Смак улюблених мільйонами вареників найбільше залежить від начинки, яку ви обираєте для їх приготування. У світовій кулінарії небагато знайдеться страв, в яких є такі необмежені можливості для прояву фантазії. Адже часто рецепти не припускають варіативності і використання різних інгредієнтів на ваш смак. Як добре, що рецептів начинок для вареників існує стільки, скільки ви можете собі уявити. Ми лише спробуємо класифікувати їх і запропонуємо вам кілька самих, на наш погляд, вдалих.
Практично будь-які продукти можна використовувати для того, щоб начинити найпопулярнішу страву української національної кухні з вареного тіста. Це різні овочі, гриби, фрукти, ягоди, гриби, сир, творог, м'ясо, лівер і навіть риба, а також їх поєднання. Деякі з них необхідно придавати попередньої теплової обробки, інші (наприклад, ягоди, сир, творог) - ні. Якщо систематизувати перераховані продукти, то отримаємо такі види начинок.
● Несолодка - підходить для основного прийому їжі, обіду або вечері. Такі ситні вареники з солоною, гострою або кислуватою начинкою можна готувати по буднях і святах. Ви нагодуєте ними всю сім'ю і гостей, ніхто не залишиться голодним. Найпопулярніші несолодкі начинки - товчена картопля, тушкована капуста, смажені гриби, солоний творог.
● Солодка - для її приготування обов'язково використовують цукор або інші підсолоджувачі. Як можна краще для таких десертних вареників підходять всілякі ягоди, найбільш затребувані - чорниця, полуниця, вишня, смородина, а також творог і мак. Їсти їх можна на сніданок зі сметаною, йогуртом або ягідним соусом.
● Незвичайна - як правило, відрізняється пікантними поєднаннями або нестандартними продуктами. Мало хто знає, що тісто можна начинити буряком, гарбузом, сьомгою з ананасами, вареними яйцями з зеленою цибулею, ревенем, квасолею, яблуками з горобиною. Такі варіанти точно вразять вашу уяву і здивують гостей. < ! - p ->
Найпопулярніші вареники, звичайно ж, несолодкі. У будь-якому ресторані національної української кухні вам запропонують пісні варіанти (з картоплею, капустою - свіжою або квашеною, картоплею і грибами, капустою і грибами або просто з грибами), а також скоромні: з солоним сиром і зеленню, м'ясом. Всі вони дуже смачні і поживні, при цьому їх досить просто готувати.
Головний секрет в тому, що до будь-якого інгредієнта такої начинки потрібно додати нотку пікантності. Як правило, для цього використовують цибулю, пасеровану на олії. Цей інгредієнт вмішують в картопляне пюре, тушкують з нею гриби, капусту і м'ясний фарш. У випадку з сиром роль пікантної родзинки грає зелень, але якщо хочете отримати більш насичений смак, використовуйте часник.
Подавати варто зі шкварками, смаженою цибулею, розтопленим вершковим маслом і сметаною.
Десертні вареники з корисними інгредієнтами - чудовий варіант для сніданку. Особливо оцінять їх юні ласуни. Поділимося з вами декількома вдалими рецептами.
Українські господині ще в давні часи готували це чудове страву з маком. Спробуйте і ви. Для цього мак відваріть в молоці з розрахунку 1: 1. Після цього пропустіть через м'ясорубку три рази. В отриману масу додайте трохи м'якого вершкового масла, дрібно нарізаних смажених волоських горіхів, мед і цукати за смаком. Якщо начинка вийшла дуже густою, вбийте в неї 1 яйце. Ідеально такі вареники готувати на Різдво і подавати з апельсиновим соусом або згущеним молоком і шматочками мандарина.
Ще одне цікаве і завжди вдале поєднання - яблука з корицею. Для приготування такої начинки фрукти наріжте соломкою, посипте цукром і корицею, розмішайте і дайте їм настоятися хвилин 15.
Крім звичайного сиру з ваніллю і цукром, для вареників також підійде поєднання цього продукту з вашими улюбленими ягодами. Вибирайте дрібні види: журавлину, смородину, чорницю або брусницю. Щоб начинка вийшла соковитою і солодкою, додайте в неї яйце і цукор.
Якщо ви вирішили зробити вареники з ягодами, враховуйте деякі тонкощі готування.
1. Тісто для такої страви розкочується в 2 рази товщим шаром, щоб ягідний сік його не розірвав.
2. Використовуйте свіжі або заморожені полуницю, вишню, ожину, чорницю, смородину.
3. Можна вибрати один вид ягід, а можна зробити ароматний мікс, з'єднавши, наприклад, малину, смородину і полуницю.
4. В випадку з замороженими інгредієнтами, перед тим, як начиняти вареники, необхідно їх розморозити. Для цього відкиньте ягоди на друшляк. А щоб сік з них не стікав даремно, підставте під низ ємність. З нього можна буде зробити смачний соус.
5. Крім самих ягід, цукру або меду, в кожен кружечок тіста покладіть половину чайної ложки крохмалю - цей інгредієнт зробить начинку густішою.
● Гарбузова - звичну для нас городню культуру, виявляється, можна використовувати таким незвичним чином. З гарбуза готують солодку і несолодку начинки. Для першого варіанту очистіть її і наріжте на шматочки, запечіть в духовці, подрібніть і додайте за смаком мед, родзинки, апельсинову цедру, курагу і корицю. Для другого - тушкуйте в сковороді із закритою кришкою нарізаний гарбуз до м'якості з цибулею, часником, петрушкою і мускатним горіхом, а потім подрібніть до кашки.
● Бурякова - запечіть овоч у фользі, натріть на тертці, додайте вершковий сир рікотту і панірувальні сухарі, сіль і перець за смаком. Другий, більш простий рецепт вареників з буряком передбачає його тушкування на рослинній олії з цибулею. Виходить теж дуже смачно.
● Мучна - для нас нестандартна, а для жителів Полтавської та Чернігівської областей досить традиційна начинка. Її друга назва - пісок, оскільки вона приємно похрустує. Для її приготування дрібно нарізане сало (підчеревина) підсмажте, витопивши з нього жир, шкварки приберіть. Потім додайте потроху борошно, обсмажуйте до золотистого кольору, посоліть, поперчіть, а потім змішайте зі шкварками. Вареники з піском готові.
Експериментуйте і фантазуйте! У випадку з начинками для вареників - це якраз те, що потрібно.
Всі новини