Укр
Рус
Поділитися

Рибний день: як смачно приготувати хека

Новини
15 Листопада 2019 Рибний день: як смачно приготувати хека

Рибний день: як смачно приготувати хека

Багато господинь із задоволенням готують страви з хека (мерлузи). М'ясо цієї придонної морської риби загону тріскових ніжне, практично без кісток і готується дуже швидко. Ще одним важливим фактором популярності є ціна продукту і доступність. Практично в кожному супермаркеті можна знайти атлантичного або тихоокеанського хека у вигляді заморожених обпатраних тушок або філе. У чому ж користь такого рибного меню і як смачно приготувати хека на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Корисні властивості

Як і будь-яка морська риба, хек є справжнім джерелом легкозасвоюваного білка, вітамінів (А, D, РР, Е, групи В), мікроелементів і ненасичених жирних кислот. Його м'ясо багате фосфором, йодом, залізом, цинком, кальцієм та іншими корисними речовинами, такими необхідними нашому організму. Вживаючи хека 1-2 рази в тиждень, ви зміцните імунну систему і поліпшите загальний стан організму, позбудетеся від токсинів, нормалізуете рівень цукру в крові і роботу щитовидної залози. Лікарі рекомендують мерлузу при запальних та інфекційних процесах, захворюваннях слизової і шкірних покривів, хворобах травної системи, при посилених фізичних навантаженнях і стресах, під час вагітності, а також для профілактики онкологічних захворювань.

Дієтологи вважають хека низькокалорійним продуктом, енергетична цінність якого безпосередньо залежить від способу приготування. Завдяки такій кількості калорій (в середньому 90 ккал на 100 г м'яса), страви з мерлузи - ідеальний варіант для дієтичного харчування і дитячого раціону.

Як приготувати хека до приготування?

Якщо у вашому холодильнику виявилася пара-трійка рибних тушок, ви можете відмінно урізноманітнити повсякденне меню і приготувати справжні кулінарні шедеври. Не знаєте як смачно готувати хека? Так як завгодно! Риба універсальна для багатьох страв. Її можна варити на пару, смажити, запікати, маринувати, використовувати для юшок і супів, салатів і вінегретів.

1. Розморозьте тушки при кімнатній температурі або в нульовій камері холодильника.

2. Видаліть залишки луски, черевні і спинні плавники.

3. Вимийте рибу під холодною проточною водою і обсушіть, щоб прибрати зайву вологу.

4. Якщо плануєте готувати філе хека, гострим ножем зріжте м'ясо з хребта у напрямку від хвостового кінця до верхньої частини тушки.

Підключайте фантазію, вибирайте рецепт, і на столі виявиться смачне і поживне рибне частування.

Варіації на сковорідці

Смажений хек, мабуть, одне з найпростіших і частих страв. Обсмажувати можна порційні шматочки на кістці або філе (залежить від уподобань їдців і рецепта страви).

Професійні кулінари рекомендують перед обсмажуванням на півгодини замаринувати рибу. Це додасть їй додаткову соковитість, ніжність і аромат. Найбільш часто для цієї мети використовують соєвий соус або лимонний сік, до яких додають чорний мелений перець, сіль, пряні трави. Потримавши рибку в маринаді, можна переходити до смаження. Умочіть шматочок в борошно, потім в льезон (суміш сирого яйця і води), потім в сухарі і викладайте на добре розігріту сковроду. Коли риба підрум'яниться знизу, акуратно переверніть її на іншу сторону. Деякі господині накривають в цей час жаровню кришкою, щоб трохи пропарити шматочки. Так хек приготується швидше і не пересушиться.

Також можна смачно приготувати хека у фритюрі. Для цього знадобиться кляр з борошна, крохмалю, сирого яйця і молока (можна замінити вершками або нежирною сметаною). У сотейнику або в глибокій товстостінній сковороді розігрійте достатню кількість рослинного масла. Умочіть попередньо підсолені шматочки хека в кляр і акуратно викладіть в ємність для обсмаження. Виймайте рибу шумівкою і викладайте на тарілку, вистелену серветкою, вбирає зайвий жир. Через пару хвилин можна подавати частування до столу, доповнивши його соусом з майонезу, зелені і часнику.

