Укр
Рус
Поділитися

Квіткова кулінарія: що можна приготувати з квітів

Новини
10 Листопада 2017 Квіткова кулінарія: що можна приготувати з квітів

Квіткова кулінарія: що можна приготувати з квітів

Квіти вживали в їжу ще з часів стародавніх греків і римлян. Ароматні пелюстки використовували як для прикраси страв, так і для їх приготування. Щербет з пелюсток троянд, гладіолуси з оливковою олією і сіллю, настояна на півонії або трояндах вода... Хотіли б спробувати ці та інші шедеври квіткової кулінарії? Ми розповімо вам, які ще квіти можна їсти, що з них приготувати і в яких країнах покуштувати.

Які квіти використовують в кулінарії

Для початку застереження - якщо у вас є або коли-небудь була алергія на квітковий пилок, експериментувати з поїданням квітів не варто. В інших же випадках досить бути впевненими, що ви готуєте з їстівних рослин. Бажано, щоб квіти для ваших страв були вирощені у вас на дачі або в саду ваших знайомих. В їжу придатні тільки необроблені хімікатами пелюстки, а маточки і тичинки слід видаляти.

У всьому світі в кулінарних цілях використовують такі квіти: фіалки, троянди, тюльпани, рожу, лаванду, герань, гвоздику, настурції, чорнобривці, календулу, кульбаби. Так, зацукрованими фіалками часто прикрашають десерти: торти, тістечка, капкейкі. Для цього квітки умочують в збитий з горілкою яєчний білок, а потім посипають цукром. Також фіалки можна використовувати для ароматизації цукру, кремів, пудингів. Настурцію додають в салати, пасту, а також завдяки перцевому смаку її застосовують як гостру приправу до м'ясних і овочевих страв. Сушеними пелюстками календули можна посипати салати, супи, рис і пасту. В молотому вигляді вони можуть замінити шафран, так як надають стравам красивий жовтий відтінок. Лаванду також широко використовують не тільки в десертах, а й в м'ясних салатах, соусах, рагу.

Розмарин, чебрець, гвоздика завдяки насиченому смаку і аромату - широко відомі в кулінарії прянощі і спеції. З конюшини, вересу, ромашок і волошок готують чудові чаї. Майже всі перераховані квіти можна заморожувати в кубиках льоду і подавати з такою красою коктейлі.

Де спробувати шедеври квіткової кулінарії

Страви з квітковими пелюстками можна зустріти по всій земній кулі. Готують їх в Європі, Азії, Америці, Канаді та Австралії.

Так, у Ванкувері є ресторан Fairmont Waterfront, в якому в сезон тюльпанів гостям пропонують ціле меню з цих квітів. Риба під соусом з бутонами і з теплим салатом з тюльпанів, спаржа і ірландська бринза з тюльпанами в клярі, лимонний пиріг з зацукрованими пелюстками тюльпана. У США в багатьох ресторанах подають незвичайні салати, соуси і десерти з квітами, наприклад, пиріг з чорницею і лавандою.

Можете експериментувати з квітковою кулінарією і на своїй домашній кухні. Додавайте ароматні і красиві пелюстки в нові і в уже знайомі страви, сміливо творіть! Адже квітами страву не зіпсуєш.

Всі новини