Укр
Рус
Поділитися

Кавуновий бум

Новини
30 Травня 2018 Кавуновий бум

Кавуновий бум: історія, властивості і користь гігантської ягоди

Літо вже на порозі, а значить, пора відкривати фруктово-ягідний сезон. І поки ви ласуєте полуницею і черешнею, ми, забігаючи наперед, розповімо вам про найбільшу і одну з найдавніших культурних ягід - кавун. Адже мало знайдеться людей, байдужих до його соковитої, солодкої і освіжаючої м'якоті в літню спеку.

Історія кавуна

Вчені до цих пір не знають точного часу і місця появи цього соковитого плоду. Однак сходяться на думці, що кавун з'явився ще в давнину і батьківщиною його стала Африка, звідки він поширився в середземноморські країни, а після потрапив в Європу.

Згадку про цю рослину можна зустріти в Біблії, зображеннями кавунів довгастої форми прикрашені стіни древніх єгипетських гробниць, давньогрецькі лікарі (наприклад, Гіппократ) прописували його як сечогінний засіб, а кавунові насіння віком 4-5 тис. років були знайдені під час розкопок в Єгипті і Лівії. Правда, древній кавун сильно відрізнявся від свого сучасного побратима - він був гірким і мав жовто-оранжеве забарвлення. Що ж змушувало стародавніх єгиптян вживати їх в їжу? Ізраїльський дослідник Гаррі Періс впевнений, що саме вода. Адже в кавуні міститься цілих 80% води. Така цінна для жарких країн властивість зацікавила єгиптян, які шляхом селекції стали покращувати смак кавунів. З ростом насолоди колір м'якоті також ставав яскравіше, і близько двох тисяч років тому кавуни остаточно стали десертом.

Корисні властивості кавуна

Кавунова м'якоть - джерело вітамінів (В1, В2, В3, С, РР, фолієва кислота), антиоксидантів, клітковини, каротинів, амінокислот, мінералів (K, Mg, Ca, Fe). Крім води, в ягоді міститься 6-11% цукрів - сахарози, фруктози, глюкози. Тому кавун не рекомендують їсти людям, що страждають на цукровий діабет. А ось для тих, хто стежить за фігурою, ця баштанна культура стане порятунком: і потяг до солодкого задовольнить, і калорій багато не додасть, та ще й воду зайву виведе.

Кавун в кількості 2-2,5 кг вживають як допоміжний засіб при циститах, пієлонефритах і нефриті, а також сечокам'яної хвороби (в разі, якщо вони не викликають затримку рідини в організмі). Пектин і клітковина з м'якоті допомагають підтримувати нормальну мікрофлору кишечника і не викликають здуття, як деяка інша рослинна їжа. Наявність в кавуні легкозасвоюваного органічного заліза робить його продуктом «маст-хев» при анемії, в період вагітності та годування груддю. А фолієва кислота і вітамін С, що містяться в ньому допомагають вивести з організму надлишковий холестерин, надаючи протисклеротичну дію.

Крім того, кавун - це ще і ягода краси. Просочену кавуновим соком марлю або вату покладіть на обличчя на 15-20 хвилин, після чого вмивайтеся і нанесіть крем. Така маска живить, освіжає, пом'якшує шкіру, покращує колір обличчя.

При покупці кавуна головне не поспішати. Оптимальний час, коли він дозріває без участі шкідливих нітратних добрив, - кінець серпня-початок вересня. Але якщо вам все-таки не терпиться поласувати їм раніше, то починайте з малих порцій, адже все добре в міру.

Ми бажаємо вам гарного і смачного настрою! До нових зустрічей на Recept.ua!

Всі новини