Укр
Рус
Поділитися

Оцет в кулінарії: користь, шкода і види

Новини
23 Травня 2018 Оцет в кулінарії: користь, шкода і види

Оцет в кулінарії: користь, шкода і види

Оцет відомий вже більше тисячі років. Він застосовується як консервант при заготівлі на зиму овочів і грибів, для заправки салатів, соусів і маринадів, а також для додання пікантного смаку м'яса та риби. Натуральний оцет в помірних кількостях корисний, тому що містить корисні речовини у високій концентрації. А ось синтетичний продукт, який можна купити в більшості магазинів, зовсім небажано використовувати в харчових цілях. У цій статті ми розповімо вам, які види оцту зроблять ваші страви смачними і корисними.

Натуральний і синтетичний оцет: користь і шкода

Оцтову кислоту отримують в результаті природного скисання і бродіння різних видів сухого виноградного вина, яблучного сидру та інших вуглеводних рослинних продуктів. Залежно від її кількості в готовому продукті, розрізняють оцтову есенцію (70-80%) і безпосередньо оцет (3%, 6%, 9% і 15%).

Натуральний оцет, як ми вже сказали, містить цінні вітаміни і мінерали. Максимальна кількість, яку можна дозволити собі в день, - 1,5 столові ложки. Якщо не перевищувати цю дозу, то оцет сприятиме виведенню з організму шлаків, холестерину і продуктів розпаду, оздоровлення та нормалізації травлення. Багато хто додають натуральний оцет в воду для схуднення. Однак варто пам'ятати, що цей продукт заборонений, якщо у вас є хронічні хвороби шлунка: гастрит, виразка та інші.

При покупці важливо не сплутати натуральний продукт з синтетичним, який годиться хіба що для технічних цілей: миття посуду і робочих поверхонь, очищення чайника від накипу. Розпізнати такий оцет просто - на етикетці буде написано «столовий оцет».

Види натурального оцту

Натуральний оцет буває декількох видів.

● Яблучний оцет - цей вид виходить в результаті бродіння яблук, з сидру. Він містить всю користь цих фруктів. Широко застосовується в кулінарії: для додання кислинки напоям, маринування грибів, часнику, заправки овочевих салатів. Крім того, його використовують для лікування різних хвороб. < ! - p ->

● Виноградний (винний) оцет - цей вид також ще з давніх часів широко застосовувався не тільки в кулінарії, але і в медицині. Залежно від сорту винограду отримують білий і червоний винний оцет. Їх настоюють на пряних ароматних травах, змішують з рослинними оліями, а потім використовують як заправку до салатів, м'яса та риби.

● Бальзамічний оцет - найвишуканіший вид, що отримується з виноградного сусла, витримується в спеціальних бочках від 3 років. Широко застосовується в високій ресторанній кулінарії: для приготування маринадів, салатів, супів і навіть десертів. Невеликою кількістю бальзамічного оцту можна приправляти сири, полуницю, омлет і морозиво.

В Азії популярністю користується рисовий оцет як соус до суші, морепродуктів, рисової локшини. Як і будь-який оцет, він володіє знезаражувальними властивостями, тому його застосування з стравами з сирої риби дуже доречне. А ось в Канаді і Великобританії поширений солодовий оцет з загравшого пивного сусла.

Який би натуральний оцет ви не вибрали, використовуйте його в міру і згідно з рецептом.

Всі новини