує рівень холестерину в крові, що допомагає боротися з розвитком атеросклерозу, запобігає інсульту і інфаркту.
У косметології мед застосовується як засіб для очищення, тонізації, загоєння і омолодження шкіри. Продукт здатний глибоко відкривати пори, відлущує мертві клітини, зволожувати епідерміс. Медово-кавовий скраб - ефективний засіб від целюліту і чорних крапок.
Як і будь-який продукт харчування, мед не всім підходить. До небажаних ефектів, здатних погіршити самопочуття, відносяться:
● Алергічна реакція. При непереносимості організмом деяких білків, що містяться в меді, у людини може статися анафілактичний шок та ангіоневротичний набряк. Тому при алергії на продукти бджільництва мед категорично протипоказаний.
● Підвищення глюкози. При вживанні великої кількості меду, підвищується концентрація цукру в крові. Дієтологи і лікарі не рекомендують його пацієнтам, що страждають на цукровий діабет I і II типів.
Існує багато захворювань, при яких вживання меду протипоказано. Так, виключити продукт з раціону слід при:
● гострому гастриті;
● загострення сечокам'яної хвороби;
● виразці шлунка або дванадцятипалої кишки;
● гострому панкреатиті.
Під забороною мед для тих, хто страждає:
● золотухою і ексудативним діатезом;.
● вираженою емфіземою легенів;
● бронхіальної або серцевої астми;
● міокардитом;
● на туберкульоз легень.
Мед має високу енергетичну цінність (в 100 г продукту близько 320 ккал) і високий глікемічний індекс (дорівнює 90). Бджолине лакомсто викликає карієс швидше, ніж цукор і цукерки. Після кожного вживання меду необхідно ретельно полоскати ротову порожнину, а в ідеалі - чистити зуби. Добова доза меду - не більше 100 г (приблизно 3 столові ложки), розділені на кілька прийомів. Вживати його рекомендується за 1,5-2 год до або через 3 години після їжі.
Жінкам, які годують груддю, краще відмовитися від меду. Навіть якщо мати не страждає алергією на продукт бджоловиробництва, вона може виникнути у малюка. Давати мед маленьким дітям категорично заборонено через можливість утримувати ботулотоксини, які бджоли приносять з нектаром. Для дорослих це не небезпечно, а у малюків до року може викликати ураження центральної нервової системи, аж до паралічу і смерті. Щоб корисні компоненти краще засвоювалися, в лікувальних цілях рекомендується приймати мед в розчиненому вигляді.
Не можна піддавати мед впливу високих температур. При нагріванні вище 60 ° C в ньому починають утворюватися канцерогени. Якщо хочете безпечно ласувати і лікуватися медом, порадьтеся з лікарем. Бережіть себе і будьте здорові!
Всі новини