Укр
Рус
Поділитися

Легкий і корисний: скільки калорій в овочевому супі?

Новини
07 Вересня 2018 Легкий і корисний: скільки калорій в овочевому супі?

Легкий і корисний: скільки калорій в овочевому супі?

Влітку і восени сама природа велить готувати легкі низькокалорійні овочеві страви. Ринки, магазини, а у деяких щасливців і городи, переповнені вітамінним урожаєм, який так і проситься в наші тарілки. Якщо ви, як і ми, не уявляєте своє життя без перших страв, і хочете, щоб їжа зберігала фігуру і була корисною, радимо частіше готувати овочевий суп. Він корисний і для дорослих, і для дітей, адже чимало рослинних продуктів після термічної обробки засвоюються тільки краще.

Калорійність супу з овочів

Найбільш дієтичною виходить перша страва, приготовлена на воді. У ній міститься близько 37 ккал на 100 г. Такий овочевий суп можна зварити з картоплі, моркви, цибулі, будь-якого виду капусти (білокачанної, кольорової, брюссельської, брокколі), солодкого перцю. До речі в цьому вітамінному букеті будуть також кабачки, баклажани, селера, томати і спаржа. Чим більше інгредієнтів в рецепті, тим вища калорійність овочевого супу. Але корисність такої страви повністю компенсує цей маленький недолік.

Якщо ви звикли весь час готувати перші страви з м'ясом і думаєте, що пісний суп не може бути смачним, то помиляєтеся - потрібно просто правильно його готувати. Збільшити поживну цінність супчика, приготованого з сезонних овочів, допоможуть бобові (нут, квасоля, маш, соя, сочевиця), а також гриби (свіжі та сушені). Наприклад, в 100 г рідкої страви з квасолею міститься 52 ккал. Поліпшити смакові якості пісного супу допоможуть спеції, піджарка з цибулі, моркви і часнику на рослинній олії, а також зелень. Не варто забувати і про засипку - гречка, пшоно, рис, дрібні макаронні вироби допоможуть стати вашій страві більш ситною і поживною. Зробити овочевий суп цікавим і вишуканим можна, подрібнивши його за допомогою блендера в пюре і додавши в нього під час приготування сир, вершки або сметану.

Якщо ви не дотримуєтеся вегетаріанського або дієтичного харчування і хочете приготувати більш поживний обід, використовуйте м'ясний бульйон. А в готовий суп додайте шматочки м'яса. У такому випадку кількість калорій значно збільшиться і складе вже більше 100 ккал на 100 г, але зате страва стане більш насиченою, ситною і запашною.

Мінеральний і вітамінний склад

Овочевий суп - одна з найкорисніших перших страв завдяки багатому рослинному складу. Розглянемо вітамінний і мінеральний склад деяких його інгредієнтів докладніше в порядку їх потрапляння в каструлю.

● Картопля - в цьому коренеплоді міститься крохмаль, магній, калій, залізо, кальцій, вітаміни C і E.

● Морква - чемпіон за змістом каротину, вітамінів C, E, D, групи B.

● Цибуля - крім вітамінів, містить фітонциди, ферменти, мінеральні солі фосфору, калію, заліза, йод.

● Солодкий перець - лідер за кількістю вітаміну C, який також багатий на вітаміни групи B, калієм, залізом, кремнієм, йодом.

● Білокачанна капуста - джерело бета-каротину, вітамінів K, PP, C, A, B1, B2, B5, B9, а також цінних кислот (пантотенової і фолієвої), макро- і мікроелементів: калію, кальцію, магнію, натрію, фосфору, йоду, марганцю, міді.

Корисні властивості овочевого супу

Як ви вже зрозуміли, користь цієї страви величезна через багатого вітамінно-мінерального і хімічного складу інгредієнтів, що входять до його складу. Так, наприклад, вітаміни групи В піднімають настрій, покращують якість сну, стан шкіри і волосся, залізо покращує склад крові, а йод відповідає за хорошу пам'ять, підвищує інтелект і нормалізує обмін речовин.

Всі ці речовини засвоюються краще і швидше в термічно обробленому вигляді. Крім того, овочевий суп відновлює водний баланс і підвищує імунітет.

Ця перша страва містить багато легкозасвоюваної клітковини, завдяки якій його можна сміливо рекомендувати для поліпшення перистальтики кишечника. Вона допоможе очистити організм від шлаків і боротися із зайвою вагою. Її однозначно варто включити в раціон, якщо у вас є проблеми зі шлунком, особливо при гастриті, виразці, зниженій кислотності. В такому випадку однозначно варто готувати на воді без піджарки.

Щоб збільшити користь овочевого супу, нарізайте овочі покрупніше і варіть до готовності, не перетримуючи на плиті, а солити страву потрібно в кінці. Піклуйтеся про своє здоров'я, користуючись перевіреними рецептами нашого сайту, і приємного вам апетиту!

Всі новини