Багато господинь із задоволенням готують страви з хека (мерлузи). М'ясо цієї придонної морської риби загону тріскових ніжне, практично без кісток і готується дуже швидко. Ще одним важливим фактором популярності є ціна продукту і доступність. Практично в кожному супермаркеті можна знайти атлантичного або тихоокеанського хека у вигляді заморожених обпатраних тушок або філе. У чому ж користь такого рибного меню і як смачно приготувати хека на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.
Як і будь-яка морська риба, хек є справжнім джерелом легкозасвоюваного білка, вітамінів (А, D, РР, Е, групи В), мікроелементів і ненасичених жирних кислот. Його м'ясо багате фосфором, йодом, залізом, цинком, кальцієм та іншими корисними речовинами, такими необхідними нашому організму. Вживаючи хека 1-2 рази в тиждень, ви зміцните імунну систему і поліпшите загальний стан організму, позбудетеся від токсинів, нормалізуете рівень цукру в крові і роботу щитовидної залози. Лікарі рекомендують мерлузу при запальних та інфекційних процесах, захворюваннях слизової і шкірних покривів, хворобах травної системи, при посилених фізичних навантаженнях і стресах, під час вагітності, а також для профілактики онкологічних захворювань.
Дієтологи вважають хека низькокалорійним продуктом, енергетична цінність якого безпосередньо залежить від способу приготування. Завдяки такій кількості калорій (в середньому 90 ккал на 100 г м'яса), страви з мерлузи - ідеальний варіант для дієтичного харчування і дитячого раціону.
Якщо у вашому холодильнику виявилася пара-трійка рибних тушок, ви можете відмінно урізноманітнити повсякденне меню і приготувати справжні кулінарні шедеври. Не знаєте як смачно готувати хека? Так як завгодно! Риба універсальна для багатьох страв. Її можна варити на пару, смажити, запікати, маринувати, використовувати для юшок і супів, салатів і вінегретів.
1. Розморозьте тушки при кімнатній температурі або в нульовій камері холодильника.
2. Видаліть залишки луски, черевні і спинні плавники.
3. Вимийте рибу під холодною проточною водою і обсушіть, щоб прибрати зайву вологу.
4. Якщо плануєте готувати філе хека, гострим ножем зріжте м'ясо з хребта у напрямку від хвостового кінця до верхньої частини тушки.
Підключайте фантазію, вибирайте рецепт, і на столі виявиться смачне і поживне рибне частування.
Смажений хек, мабуть, одне з найпростіших і частих страв. Обсмажувати можна порційні шматочки на кістці або філе (залежить від уподобань їдців і рецепта страви).
Професійні кулінари рекомендують перед обсмажуванням на півгодини замаринувати рибу. Це додасть їй додаткову соковитість, ніжність і аромат. Найбільш часто для цієї мети використовують соєвий соус або лимонний сік, до яких додають чорний мелений перець, сіль, пряні трави. Потримавши рибку в маринаді, можна переходити до смаження. Умочіть шматочок в борошно, потім в льезон (суміш сирого яйця і води), потім в сухарі і викладайте на добре розігріту сковроду. Коли риба підрум'яниться знизу, акуратно переверніть її на іншу сторону. Деякі господині накривають в цей час жаровню кришкою, щоб трохи пропарити шматочки. Так хек приготується швидше і не пересушиться.
Також можна смачно приготувати хека у фритюрі. Для цього знадобиться кляр з борошна, крохмалю, сирого яйця і молока (можна замінити вершками або нежирною сметаною). У сотейнику або в глибокій товстостінній сковороді розігрійте достатню кількість рослинного масла. Умочіть попередньо підсолені шматочки хека в кляр і акуратно викладіть в ємність для обсмаження. Виймайте рибу шумівкою і викладайте на тарілку, вистелену серветкою, вбирає зайвий жир. Через пару хвилин можна подавати частування до столу, доповнивши його соусом з майонезу, зелені і часнику.
Ви не знали, що можна приготувати хека смачно на вугіллі? Повірте, ця риба ідеальна для пікніка. На грилі вона готується легко, а виходить просто фантастичною. Перед смаженням на відкритому вогні рибне філе витримують в суміші із соєвого соусу, оливкової олії, лимона і подрібненого імбирного кореня. Потім рибу викладають на решітку мангала і смажать до готовності, поливаючи час від часу маринадом.
Перші страви з хека теж виходять дуже смачними. Радимо приготувати легкий вершковий суп з рибою і овочами. Для цього очищену і крупно нарізану тушку хека відварюють близько 10 хвилин на середньому вогні. За цей час на сковороді пасерують цибулю і моркву. Готову рибу виймають з каструлі, а вміст сковорідки відправляють в бульйон. Туди ж додають нарізану картоплю, і варять овочі до готовності. На завершальному етапі в каструлю повертають рибу, заливають вершки, висипають рубану зелень і пару хвилин томять страву на повільному вогні. Суп готовий. Можна приступати до дегустації!
Любителі екзотики і незвичайних смаків оцінять суп з хека з апельсинами. Для цього з тушки зрізають філе і відкладають його в сторону. На хребтовій кістці варять бульйон, в який для аромату додають апельсинову цедру. Поки вариться юшка, на сковороді обсмажують по черзі часник, цибулю і очищені від шкірки і нарізані кубиками томати. Овочі викладають в окрему каструлю, куди потім виливають проціджену рибну юшку. Суп знову ставлять на вогонь, після закипання додають нарізану картоплю, а потім відправляють в каструлю шматочки рибного філе. Вогонь зменшують і томлять страву під кришкою близько чверті години. На завершальному етапі в каструлю вливають апельсиновий і лимонний сік, додають чайну ложку паприки і заправляють сіллю. Подають суп в глибоких тарілках, посипаючи його рубаною петрушкою.
Прихильники здорового харчування віддають перевагу запеченій, тушкованій або приготованій на пару рибі. Хек підходить для всіх цих варіантів приготування. Ви можете запекти його у фользі на овочевій подушці, зтушкувати в томаті або сметанному соусі з морквою і цибулею. Таке приготування не забирає багато часу і сил. На приготування тушкованого хека піде не більше 30 хвилин, а риба вийде настільки ніжною, що буде танути в роті. Для пікантності і неповторного аромату рекомендується додавати в процесі приготування розмарин і майоран. Ці пряні трави відмінно поєднуються з рибними делікатесами і надають їм неповторний і вишуканий аромат.
Якщо любите слабосоленую рибу, то маринований хек стане для вас справжньою знахідкою. Рецепт приготування солоного хека досить простий:
1. Рибне філе нарізають на шматочки товщиною близько 2 см, пересипають крупною сіллю і відправляють на 12 годину в холодильник.
2. Через зазначений час рибу акуратно промивають, заливають сумішшю води і дев'ятивідсоткового столового оцту і знову ставлять в холодильник.
3. Після закінчення 3 годин мариновану рибку і цибулю перекладають шарами в скляному посуді, додають запашні спеції (лавровий лист, перець горошком) і заливають до верху рафінованим маслом. У такому вигляді хек настоюється в холоді 24 години.
Така закуска ідеальна під варену картопельку, а також підходить для приготування канапе і бутербродів з рибою. Повірте, ваші гості гідно оцінять це частування. Вибирайте рецепт і експериментуйте з смакам! Адже навіть з простої риби можна приготувати справжній кулінарний шедевр. Приємного апетиту!
Всі новини