Укр
Рус
Поділитися

Щоб малюк ріс здоровим: харчування мами при грудному вигодовуванні

Новини
02 Вересня 2020 Щоб малюк ріс здоровим: харчування мами при грудному вигодовуванні

Щоб малюк ріс здоровим: харчування мами при грудному вигодовуванні

Харчування немовляти залежить від мами і впливає на розвиток всіх органів і тканин немовляти. Тому необхідно не тільки дотримуватися режиму годування крихти, але і піклуватися про те, щоб з молоком карапуз отримував всі необхідні вітаміни і мікроелементи. Яким має бути харчування мами при грудному вигодовуванні, ми вам зараз розповімо.

Годувати або не годувати?

          Молоко мами — найбільш збалансована їжа для дитини з перших днів життя. Як стверджують педіатри, воно корисне на всіх стадіях дитинства. На відміну від штучних сумішей, подарований природою унікальний продукт містить більше ста унікальних компонентів, необхідних для зростання і розвитку людського організму, є першою вакциною, що захищає малюка від негативних чинників навколишнього світу, сприяє формуванню власного імунітету, заселяючи кишечник корисними бифідо- і лактобактеріями, запобігає розвитку остеопорозу і сколіозу. Відносячись до природних сорбентів, сприяє виведенню шлаків і токсинів.

Завдяки збалансованій кількості натуральних білків, жирів, і вуглеводів грудне молоко легко засвоюється травною системою грудничка, не викликає алергії, швидко перетравлюється , не пошкоджуючи слизову шлунка і кишечника. Що входять до складу амінокислоти і L-карнітин сприяють правильному росту і розвитку мозкових центрів, що формує необхідні психоемоційні зв'язки.

Важливим є і те, що прикладання немовляти до грудей забезпечує гармонійний контакт матері і дитини. Кроха відчуває мамину турботу, заспокоюється, отримує фізичне та емоційне задоволення від процесу.

Основи правильного харчування годуючої жінки

Годуючій мамі необхідно вживати досить їжі, щоб вести активний спосіб життя і вигодовувати грудничка. Величезними порціями їсти не потрібно, але і недоїдання завдасть тільки шкоди. Дотримання нехитрих правил дозволить пережити лактаційний період з максимальною користю для вас і малюка. Отже, правильне харчування при грудному вигодовуванні — це:

Режим прийому напоїв і їжі. Для хорошої лактації годуючій жінці необхідно випивати в день не менше 1,5–1,8 л рідини. Це можуть бути чиста вода, різні морси, компоти, чаї. При недостатку молока експерти радять виробити звичку: пити 1 склянку теплого напою приблизно за 10 хвилин до годування. Живитися треба невеликими порціями (200–250 г) не менше 5–6 раз на добу (3 основні прийоми і 2 перекуси). Якщо зголодніли вночі, з'їжте декілька здобних печива або випийте склянку кефіру. Прийом їжі повинен відбуватися приблизно за півгодини до годування. Ідеальне меню - страви приготовлені на пару, запечені у фользі, підсмажені на грилі без масла.

Правильно підібраний раціон. Набір продуктів повинен бути корисним і різноманітним, що містить необхідні мамі і малюкові вітаміни і мінерали, особливо кальцій, фосфор, залізо, йод і вітамін D. Варто обмежити або виключити з раціону алергени (цитрусові, полуницю, горіхи, гриби, глютен і лактозу) , відмовитися від газованих напоїв, промислових напівфабрикатів, снеків, копченостей, продуктів з штучними барвниками, ароматизаторами і консервантами, овочів і фруктів, що викликають бродіння, здуття і кишкові кольки (квашена капуста, виноград, бобові), прянощів з ефірними маслами (цибуля, часник , селера і т. д.).

Коли і як вводити в раціон новий продукт?

Чим молодше дитина, тим ретельніше мамі слід складати раціон. Після третього місяця годування можна розширити меню, додаючи нові продукти, але не частіше, ніж раз в 2–3 дні і малими порціями, поступово збільшуючи кількість. При цьому варто спостерігати, як організм дитини реагує на «новинку». Наприклад, з'їжте за сніданком шматочок червоного яблука, а увечері або наступного дня уважно оглянете шкіру крихітки, чи немає на ній висипань, почервонінь і лущень. Так поступайте з кожним новим продуктом. Ведення щоденника їжі допоможе контролювати процес і визначити, які продукти підходять вашому карапузові, а які викликають побічні реакції (кольки, здуття, проблеми зі стулом) або є алергенами для малюка.

Продукти посилюючі лактацію

Збільшення вироблення молока сприяє не тільки рясне пиття і часте прикладання малюка до грудей, але і вживання перед годуванням теплого курячого або нежирного м'ясного бульйону, чаю з фенхеля, материнки, анісу або обліпихи, відвару шипшини або листя кульбаби, ячмінного напою. Білкові продукти, наприклад, сир, бринза, адигейський сир, кісломолочка, теж підвищують лактацію і при цьому забезпечують організм жінки необхідними поживними елементами. Також допомагають виробленню окситоцину (гормону, що відповідає за виділення молока з грудей) мюслі і вівсянка на молоці, кавун, агрус, ожина, смородина, горіхове молоко, хліб з кмином.

Складаємо меню по місяцях

Дієта годуючої жінки з перших днів після пологів і до кінця першого місяця — найстрогіша і включає легкі овочеві або круп'яні супи на курячому бульйоні, каші, тушковані білі або зелені овочі (кабачки, брокколі, цвітну капусту, зелений болгарський перець), відварену курку. Ніяких жирних борщів, солянок і овочевих окрошок. Також тимчасово доведеться обійтися без рибних делікатесів, яловичини і свинини, незбираного молока, солодощів. Не забувайте, що усі перші і другі страви готуються без спецій і, по можливості, з мінімальною кількістю солі.

Починаючи з другого місяця можна додати в раціон сухофрукти, нежирні сири, приготовану на пару пісну рибу (минтай, тріску, судака), яловичу печінку, кролятину, гарніри з бурого рису, пшеничної і перлової крупи, натуральні йогурти і ряжанку.

З третього по шостий місяць до вже звичного набору продуктів допускаються нежирна свинина, буряк, морква, баклажани, курячі або перепелині яйця (не частіше 1–2 штук в тиждень), підсушений житній або висівковий хліб, свіжевижаті соки (гарбузовий, яблучний, гранатовий, морквяний), натуральні спеції (базилік, чебрець, зелена цибуля і т. п.).

З шостого місяця і до року раціон годуючої мами може бути таким же, як до і під час виношування малюка. Головна умова — живлення залишається здоровим. У цей період в меню вводяться свіжі сезонні овочі, червона риба, мед (якщо ви не страждаєте на нього алергією), зелений чай, бобові.

Зразкове меню на день

Перекус: пюре із зелених яблук, сир.

Обід: овочевий суп, відварна курка, компот із сухофруктів.

Полудень: галетне печиво, запечена груша. 

Вечеря: рисова каша, парові овочі, чай без цукру.

На ніч: кефір або ацидофілін.

Харчуйтеся правильно, дотримуйтеся збалансованого раціону, і нехай ваш малюк росте здоровим!

Всі новини