Укр
Рус
Поділитися

Склад і користь лісових горіхів

Новини
09 Травня 2018 Склад і користь лісових горіхів

Ліщина і фундук: корисні властивості та застосування в народній медицині

Ліщина, горішник, або лісовий горіх - все це назви одного й того ж дерева, плоди якого дуже часто називають фундуком. Однак фундук - все ж окремий окультурений вид ліщини з більшими горіхами, відмінними за складом і властивостями. У чому їхня відмінність, наскільки корисні ці горіхи для нашого здоров'я і які хвороби можна ними лікувати, читайте в нашому матеріалі.

Склад і користь лісових горіхів

Ліщина і фундук мають масу корисних властивостей, будучи джерелами вітамінів, флавоноїдів, органічних ненасичених кислот, сахарози, мінералів і легкозасвоюваних масел. Ці горіхи корисні для всіх, але особливо рекомендуємо включити їх в раціон дітей, спортсменам, вегетаріанцям і людям похилого віку.

Так, вітаміни B-групи сприяють поліпшенню уваги і пам'яті, беруть участь у метаболізмі, виробленні еритроцитів, а також поповнюють енергетичні запаси. А вітаміни E і C допомагають зміцнити імунітет і засвоювати кальцій, сприяють виведенню токсинів і формування здорових кісток, волосся і зубів, покращують проникність капілярів.

Завдяки унікальному хімічному складу лісові горіхи неймовірно корисні для успішної роботи кровоносної системи. Бетулін перешкоджає появі атеросклеротичних бляшок, підвищуючи еластичність стінок артерій і судин. Рослинні пігменти флавоноїди зміцнюють кровоносну систему, а алкалоїди прискорюють згортання крові, покращують її ток і допомагають нормалізувати тиск. Також рекомендується вживати ліщину при сечокам'яній хворобі.

Незамінні лісові горішки для спортсменів: завдяки вмісту калію, магнію та кобальту відновлення м'язів після активного тренування пройде набагато швидше. До того ж в них міститься близько 15% рослинного білка, в якому є все 8 потрібних нашому організму амінокислот.

Як правильно їсти лісові горіхи

Щоб вміщуючі в горіхах білки і корисні елементи засвоювалися максимально ефективно, варто їсти їх окремо від інших продуктів у вигляді перекусу. Однак іноді можна додавати в овочеві та фруктові салати, каші.

У народній медицині ліщину з'єднують з медом для профілактики і лікування анемії, ревматизму, дистрофії, порушень роботи щитовидної залози, авітамінозу. А подрібнені і збиті з білком ядра прикладають до опікових і довго заживаючих ран.

Подрібнені в порошок лісові горіхи з кип'яченим молоком - відмінний засіб при вологому кашлі.

Також широко відомі лікувальні властивості настою ліщини при варикозі і набряках ніг.

Однак при вживанні цих корисних горішків, як і у випадку з іншими продуктами, важливо пам'ятати золоте правило: користь вони приносять тільки при помірному вживанні. Не перевищуйте ліміт 20 ядерець в день.

Ми бажаємо вам гарного і смачного настрою! До нових зустрічей на Recept.ua!

Всі новини