Укр
Рус
Поділитися

Пісне харчування

Новини
21 Марта 2018 Пісне харчування

Пісне харчування: як харчуватися правильно і що приготувати?

Зараз період Великого посту і, якщо ви його дотримуєтеся, то напевно замислювалися, як харчуватися так, щоб не послабити і без того виснажений за зиму організм. Ми розповімо вам про правила, метою поста і їжі, яка допоможе не тільки не втратити здоров'я, а й зміцнити його.

Навіщо постити?

Православна релігія передбачає чотири великих поста: крім Великого перед Великоднем, який триває не менше 40 днів, ще Петров, Успенський і Різдвяний. Глибокий сенс Великого посту в тому, що Ісус Христос перед розп'яттям на протязі 40 днів молився за прощення гріхів людства. І тепер християни за його прикладом і в подяку за порятунок своїх душ щороку в той же час приборкують своє тіло постом і присвячують більше часу духовному: молитвам, добрим справам, походам до церкви, прощення і примирення з близькими.

Тому, перед тим як почати постити, важливо усвідомити, що піст - це не дієта, і якщо ви вирішили використовувати його в цілях схуднути або поправити здоров'я, краще вибрати іншу дієту.

Як постити?

В першу і останню (Страсну седмицю) тижня потрібно дотримуватися суворого посту, який передбачає сироїдіння без масла, а окремі дні - тільки воду. Жорсткі вимоги стосуються дорослих здорових людей, більш щадний пост може бути у хворих, людей похилого віку, військових, спортсменів, мандрівників. Протягом усього посту передбачається відмова від алкогольних напоїв і їжі тваринного походження: м'яса, риби, молока, молочних продуктів, яєць. Готувати страви з додаванням рослинної олії дозволяється по вихідним. У такі свята, як Благовіщення, Лазарева субота і Вербна неділя, дозволяються страви з риби, рибна ікра, рослинне масло, трохи червоного вина і чорного шоколаду. < / p>

Що можна їсти?

Піст - відмінний час очистити свій організм, вживаючи багато продуктів рослинного походження, багатих на клітковину. Дозволяються абсолютно будь-які овочі і фрукти: картопля, морква, баклажани, кабачки, помідори, огірки, банани, апельсини, ківі, яблука, манго, гранат - словом, все, що можна знайти на прилавках ранньою весною. Обов'язково зробіть своє меню салатами зі свіжої зелені (шпинату, руколи, черемші), капусти, насіння (льон, кунжут, гарбузове насіння). Щоб їжа була прісною, використовуйте спеції і пряні трави.

Для насичення організму вітамінами і корисними елементами, не забувайте про мед, лимон, сухофрукти, заморожених ягодах - з них можна готувати смачні напої: морси, компоти, лимонади, узвари, а також десерти. 

Ми бажаємо вам гарного і смачного настрою! До нових зустрічей на Recept.ua!

Всі новини