Фантазії на грилі

Ви не знали, що можна приготувати хека смачно на вугіллі? Повірте, ця риба ідеальна для пікніка. На грилі вона готується легко, а виходить просто фантастичною. Перед смаженням на відкритому вогні рибне філе витримують в суміші із соєвого соусу, оливкової олії, лимона і подрібненого імбирного кореня. Потім рибу викладають на решітку мангала і смажать до готовності, поливаючи час від часу маринадом.

Готуємо рибний суп

Перші страви з хека теж виходять дуже смачними. Радимо приготувати легкий вершковий суп з рибою і овочами. Для цього очищену і крупно нарізану тушку хека відварюють близько 10 хвилин на середньому вогні. За цей час на сковороді пасерують цибулю і моркву. Готову рибу виймають з каструлі, а вміст сковорідки відправляють в бульйон. Туди ж додають нарізану картоплю, і варять овочі до готовності. На завершальному етапі в каструлю повертають рибу, заливають вершки, висипають рубану зелень і пару хвилин томять страву на повільному вогні. Суп готовий. Можна приступати до дегустації!

Любителі екзотики і незвичайних смаків оцінять суп з хека з апельсинами. Для цього з тушки зрізають філе і відкладають його в сторону. На хребтовій кістці варять бульйон, в який для аромату додають апельсинову цедру. Поки вариться юшка, на сковороді обсмажують по черзі часник, цибулю і очищені від шкірки і нарізані кубиками томати. Овочі викладають в окрему каструлю, куди потім виливають проціджену рибну юшку. Суп знову ставлять на вогонь, після закипання додають нарізану картоплю, а потім відправляють в каструлю шматочки рибного філе. Вогонь зменшують і томлять страву під кришкою близько чверті години. На завершальному етапі в каструлю вливають апельсиновий і лимонний сік, додають чайну ложку паприки і заправляють сіллю. Подають суп в глибоких тарілках, посипаючи його рубаною петрушкою.

Тушкуємо, паримо, запікаємо

Прихильники здорового харчування віддають перевагу запеченій, тушкованій або приготованій на пару рибі. Хек підходить для всіх цих варіантів приготування. Ви можете запекти його у фользі на овочевій подушці, зтушкувати в томаті або сметанному соусі з морквою і цибулею. Таке приготування не забирає багато часу і сил. На приготування тушкованого хека піде не більше 30 хвилин, а риба вийде настільки ніжною, що буде танути в роті. Для пікантності і неповторного аромату рекомендується додавати в процесі приготування розмарин і майоран. Ці пряні трави відмінно поєднуються з рибними делікатесами і надають їм неповторний і вишуканий аромат.

Любителям маринованої рибки

Якщо любите слабосоленую рибу, то маринований хек стане для вас справжньою знахідкою. Рецепт приготування солоного хека досить простий:

1. Рибне філе нарізають на шматочки товщиною близько 2 см, пересипають крупною сіллю і відправляють на 12 годину в холодильник.

2. Через зазначений час рибу акуратно промивають, заливають сумішшю води і дев'ятивідсоткового столового оцту і знову ставлять в холодильник. 

3. Після закінчення 3 годин мариновану рибку і цибулю перекладають шарами в скляному посуді, додають запашні спеції (лавровий лист, перець горошком) і заливають до верху рафінованим маслом. У такому вигляді хек настоюється в холоді 24 години. 

Така закуска ідеальна під варену картопельку, а також підходить для приготування канапе і бутербродів з рибою. Повірте, ваші гості гідно оцінять це частування. Вибирайте рецепт і експериментуйте з смакам! Адже навіть з простої риби можна приготувати справжній кулінарний шедевр. Приємного апетиту!

Всі новини